Politist mort in coloana oficiala: Ministerul de Interne nu a dat procurorilor traseul lui Oprea (Surse)

Marti, 27 Octombrie 2015, ora 14:00
5703 citiri
Politist mort in coloana oficiala: Ministerul de Interne nu a dat procurorilor traseul lui Oprea (Surse)
Foto: Ziare.com

Reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne nu au trimis procurorilor care investigheaza moartea lui Bogdan Gigina traseul coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea, din care politistul facea parte, ci doar componenta dispozitivului, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au declarat ca, desi procurorii au solicitat, in mod expres, reprezentantii MAI nu au pus la dispozitia Parchetului Tribunalului Bucuresti nici traseul pe care coloana oficiala a lui Gabriel Oprea l-a avut in seara zilei de 20 octombrie si nici documentele pentru constituirea dispozitivului.

Noi dezvaluiri ale politistilor despre Oprea: Obligati sa-l duca la restaurant si frizerie

Pana acum, pe masa procurorilor a ajuns doar lista persoanelor care s-au aflat in coloana oficiala. In acest sens, in masina cu ministrul Afacerilor Interne se aflau trei persoane, soferul si un angajat, au precizat sursele citate.

Ministrul Gabriel Oprea anunta, luni, in cadrul unei declaratii de presa: "MAI si structurile subordonate acorda sprijin activ pentru desfasurarea anchetei si vom pune in continuare la dispozitia Parchetului toate documentele si informatiile solicitate".

Gabriel Oprea nu isi da demisia: Nu am folosit ilegal coloana oficiala. Nu am stiut ca e un accident

Parchetul Capitalei face cercetari pentru ucidere din culpa in cazul politistului Bogdan Gigina, in ancheta fiind cerute de la MAI, Politia Capitalei si Politia Romana actele normative interne care reglementeaza cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficiala din care facea parte politistul Bogdan Gigina si date cu privire la componenta coloanei la momentul accidentului.

Anchetatorii sustin ca, pana acum, au primit doar partial informatiile solicitate.

Lider de sindicat din Politie, acuzatii grave la adresa lui Oprea: Se grabea la masa. Aceste animale trebuie sa plece din MAI

In ancheta, procurorii au facut cercetarea la fata locului, au primit date privind autopsia medico-legala si au ridicat imaginile inregistrate de camerele de supraveghere, in vederea reconstituirii traseului coloanei oficiale din care facea parte politistul Bogdan Gigina.

De asemenea, au fost solicitate si datele stocate cu privire la comunicatiile interne ale politistilor implicati in deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea din ziua accidentului.

Iohannis i-a cerut explicatii lui Oprea: L-am sfatuit sa-si dea demisia

Procurorii au audiat persoane care aveau cunostinta despre imprejurarile in care s-a produs accidentul de pe strada Stirbei Voda, respectiv politistii din coloana si cei aflati in intersectie, muncitorii care efectuau lucrarile de reparatii, precum si alti martori aflati in zona. Alte persoane care au cunostinta despre circumstantele in care s-a produs accidentul urmeaza sa dea declaratii.

Anchetatorii au solicitat si documentatia privind efectuarea lucrarilor de reparatie de la locul producerii evenimentului, printre care actele de autorizare, contractele incheiate, procedurile de executare a lucrarii, inclusiv elementele de semnalizare si siguranta specifice.

Totodata, va fi facuta expertiza tehnica a motocicletei pe care o conducea Bogdan Gigina, se va stabili dinamica producerii accidentului si vor fi analizate imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zona accidentului.

Politistul Bogdan Cosmin Gigina (28 de ani) de la Brigada Rutiera a Capitalei a murit pe 20 octombrie, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, unde a fost transportat dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa de pe bulevardul Stirbei Voda din Capitala.

Politistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, insa informatii despre aceasta situatie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai intai pe surse.

Abia la doua zile de la accident, Politia Capitalei a transmis un comunicat in care a confirmat ca politistul de la Rutiera asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informatiilor comunicate, participase la "o activitate in cadrul unei institutii din domeniul securitatii si ordinii publice".

Potrivit reprezentantilor Politiei Capitalei, la momentul accidentului, coloana oficiala a lui Gabriel Oprea, "de care demnitarul beneficia in conditiile legii", se deplasa cu o viteza adaptata la conditiile meteo si de trafic existente, pe traseul Baneasa - Piata Presei Libere - Arcul de Triumf - Piata Charles de Gaulle Piata Victoriei - bulevardul Uranus - strada Stirbei Voda.

Oprea nu isi da demisia, Iohannis il sfatuieste sa o faca

Ministrul Gabriel Oprea a aratat, luni, in prima sa declaratie, facuta la aproape o saptamana de la moartea lui Bogdan Gigina, ca a ales sa taca din respect fata de familia acestuia, el sustinand ca nu a vazut accidentul, a aflat abia dupa ce depasise zona si a facut "tot ce este omeneste posibil" pentru a-l salva pe politist.

Cateva ore dupa declaratia ministrului de Interne, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca s-a intalnit cu Gabriel Oprea, luni seara, si l-a sfatuit sa demisioneze. Iohannis a precizat ca l-a invitat pe vicepremierul Gabriel Oprea la o discutie pentru ca a dorit sa primeasca lamuriri.

Ulterior, vicepremierul Gabriel Oprea a aratat ca nu este vinovat si ca isi va continua activitatea in Guvern, raspunzand astfel presedintelui Klaus Iohannis. Oprea a sustinut ca sfatul lui Iohannis are legatura cu dorinta presedintelui de a schimba guvernul, adaugand ca cel mai important in acest moment este derularea anchetei penale.

Primul raspuns oficial al Ministerului Afacerilor Interne legat de ancheta privind moartea politistului Bogdan Gigina a fost transmis abia duminica 25 octombrie, MAI aratand ca angajatii institutiei, inclusiv ministrul, nu pot prezenta detalii pe acest subiect inainte de finalizarea anchetei.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#traseu coloana oficiala Oprea, #ancheta traseu coloana Oprea, #politist mort coloana Oprea, #ancheta coloana oficiala Oprea , #ministru de Interne