Gabriel Oprea, singurul care se bucură că dosarul coloanei oficiale a prins viteză. Procesul morții polițistului Bogdan Gigină s-ar putea finaliza pe 31 mai

Luni, 08 Mai 2023, ora 21:30
3292 citiri
Gabriel Oprea, singurul care se bucură că dosarul coloanei oficiale a prins viteză. Procesul morții polițistului Bogdan Gigină s-ar putea finaliza pe 31 mai
Gabriel Oprea are toate șansele să rămână cu decizia de achitare dată de Tribunalul București. FOTO: Ionuț Mureșan

Procesul în care Gabriel Oprea a fost achitat pentru ucidere din culpă a prins „viteză” și, de unde mergea cu „frâna de mână trasă”, acum se îndreaptă vertiginos spre un final previzibil, acela de confirmare a soluției instanței de fond. Dezbaterile finale ar putea avea loc pe date de 31 mai, fără ca patronul firmei care a săpat groapa în care a murit polițistul Bogdan Gigină să apuce să își demonstreze nevinovăția, dar și fără ca procurorii să arate de ce Gabriel Oprea a fost achitat în mod greșit.

Judecătorii de la Curtea de Apel București au respins luni, 8 mai, toate cererile de probe formulate atât de către Petre Mazilu – cel pe care instanța de fond l-a găsit unicul vinovat pentru moartea polițistului Bogdan Gigină –, cât și pe cele cerute de reprezentantul Parchetului, care atacase cu apel achitarea lui Gabriel Oprea.

DNA solicitase la a doua înfățișare a părților în apel citarea a 15 martori și audierea fostului ministru de Interne pentru a dovedi că „greșita achitare” a lui Gabriel Oprea.

Avocatul lui Petru Mazilu – patronul SC General MPM Impex SRL, condamnat la 2 ani și 8 luni cu suspendare – solicita 10 adrese către diverse instituții din subordinea MAI, realizarea unei noi expertize tehnice, precum și reaudierea tuturor martorilor.

Judecătorii le-au respins cererile „din scaun” și au acordat următorul termen pentru data de 31 mai când, în lipsa altor chestiuni de dezbătut, ar putea fi ultimul termen de judecată.

Singurul care a plecat mulțumit de la termenul de luni a fost Gabriel Oprea care, achitat fiind, n-a avut nicio probă de administrat.

Mazilu, pregătit să-l „înfunde” pe Oprea în apel

Petre Mazilu a fost condamnat de Tribunalul București, pe data de 6 martie, la pedeapsa de 2 ani și 8 luni cu suspendare pentru ucidere din culpă, în timp ce fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, a fost achitat.

În motivele de apel depuse la dosar de Petre Mazilu avocații acestuia fac referire la mărturii și împrejurări deloc favorabile lui Gabriel Oprea. Printre ele se numără mărturiile a 9 ofițeri de poliție, din care reiese că dispozitivul de însoțire al lui Gabriel Oprea circula cu viteză mare indiferent de natura deplasării.

În momentul în care motociclistul Bogdan Gigină și-a pierdut viața, în seara zilei de 20.10.2015, autospeciala de însoțire WV Passat se deplasa cu viteza de aproximativ 100 km/h, în vreme ce autoturismul care îl transporta pe Gabriel Oprea se deplasa cu viteza de 110 km/h, conform ultimului raport de expertiză criminalistică realizat în cauză, în anul 2021. Dispozitivul care forma coloana oficială se grăbea să îl ducă la domiciliu pe Gabriel Oprea.

Teoria juridică l-a „ucis” a doua oară pe polițistul Bogdan Gigină

Gabriel Oprea a fost achitat pentru ucidere din culpă de judecătorul Sorin-Vasile Ivanciuc de la Tribunalul București, pe data de 6 martie, după ce scăpase de acuzația de abuz în serviciu încă din timpul urmăririi penale, urmare a redefinirii acestei infracțiuni în 2016, la inițiativa PSD, dublată de o decizie a Curții Constituționale.

De fapt, abuzul în serviciu era principala acuzație din dosarul lui Oprea, anume că la presiunile acestuia dispozitivul de polițiști de la Rutieră îl însoțeau peste tot, inclusiv la restaurant sau la frizerie.

Odată ce acuzația a „picat” cu ajutorul CCR, fapta de ucidere din culpă a fost aruncată în derizoriu de către apărătorii lui Oprea, aceștia lansând teoria că „nu poți ucide un om de pe bancheta din spate”.

În lipsa acuzației de abuz în serviciu, magistratul fondului a ales să se concentreze pe cauzele imediate ale morții polițistului Bogdan Gigină.

„În opinia Tribunalului, prezența victimei în dispozitivul de însoțire a inculpatului, independent de caracterul legal sau nelegal al măsurii dispuse, nu constituie o condiție necesară și suficientă pentru producerea decesului victimei, acest efect fiind determinat în mod nemijlocit de modalitatea defectuoasă de semnalizare a lucrărilor de intervenție realizate în carosabil”, conchide, sec, judecătorul Sorin-Vasile Ivanciuc în motivarea deciziei de achitare.

Odată descoperite cauzele imediate ale morții polițistului Bogdan Gigină, judecătorul nu le mai analizează pe cele de ansamblu, respectiv că demnitarul Gabriel Oprea folosea abuziv coloana oficială în deplasările lui, fapt care rezultă din numărul mare de situații – cam 1.700 pe toată perioada mandatului de ministru de Interne.

„Nu este suficient să se constate existența unei conduite (comisivă sau omisivă) reproșabile și a rezultatului material prevăzut de norma de incriminare (decesul unei persoane), fiind necesar să se demonstreze și că respectivul rezultat este consecința acțiunii sau inacțiunii autorului; cu alte cuvinte, este necesar să se constate existența unui raport de cauzalitate între comportamentul periculos și urmare”, mai arată judecătorul.

Ce au reținut procurorii DNA în rechizitoriul lui Gabriel Oprea

În seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în mai 2018 pentru ucidere din culpă, în dosarul deschis după moartea poliţistului Bogdan Gigină.

Conform DNA, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcţiei de ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a dispus - cu încălcarea dispoziţiilor legale privind însoțirea demnitarilor de către poliţia rutieră - însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliţie rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist.

În acest mod, el şi-a conferit, în mod discreţionar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit, şi totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliţie rutieră să se facă în regim de viteză sporită.

„În seara de 20 octombrie 2015, agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa”, afirmă procurorii DNA în rechizitoriu.

Accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi, rețin anchetatorii.

În ceea ce-l priveşte pe Gabriel Oprea este vorba despre însoţirea sa de către poliţişti rutieri, iar în cazul lui Petre Mazilu şi al firmei pe care o administra, lucrările făcute la carosabil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de influenţă după ce a fost prins când primea 20.000 de euro de la o rudă a unei persoane trimise în judecată, în schimbul promisiunii că poate...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#Gabriel Oprea, #Bogdan Gigina politist mort coloana Oprea, #ucidere din culpa, #achitare, #probe, #curtea de apel bucuresti , #justitie