Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Gabriel Oprea, apărat cu cinism de un fost șef al CSM. Dan Lupașcu: „Bogdan Gigină a făcut parte din dispozitiv pentru că se plictisea la serviciu”

Joi, 22 Decembrie 2022, ora 03:00
6889 citiri
Gabriel Oprea, apărat cu cinism de un fost șef al CSM. Dan Lupașcu: „Bogdan Gigină a făcut parte din dispozitiv pentru că se plictisea la serviciu”
Dan Lupașcu, avocatul lui Gabriel Oprea, la ultimul termen de judecată pe fond, miercuri, 21 decembrie. FOTO: Ionuț Mureșan

Bogdan Gigină – polițistul care a murit în seara zilei de 20 octombrie 2015 în timp ce îl escorta acasă pe Gabriel Oprea – avea trecut în fișa postului că atunci când participă la misiuni are un risc ridicat de accident, n-avea ce căuta în dispozitiv pentru că era inapt, dar s-a oferit să-l însoțească în coloana oficială pe fostul vicepremier pentru că se plictisea la serviciu. Acestea sunt concluziile cinice susținute în fața Tribunalului București de avocatul lui Gabriel Oprea, Dan Lupașcu, fost șef al CSM.

Ultimul termen pe fond din procesul în care Gabriel Oprea este judecat pentru ucidere din culpă în legătură cu moartea polițistului Bogdan Gigină a avut loc miercuri, 21 decembrie, la Tribunalul București. Pronunțarea pe fond a fost amânată pentru data de 31 ianuarie 2023.

Gabriel Oprea este reprezentat în proces de Dan Lupașcu, fost judecător și fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

De când a trecut în avocatură, Dan Lupașcu a apărat „cu succes” numai „gulere albe”: Constantin Niță (fost ministru condamnat al Energiei), Lucian Duță (fost șef condamnat al CNAS), Marian Zlotea (fugar, fost șef condamnat al ANSVSA) sau Rudel Obreja, (fost șef al Federației Române de Box, condamnat în dosarul Elenei Udrea).

Teza apărării: Bogdan Gigină avea în fișa postului să moară și a semnat

În dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, cu familia victimei în sala de judecată, avocatul Dan Lupașcu a livrat cea mai cinică pledoarie pentru achitarea clientului său, Gabriel Oprea:

  • Toată lumea știe că rostul judecății e aplicarea legii în baza probelor din dosar. Fără a intra în prea multe detalii, voi puncta aspectele relevante ale apărării pentru stabilirea adevărului în cauză.
  • În rechizitoriu sunt descrise multe fapte cu privire la domnul Oprea, dar cu privire la 2 infracțiuni de abuz în serviciu s-a dispus clasarea.
  • Pentru o hotărâre de condamnare, învinuirea trebuie să fie temeinică. Noi considerăm că acuzațiile sunt neîntemeiate. Chiar dacă acțiunile domnului Oprea ar fi dovedite, oricum nu s-ar încadra în elementul material al infracțiunii de ucidere din culpă.
  • Nu domnul Oprea a inventat această modalitate de însoțire a ministrului de Interne, toți martorii au spus că așa era la toți miniștrii, încă din anul 2005. La preluarea mandatului, domnul Oprea a vrut să folosească mașina personală, pe care o folosea la MApN. La Ministrul de Interne i s-a spus ca nu poate, pentru că aici sunt alte reguli.
  • Domnul Oprea conducea Comitetul Național pentru Situații de Urgentă și era viceprim-ministru pentru siguranță națională. Aceste atribuții le avea zilnic. Se spune că zilnic se deplasa, așa, urgent... Da, pentru că avea aceste atribuții. Atunci, îl înlocuia pe prim-ministru!
  • Legea spune că subordonații nu execută ordinul dacă este ilegal. Nu domnul Oprea a dispus sau a cerut ca în dispozitiv să fie inclusă o motocicletă. Când era prim-ministru interimar avea dreptul la 3 motocicliști, nu la unul!
  • Se arată în rechizitoriu că era de o punctualitate cazonă, ca și când acest lucru ar fi un lucru rău. Venea în acea seară de la SRI, de la Băneasa. Era în exercitarea atribuțiilor de serviciu? Sigur că era!
  • Citez din rechizitoriu: „ministrul impunea viteza prin atitudinea autoritară și punctualitate cazonă” – e hilar! E insultător pentru lucrătorii MAI, care sunt oameni maturi. E ca în telepatie! Domnul Oprea se afla în bancheta din spate a celei de-a doua mașini, mașinile nu au fost implicate în accident.
  • Concluzia logică este că nu se poate reține existența culpei cu previziune, deci nu exista infracțiune.
  • Dacă era oportun sau nu ca Bogdan Gigină să fie în dispozitiv, vă rog pe dumneavoastră să apreciați. Dar în fișa postului scrie că însoțește dispozitivul în 1 la sută din situații. Deci era rezervă, nu titular.
  • Scrie în fișa postului că activitatea implică risc sporit de accident. Gigină Bogdan a semnat fișa postului și era obligat să se conformeze, ca oricine altcineva de altfel!
  • Victima nu a observat marcajele pentru că era stresată la sfârșit de program. În fișa medicală, la examenul oftalmologic, inițial se menționează „inapt” și apoi medicul taie și scrie „apt”. La examenul psihologic scrie „cu aprobarea comandantului”.
  • La momentul acela, România se afla într-un context internațional exploziv, situația internă era explozivă, Scutul de la Deveselu, migranți. Gabriel Oprea era în vizorul unui serviciu de informații străin. Și-a luat minime diligențe și a fost trimis în judecată.
  • Domnul Oprea a spus șefului de dispozitiv: de ce ați folosit motociclist pe timp de ploaie? Nu o zic eu, o zic martorii: Bogdan Gigină a făcut parte din dispozitiv pentru că se plictisea la serviciu”, a spus Dan Lupașcu, avocatul lui Oprea.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Interne – parte responsabilă civilmente în proces – vrea să scape de răspundere în cazul unei eventuale condamnări.

Reprezentanta MAI la proces a arătat că nu poate fi atrasă răspunderea civilă a instituției pentru ceea ce a făcut Gabriel Oprea ca reprezentant al Executivului.

„Pretinsa infracțiune nu are legătură cu atribuțiile de serviciu ale lui Gabriel Oprea, așa că instituția noastră nu poate fi reținută ca parte responsabilă civilmente în acest proces”, a arătat reprezentanta MAI.

Gabriel Oprea riscă de la 2 la 7 ani de pușcărie

Parchetul General a cerut condamnarea fostului șef al MAI, Gabriel Oprea, la pedeapsa închisorii pentru infracțiunea de ucidere din culpă în forma agravantă în cazul accidentului din data de 20 octombrie 2015, atunci când polițistul Bogdan Gigină și-a pierdut viața în timp ce îl însoțea pe fostul vicepremier în coloana oficială, în timp ce se deplasa acasă.

„2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni”, arată articolul 192 din Codul penal.

Procurorul de ședință de la Parchetul General a cerut, la termenul din 21 decembrie, pedeapsa cu închisoare pentru Gabriel Oprea.

„Deplasarea inculpatului era de la serviciu la domiciliu și nu era necesară viteza. Inculpatul, profitând de funcția sa, a determinat folosirea coloanei, punând echipajele de poliție în situație de risc ridicat. Dacă viteza era mai mică decât cea din raportul de expertiză, accidentul putea fi evitat. Viteza foarte mare de deplasare rezultă și din comunicările radio. Inculpatul spunea "circulați cu viteză mai mare, e urgență, ne grăbim, intrați pe contrasens". E lesne de înțeles că, deplasându-se spre domiciliul inculpatului, polițiștii știau că nu sunt în situațiile în care se aplică derogările de viteză cu privire la coloana oficială. Față de cele de mai sus, spunem noi că inculpatul și-a arogat în mod discreționar anumite beneficii. Față de pregătirea și funcția acestuia de șef al MAI, acesta a prevăzut riscurile la care îi expunea pe polițiști. Așa cum spun și martorii, un accident era foarte probabil. Au mai fost două incidente, care au dus la accidentarea a doi motocicliști. Față de toate acestea, solicităm condamnarea lui Oprea Gabriel pentru ucidere din culpă, fapta prevăzută de art 192 alin 2 Cod penal”, a spus procurorul de ședință.

Ce au reținut procurorii DNA în rechizitoriul lui Gabriel Oprea

În seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.

Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în mai 2018 pentru ucidere din culpă, în dosarul deschis după moartea poliţistului Bogdan Gigină.

Conform DNA, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcţiei de ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a dispus - cu încălcarea dispoziţiilor legale privind însoţirea demnitarilor de către poliţia rutieră - însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliţie rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist.

În acest mod, el şi-a conferit, în mod discreţionar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit, şi totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliţie rutieră să se facă în regim de viteză sporită.

„În seara de 20 octombrie 2015, agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa”, afirmă procuorii DNA în rechizitoriu.

Conform DNA, accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi. În ceea ce-l priveşte pe Gabriel Oprea este vorba despre însoţirea sa de către poliţişti rutieri, iar în cazul lui Petre Mazilu şi al firmei pe care o administra, lucrările făcute la carosabil.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Gabriel Oprea politist mort, #bogdan gigina, #coloana oficiala, #Dan Lupascu, #ucidere din culpa , #justitie