Cum explica senatorii votul pro-Oprea: Nu mi-e rusine, as face-o din nou!

Miercuri, 21 Septembrie 2016, ora 17:14
9797 citiri
Cum explica senatorii votul pro-Oprea: Nu mi-e rusine, as face-o din nou!
Foto: Arhiva Ziare.com

Rugati sa explice de ce au votat impotriva cererii DNA de urmarire penala a lui Gabriel Oprea, unii dintre senatori s-au aratat deranjati de intrebare, altii au spus ca nu era de competenta DNA sa ancheteze acest caz sau ca pasagerul de pe bancheta din spate nu poate fi vinovat de ucidere.

Mediafax i-a contactat pe senatorii identificati ca au votat pentru pastrarea imunitatii lui Oprea si i-a intrebat cum isi motiveaza decizia.

"De unde stiti ca am votat impotriva? De unde?", raspunde nervos senatorul PSD Cristian Dumitrescu la intrebarea "de ce ati votat impotriva urmaririi penale a lui Gabriel Oprea?".

La explicatia ca fotografia in care este surprins in momentul votului este foarte clara in acest sens, senatorul continua: "Eu nu cred, ca votul e secret, domnule! Ce, dumneavoastra trebuie sa stiti? Foarte bine, asta-i viata! Votul e secret, nu-l comentez", a incheiat el.

Judecatorii critica Senatul si DNA, in cazul Oprea-Gigina: Superficialitate si lipsa de profesionalism

Senatorul PSD Gabriela Cretu nu raspunde apelului telefonic, dar trimite un sms prin care spune ca este la volan. Apoi, un al doilea in care intreaba "Cine sunteti?". Desi a primit trei sms-uri cu explicatii despre motivul pentru care a fost sunata, nu a mai raspuns la telefon.

Unii senatori si-au explicat in detaliu decizia

"Eram convins ca aceasta va fi intrebarea", spune senatorul PSD Georgica Severin dupa ce aude motivul pentru care a fost sunat. "Sincer sa fiu, legal, constitutional si chiar moral, nu trebuie sa explic un vot, mai ales un vot secret", continua el. Totusi, accepta sa explice de ce a votat impotriva cererii DNA.

"Din cate am invatat eu in acesti ani de parlamentarism, omuciderile nu sunt in niciun fel, dar in niciun fel, de competenta DNA. Daca am fi acceptat acest lucru, am fi acceptat practic un abuz evident al DNA", sustine Severin.

"Daca acceptam ideea ca o persoana careia nu i se poate demonstra si nu s-a dovedit nicaieri in rechizitoriu ca a determinat in vreun fel viteza de deplasare sau chestii de genul acesta, o persoana asezata pe locul din spate intr-o masina este vinovata fara sa se poata dovedi acest lucru, inseamna ca orice persoana care este in spate intr-un taxi sau in orice masina oficiala in spate i se poate imputa acest lucru in cazul in care soferul sau altcineva dintr-o eventuala coloana face accident", mai spune senatorul PSD.

"Nu mi-e rusine de ceea ce am facut, deoarece cred ca am procedat corect. Cu tot circul, cu toate listele rusinii si toate astea, consider ca am avut dreptate si am procedat corect si, daca as fi pus s-o fac din nou maine, as face-o din nou", a incheiat Georgica Severin.

Oprea sustine ca votul colegilor nu il salveaza si acuza DNA ca face "jocuri" (Video)

Oprea, despre cazul Gigina: Eram la datorie. Dupa 24 de ore, cand esti in misiune, mai trebuie sa mergi si acasa

O pozitie similara are si senatorul PSD Petru Filip. "Faptul ca persoana in sine, putea sa-l cheme Oprea, putea sa-l cheme oricum, era in masina, iar cei care au decis vizavi de traseu, vizavi de modul de deplasare sunt altii decat persoana in sine, daca e sa ma intrebati pe mine, nu cred ca putea fi acuzat de omor din culpa.

E o chestiune care nu cred ca putea sa fie in raspunderea pasagerului din masina. Atata vreme cat s-a pus problema votului, fiecare, conform Constitutiei, avea dreptul intr-un fel sau altul sa aprecieze", a declarat el.

Senatorul Valer Marian, fost PSD, actualmente independent, spune ca lui, in calitate de "jurist si fost procuror", argumentele aduse de DNA i s-au parut incomplete. "Am votat 'impotriva' pentru ca... doua argumente: infractiunea de ucidere din culpa in niciun caz nu intra in competenta materiala a DNA.

In al doilea rand, actele premergatoare efectuate de catre procurori mi s-au parut incomplete din moment ce nu au stabilit si vinovatia altor persoane suspecte de producerea acestui accident regretabil, respectiv a reprezentantilor Primariei Bucuresti si a reprezentantilor Romgaz", a spus Marian.

Ceilalti senatori PSD, ALDE si fosti UNPR nu au putut fi contactati pentru a explica de ce au votat impotriva cererii DNA de urmarire penala a lui Gabriel Oprea. Pe senatorul ALDE Eugen Durbaca l-au prins la telefon jurnalistii de la publicatia galateana Viata Libera.

"Lasati-ma cu prostiile astea, credeam ca ma intrebati de probleme serioase", a fost raspunsul senatorului inainte de a inchide telefonul.

O reactie a avut si senatorul PSD Alexandru Cordos, unul dintre cei 73 de senatori care au votat impotriva cererii de urmarire penala a lui Gabriel Oprea. Intr-o postare pe pagina personala de Facebook, el acuza presa ca afecteaza imaginea Senatului.

"Un subiect de presa senzationist care nu numai ca dauneaza imaginii noastre, a fiecarui senator din respectiva lista, insa dauneaza insasi imaginii Senatului Romaniei, iar ceea ce este si mai grav este faptul ca acele articole de presa si acele comentarii de pe social-media sunt pure speculatii", sustine social-democratul.

El mai spune ca "de fiecare data" a votat pentru "infaptuirea justitiei" si acuza o conspiratie impotriva sa, pentru ca ar fi "primul in sondajele privind optiunea de vot la parlamentare".

Gabriel Oprea nu poate fi urmarit penal pentru uciderea din culpa a politistului Bogdan Gigina, dupa ce luni 73 de senatori au votat impotriva solicitarii DNA.

"Este un vot politic care blocheaza justitia. DNA nu mai poate sa stabileasca raspunderea penala a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpa. Au mai fost astfel de precedente, va reamintesc dosarul in care a fost implicat fostul ministru de Externe, Corlatean Titus. Am deschis o investigatie, din nou votul politic a blocat acea investigatie", a fost reactia sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, dupa votul din Senat.

Kovesi, despre imunitatea lui Oprea: Un vot politic blocheaza justitia. O mama ramane sa astepte

Si presedintele Klaus Iohannis, prin vocea purtatorului de cuvant, a criticat scutul facut de senatori in jurul lui Gabriel Oprea: Senatorii nu au inteles ca vinovatia sau nevinovatia nu e stabilita de Parlament

"Toti oamenii sunt egali in fata legii", a declarat si ambasadorul american la Bucuresti, Hans Klemm, in urma votului de luni din Senat.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#senatori explicatii vot Oprea, #senatori salvat Oprea , #politist mort