”Bătălia filosofilor” se încheie. Liviu Antonesei câştigă, definitiv, procesul cu Gabriel Liiceanu

Joi, 02 Noiembrie 2023, ora 19:19
4537 citiri
”Bătălia filosofilor” se încheie. Liviu Antonesei câştigă, definitiv, procesul cu Gabriel Liiceanu
Scriitorul Liviu Antonesei a câștigat procesul intentat împotriva sa de filosoful Gabriel Liiceanu FOTO Ziarul de Iași

Scriitorului ieșean Liviu Antonesei a câștigat, definitiv, procesul deschis împotriva sa de șeful Editurii Humanitas, Gabriel Liiceanu. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ieri recursul declarat de Liiceanu împotriva deciziei de anul trecut a Curții de Apel. Sentința pune punct definitiv unui proces care a durat cinci ani.

”După lupte seculare care au durat un cincinal fără șase săptămâni și s-a desfășurat pe trei câmpuri de luptă – Tribunalul Iași, Curtea de Apel Iași și Înalta Curte de Casație și Justiție a României – procesul declanșat în contra mea de Gabriel Liiceanu și Editura Humanitas s-a încheiat prin victoria mea. Această victorie finală a fost precedată de victoriile de etapă la instanțele anterioare. ÎCCJ a decis: „Decizia nr. 1884 Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurenţii – reclamanţi Liiceanu Gabriel şi Societatea Humanitas S.A. împotriva deciziei civile nr. 228 din 10 mai 2022 pronunţate de Curtea de Apel Iaşi – Secţia civilă. Obligă recurenţii – reclamanţi Liiceanu Gabriel şi Societatea Humanitas S.A. la plata către intimatul – pârât Antonesei Liviu a sumei de 3.311 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Definitivă.” Suma se referă la cheltuielile acestui termen, pe cale separată vom solicita sumele corespunzătoare termenelor de la instanțele precedente… Că tot voiau acuzatorii mei nedrepți – așa i-a socotit Justiția – câte 50.000 de euro fiecare cu titlul „repararea onoarei”, a scris Antonesei pe blogul personal.

În cadrul unui interviu pe care îl publicase pe blog-ul personal, Antonesei afirmase că Liiceanu „a primit cadou” fosta Editură Politică, cu tot ce avea aceasta în patrimoniu. De asemenea, editura Humanitas beneficiase de eșalonări ale obligațiilor față de bugetul de stat, scrie ziaruldeiasi.ro.

Afirmațiile lui Antonesei au fost considerate ca defăimătoare și denigratoare de către Liiceanu, care l-a dat în judecată pe ieșean și i-a cerut despăgubiri de 100.000 de euro. În octombrie 2019, Tribunalul a respins plângerea lui Liiceanu, considerând că afirmațiile lui Antonesei, chiar ușor exagerate, nu-i creează vreun prejudiciu de imagine.

Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Procesul lui Vlad Pascu va continua cu aceeași judecătoare, joi, 9 mai, la Judecătoria Mangalia. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu, cerere...
Procesul fraților Tate poate începe. Ce a decis Tribunalul București cu privire la ancheta DIICOT
Procesul fraților Tate poate începe. Ce a decis Tribunalul București cu privire la ancheta DIICOT
Tribunalul Bucureşti a dispus, vineri, 26 aprilie, începerea procesului în dosarul în care fraţii Tristan și Andrew Tate sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat,...
#Gabriel Liiceanu, #Liviu Antonesei, #proces, #filosofi, #humanitas , #stiri cultura