Fiscul „se bate” la Înalta Curte pentru inculparea lui Gabriel Mutu. De ce este vizată într-un dosar DIICOT soția senatorului PSD

Luni, 10 Aprilie 2023, ora 21:15
4422 citiri
Fiscul „se bate” la Înalta Curte pentru inculparea lui Gabriel Mutu. De ce este vizată într-un dosar DIICOT soția senatorului PSD
Gabriel Mutu, fost primar PSD al Sectorului 6 în perioada 2016-2020. FOTO: Facebook / Gabriel Mutu

Fiscul cere Înaltei Curți marți, 11 aprilie, să desființeze soluția de clasare primită de Gabriel Mutu, senator PSD și fost primar al Sectorului 6, într-un dosar în care social-democratul era acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani alături de soția lui, Claudia Mutu, prin firma de familie a celor doi.

ANAF vrea să arate că fostul edil a avut un rol activ în firmă, la fel ca administratorul ei, Claudia Mutu, care este cercetată în continuare pentru infracțiuni economice.

Pe data de 11.11.2022, Gabriel Mutu a primit de la DIICOT o ordonanță de clasare pentru evaziune fiscală la firma GM Activ Building Management SRL al cărei asociat unic era între anii 2009-2013, în timp ce soția lui avea calitatea de administrator.

Gabriel Mutu și soția acestuia, Claudia, sunt printre „beneficiarii” unei modificări legislative făcute de PSD (mai exact la inițiativa lui Cătălin Rădulescu zis „Mitralieră”) potrivit căreia evazioniștii scapă de pușcărie dacă plătesc prejudiciul majorat cu 20%. Dintre cei scăpați basma-curată pe această lege este și Mișu Dumitru, „porcarul-șef” al familiei lui Liviu Dragnea.

Acuzațiile pe scurt împotriva soților Mutu: au emis facturi fictive către firme „fantomă” și au obținut astfel sute de mii de lei.

Cum principala acuzație a lui Gabriel Mutu a fost clasată (cea de evaziune fiscală), au „picat” și restul, adică spălarea de bani, falsul în înscrisuri și constituirea de grup infracțional organizat. Pe de altă parte, din documente rezultă că soția lui Mutu, Claudia, este cercetată în continuare, alături de alți membri ai rețelei de evaziune.

Împotriva ordonanței de clasare Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a depus o plângere înregistrată inițial la Tribunalul București.

„În motivare, petenta a arătat, în esenţă, că soluția de clasare este nelegală și netemeinică în ceea ce privește infracțiunea de evaziune fiscală prevăzută de art. 9 alin. 1 lit. c din Legea 241/2005”, se arată în actele dosarului din instanță.

Pe data de 08.02.2023, Tribunalul București a dispus declinarea plângerii ANAF contra lui Mutu către Înalta Curte, având în vedere că acesta are calitatea de senator. Astfel, plângerea se va judeca la Curtea supremă marți, 11 aprilie, la ora 9.00.

Ce au scris procurorii DIICOT în ordonanța de clasare

Ziare.com prezintă extrasele relevante din Ordonanța de clasare a procurorilor DIICOT cu privire la Gabriel Mutu:

  • „Analizând actele de la dosar rezultă că în perioada 19.05.2009–23.07.2013 inculpatul Mutu Gabriel nu a deținut calitatea de administrator al GM Activ Building Management SRL, fiind asociat unic al societății, atribuțiile specifice administratorului în drept, dar și în fapt, fiind exercitate de inculpata Mutu Claudia, care a și semnat contractele încheiate cu furnizorii de tip fantomă
  • Ca atare, în lipsa unor probe care să ateste că inculpatul Mutu Gabriel s-a implicat în activitatea GM Activ Building Management SRL și că a exercitat în fapt atribuții de administrator al companiei în perioada analizată concluzia care se impune este aceea că fapta, deși există, în materialitatea ei, constituie infracțiune însă nu a fost săvârșită de inculpatul Mutu Gabriel, ci de inculpata Mutu Claudia (cercetată în continuare în cauza inițiala, nr 191/D/P/2012), urmând a se dispune în temeiul art. 16 alin. 1 lit.c) C.p.p clasarea față de inculpatul Mutu Gabriel pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală
  • Totodată, având în vedere soluția adoptată cu privire la infracțiunea predicat, se va dispune în temeiul art. 16 alin. 1 lit.a) C.p.p, clasarea cauzei și cu privire la comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și spălarea banilor, neexistând probe certe că inculpatul Mutu Gabriel a săvârșit aceste infracțiuni.
  • Pe parcursul urmăririi penale, respectiv la data de 10.12.2021, societatea GM Activ Building Management SRL a achitat prejudiciul stabilit prin expertiza contabilă, respectiv suma totală de 519.614,58, lei (constând în TVA de plată: 251.739,54 lei, impozit pe profit: 181.272,61 lei și majorarea de 20 % conform legii) reprezentând prejudiciul adus bugetului de stat (majorat cf legii), astfel că prin ordonanța din data de 21.01.2022 s-a dispus ridicarea măsurilor asiguratorii luate în cauză”, menționează procurorii în actele dosarului penal.

Detalii din ancheta DIICOT față de Gabriel Mutu și soția acestuia

Gabriel Mutu și soția acestuia, Claudia Mutu, erau vizați de DIICOT într-un dosar penale pentru infracțiuni economice, descrise astfel în actele dosarului:

  • Constituire a unui grup infracţional organizat: constând în aceea că în perioada 08.05.2009- 23. 07.2013 a sprijinit un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor proveniţi din infracţiuni, format din iniţiat şi constituit de inc. Staicu Sandu, Stănciulescu Răzvan, Tătaru Adela, Georgescu Daniela, Tomescu Ion, Tomescu Doina, ş.a. Sprijinul acordat de suspecţii Mutu Gabriel și Mutu Claudia, este atât moral, în sensul că prin acceptarea emiterii de către membrii grupului, pentru societatea GM Activ Building Management SRL, al cărui asociat unic este Mutu Gabriel şi administrator este Mutu Claudia, de facturi în numele societăţilor de tip fantomă, SC Mobile Man Power SRL, SC Tehno Activ Proiect SRL, SC Rohypermarket Impex SRL (fostă Network Plus Invest SRL), SC Focus Events SRL, SC Drai Capital Consulting SRL, le-a creat acestora convingerea că nu îi va denunţa autorităţilor creând condiţiile specifice după care funcţionează grupul infracţional organizat şi anume încrederea între membrii grupului, cât şi material, prin plata unor comisioane pentru serviciile prestate, sume care au permis grupului să se finanţeze şi să îşi continue funcţionarea.
  • Evaziune fiscală: constând în aceea că în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada menţionată în calitate de asociat unic şi administrator a înregistrat în contabilitatea sc GM Activ Building Management SRL, de facturi fictive emise de societăţi comerciale de tip fantomă (care nu funcţionează la sediul social, nu au activitate comercială reală, nu au angajaţi), respectiv SC Mobile Man Power SRL, SC Tehno Activ Proiect SRL, SC Rohypermarket Impex SRL (fostă Network Plus Invest SRL), SC Focus Events SRL, SC Drai Capital Consulting SRL, cu scopul de a deduce în mod nelegal TVA-ul aferent operaţiunilor comerciale efectuate şi de a se reduce totodată cuantumul impozitului pe profit şi dividende datorat bugetului consolidat al statului. Totalul prejudiciului este de 338.893 lei, reprezentând 138.246 lei, impozit pe profit şi 200.674 lei, reprezentând TVA-ul nedeductibil.
  • Folosirea cu rea credinţă a bunurilor societăţii: constând în aceea că, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada mai 2009 - iulie 2013, au folosit în interes personal, cu rea credinţă, într-un scop contrar intereselor societăţii, suma de 725.799 lei, care a fost transferată din conturile SC GM Activ Building Management SRL, în conturile SC Mobile Man Power SRL, SC Tehno Activ Proiect SRL, SC Rohypermarket Impex SRL (fostă Network Plus Invest SRL), SC Focus Events SRL, SC Drai Capital Consulting SRL, şi retrasă în plus faţă de suma care reprezenta sumele prin care s-a prejudiciat bugetul de stat prin evaziunea fiscală.
  • Fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals: constând în aceea că în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada menţionată a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, în facturile emise de societăţi comerciale de tip fantomă (care nu funcţionează la sediul social, nu au activitate comercială reală, nu au angajaţi), înscrisuri justificative, care au fost înregistrate în contabilitatea sc GM Activ Building Management SRL, şi în baza cărora s-au efectuat transferurile de bani din conturile SC Gm Building Management SRL în conturile societăţilor menţionate.
  • Spălare de bani: constând în aceea că în perioada 2009-23.07.2013 a dispus transferul din conturile SC Gm Activ Building Management SRL, în conturile SC Mobile Man Power SRL, SC Tehno Activ Proiect SRL, SC Rohypermarket Impex SRL (fostă Network Plus Invest SRL), SC Focus Events SRL, SC Drai Capital Consulting SRL, a sumei totale de 1.064.692 lei, sumă care apoi a fost fracţionată şi transferată în conturile altor societăţi comerciale, de tip fantomă, administrate tot de membrii grupului infracţional organizat, fiind apoi retrasă în numerar şi pe care a dobândit-o, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii, se arată în documentul citat.

„Băieții lui Mutu” au dat un „tun” de 90 de milioane de euro

Grupul infracțional în care ar fi participat Claudia și Gabriel Mutu ar fi fost unul mai amplu, notează procurorii DIICOT. Astfel, prejudiciul total ar fi de peste 90 milioane de euro:

  • În perioada 2008-2014, mai multe persoane (printre care Tomescu Ion, Neacșu Sorin Constantin, Stănciulescu Răzvan Florinel, Panaitiu Dragoș Leonard, care au calitatea de inculpați în cauza 191/D/P/2012) au operaţionalizat un amplu mecanism evazionist, în cadrul căruia au fost utilizate societăți comerciale de tip fantomă, pe care aceștia le-au controlat și prin intermediul cărora au derulat operațiuni comerciale cu eludarea normelor fiscale.
  • Astfel, membrii grupării au desfășurat activităţi ce au avut ca scop principal reducerea drastică a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin evidenţierea de cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive şi sustragerea de la efectuarea verificărilor fiscale.
  • Totodată s-a stabilit că în perioada 2008 – 2014 societățile din grupul firmelor beneficiare au transferat în conturile a 43 societăți cu comportament de tip „fantomă” suma totală de 387.877.367,92 lei (echivalentul a 90.204.039,05 Euro raportat la un curs mediu BNR al perioadei analizate. (1 EUR = 4,37 lei), cu titlu de contravaloare a unor servicii sau bunuri care în realitate nu s-au prestat/livrat niciodată de societățile furnizoare respective.
  • Concret, începând cu anul 2008, membrii grupării au pus la dispoziția unor numeroși beneficiari, circuite de societăți comerciale fantomă în vederea diminuării drastice a impozitelor și taxelor datorate de către aceștia către bugetul de stat și ascunderii originii ilicite a unor fonduri sub justificarea unor tranzacții comerciale, oferind practic, contracost, „servicii financiare” prin care fondurile ilicite, fie au fost puse la dispoziție în numerar autorilor infracțiunii predicat sau persoanelor desemnate de aceștia, fie au fost folosite pentru comiterea unor infracțiuni de corupție”, mai notează procurorii.

Înainte să dețină „frâiele” Primăriei Sectorului 6, între anii 2016 și 2020, Gabriel Mutu a avut două mandate de senator pe listele PSD, din 2008 până în 2016, interval care cuprinde și perioada presupus infracțională, adică 2009-2013. Mutu a revenit în Senat în 2020, după ce a pierdut alegerile locale la Sectorul 6 București în fața lui Ciprian Ciucu.

USR acuză PNL că își folosește oamenii numiți în ANAF pentru a aduna informaţii despre parlamentari
USR acuză PNL că își folosește oamenii numiți în ANAF pentru a aduna informaţii despre parlamentari
Partidul USR acuză, miercuri, 27 martie, că directorul general adjunct al Direcţiei Antifraudă Târgu-Jiu, numit de PNL, s-a folosit de bazele de date ale instituţiei pentru a aduna, ilegal...
DIICOT a făcut 79 de percheziții în cazul de contrabandă cu țigări și materiale explozive cu prejudiciu de 13 milioane euro
DIICOT a făcut 79 de percheziții în cazul de contrabandă cu țigări și materiale explozive cu prejudiciu de 13 milioane euro
Aproape 80 de percheziţii au loc marţi, 26 martie, în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale organizate autohtone, dar cu...
#Gabriel Mutu urmarit penal, #clasare dosar, #evaziune fiscala, #spalare de bani, #grup infractional organizat, #DIICOT, #ANAF, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #justitie