Generalul Gabriel Oprea face tot posibilul ca dosarul morții polițistului Bogdan Gigină să „bată pasul pe loc”

Vineri, 07 Octombrie 2022, ora 03:25
7904 citiri
Generalul Gabriel Oprea face tot posibilul ca dosarul morții polițistului Bogdan Gigină să „bată pasul pe loc”
Gabriel Oprea nici nu mai vine, de câteva termene încoace, la procesul morții polițistului Bogdan Gigină. FOTO: Ionuț Mureșan

Dosarul în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este judecat pentru ucidere din culpă pentru moartea polițistului Bogdan Gigină este încă departe de o soluție pe fond, în condițiile în care anul viitor, pe data de 20 octombrie, se va împlini termenul de prescripție al faptelor.

Avocatul Cătălin Crăciunescu – cel care îi reprezintă pe părinții polițistului Bogdan Gigină – a declarat că anul acesta, pe data de 20 octombrie, se împlinesc 7 ani de la tragedia din 2015, când Gabriel Oprea folosea în scop personal coloana oficială pentru a ajunge acasă. În seara aceea, în condiții de ploaie, gonind cu viteză pentru a-l escorta acasă pe Gabriel Oprea, polițistul Bogdan Gigină a intrat cu motocicleta într-o groapă nesemnalizată și a murit.

La termenul de joi, 6 octombrie, Gabriel Oprea nici nu s-a sinchisit să apară în fața judecătorului, iar din doi martori citați, doar unul a venit la Tribunal.

La ieșire din sala de judecată, avocatul familiei Gigină a făcut un rezumat al celor 7 ani de anchetă și apoi cercetare judecătorească a căror finalitate va fi, cel mai probabil, împlinirea termenului de prescripție. Asta înseamnă că atât Gabriel Oprea (cel care folosea ilegal coloana oficială), cât și Petre Mazilu (patronul firmei care n-a semnalizat corespunzător groapa) vor scăpa „basma curată”.

De ce a „bătut pasul pe loc” procesul generalului Gabriel Oprea

Avocatul Cătălin Crăciunescu a explicat de ce a durat atât de mult timp ancheta, apoi procesul pe fond:

  • „În 7 ani de zile am avut 4 ani de urmărire penală, am avut o acțiune de obligare dispusă de instanță pentru DNA, să soluționeze dosarul pe vremea când cauza era la Înalta Curte, după care am avut un ciclu fatidic în privința plimbării dosarului de la o instanță la alta, însemnând Înalta Curte – Judecătoria Sectorului 1 – Tribunal – Curtea de Apel – Tribunal. Iar aici, la Tribunal, avem deja 30 și ceva de termene în care am audiat martori. În continuare, mai avem 5 martori, mai avem de administrat o expertiză care se tot amână din diverse motive. Din 9 experți desemnați să facă expertiza, 8 ne-au refuzat. Mai este unul pe lângă care stăruim să ne spună că se va face. Dacă nu se va face, vedem ce dispune instanța la următorul termen, pe data de 3 noiembrie.
  • La anul ne apropiem – după ultima decizie a CCR – de termenul de prescripție. Deci la anul, pe data de 20 octombrie, inculpații vor scăpa. Este un dosar care s-a prelungit cu mult peste orice termen rezonabil de soluționare, dacă ne raportăm pe un dosar similar pentru acest obiect de cercetare penală. În condițiile astea stăm cu riscul să se prescrie faptele la anul, iar inculpații stau bine-mersi și așteaptă să treacă timpul în favoarea lor.
  • Inculpații vin cu patru avocați - doi pentru domnul Oprea și doi pentru domnul Mazilu. Toate aceste întârzieri pe care le-au ocazionat – când patru sau doi avocați nu pot să ajungă – apoi doi martori audiați pe ședință (unul nu poate să ajungă, alții vin după 2-3 termene)…Toate astea ne sunt potrivnice. Pe noi nu ne ajută nimic, decât adevărul.
  • Iar adevărul s-a constatat: martorii au spus că erau stresați cei 20 care au lucrat în Poliție, că le era frică, trăiau cu presiunea că domnul Oprea nu ajunge la obiective. A avut 1.700 de deplasări la care participau – în afară de mașini, motociclete – încă vreo 20-30 de polițiști care blocau intersecțiile. Costul este uriaș! MAI a precizat o pagubă de doar 80.000 de lei, nu știu cum au calculat.
  • S-au administrat 3 expertize în faza de urmărire penală, încă 2 în faza de cercetare judecătorească și expertiza acesta urmează să stabilească dacă semnele erau bine amplasate, dacă erau reflectorizante sau nu, dacă erau carosabilul bine întreținut sau nu, viteza…Dar toate aceste lucruri s-au mai lămurit odată.
  • Până acum expertizele au lămurit că Bogdan Gigină, fiind polițist într-o coloană oficială, era obligat să „forțeze”, să „spargă traficul – aceștia erau termenii folosiți. Nu se aplică regulile cu privire la viteză în condițiile astea, deși s-a stabilit că avea 60-68 la oră, în limitele legale. Problema care se pune că pentru a duce această coloană la destinație, la timp, în traficul aglomerat din Capitală, băiatul ăsta mergea pe motocicletă de dimineață de la ora 8 până seara. Pe ploaie, pe vânt, în soare sau pe frig.
  • În fișa postului, pentru acest tip de intervenții unde presiunea și riscul sunt foarte mari, avea un termen de 4-5 minute pe zi. Bogdan a stat o zi în șa, atunci când s-a produs tragedia. Și în multe alte zile înainte, pentru că nu i se respectau drepturile în raporturile de muncă. Șefii lui erau toți terorizați, au recunoscut că le-a fost frică și, pe linie profesională, au trimis oameni nevinovați la moarte. Iar domnul Oprea se grăbea peste tot: la frizerie, la restaurant, la SRI. În seara aceea spune domnul Oprea că se deplasa de la SRI către casă. (…) Lucrurile sunt foarte clare și tranșate. Expertizele și martorii arată și surprind exact realitatea: groapa nu era semnalizată și Bogdan era presat să aibă viteză, să „spargă” traficul ca să ajungă domnul Oprea acasă în timp util pentru cină”.

Gabriel Oprea și Petre Mazilu, salvați de prescripție

Legea spune că răspunderea penală se stinge la „8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani” (art. 154 Cod penal).

Iată ce prevede Codul penal pentru uciderea din culpă:

„Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) se majorează cu jumătate”.

Ce au reținut procurorii DNA în rechizitoriul lui Gabriel Oprea

În seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.

Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în mai 2018 pentru ucidere din culpă, în dosarul deschis după moartea poliţistului Bogdan Gigină.

Conform DNA, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcţiei de ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a dispus - cu încălcarea dispoziţiilor legale privind însoţirea demnitarilor de către poliţia rutieră - însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliţie rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist.

În acest mod, el şi-a conferit, în mod discreţionar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit, şi totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliţie rutieră să se facă în regim de viteză sporită.

„În seara de 20 octombrie 2015, agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa", afirmă procuorii DNA în rechizitoriu.

Conform DNA, accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi. În ceea ce-l priveşte pe Gabriel Oprea este vorba despre însoţirea sa de către poliţişti rutieri, iar în cazul lui Petre Mazilu şi al firmei pe care o administra, lucrările făcute la carosabil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#Gabriel Oprea, #Bogdan Gigina politist mort coloana Oprea, #ucidere din culpa, #prescriptie, #Tribunalul Bucuresti , #justitie