Gabriel Berca: Romania nu intra in apocalipsa, ci in cod portocaliu de ninsoare

Autor: Ana Ilie
Duminica, 12 Februarie 2012, ora 14:56
2794 citiri
Gabriel Berca: Romania nu intra in apocalipsa, ci in cod portocaliu de ninsoare

Ministrul de Interne, Gabriel Berca, le-a transmis prefectilor, duminica dupa-amiaza, ca se asteapta ca ei sa actioneze ferm si rapid pentru a ajuta oamenii aflati in dificultate din cauza ninsorilor si viscolului, si sa evite sa semene panica prin intermediul presei, intrucat "Romania nu intra in apocalipsa, ci in cod portocaliu de ninsoare".

In opinia ministrului Administratiei si Internelor, expusa in cursul videoconferintei cu prefectii, prioritara este asigurarea furnizarii de energiei electrica - "s-a imbunatatit in ultima vreme, dar sa vedem cum evolueaza".

Acesta a cerut o prognoza "serioasa" de la Apele romane - "pentru perioada urmatoare, unde avem zone expuse. Exista posibilitatea de a avea cateva scenarii prin care sa vedem ce se va intampla. Sa actionati ferm si din acest punct de vedere".

Gabriel Berca i-a instruit pe prefecti sa coopteze profesorii si oamenii bisericii, pentru a forma consilii care sa se miste in judet si sa identifice problemele. "La nivel local, formati acele consilii largite care pot sa cuprinda profesori, oameni ai bisericii, miscati-va in teren... grupul de suport al prefecturii care sa antreneze aceasta activitate si sa identificam in fiecare sat unde avem oameni bolnavi sau inzapeziti, sa actionam punctual", a spus ministrul.

"Avem la nivelul fiecarui consiliu judetean un departament care monitorizeaza situatia pe plan judetean. Impreuna cu prefectul, gasiti solutii pe plan local, daca sunt situatii grave, actionam si noi de la nivel central", a spus Berca, subliniind ca Guvernul nu deszapezeste, intervine prin autoritatile locale.

"Autoritatile locale poarta intreaga raspundere pentru supravietuirea oamenilor.

Vreau sa aveti sprijin la fata locului si din partea Bisericii si a scolilor", a intarit ministrul, declarandu-se indignat ca "suntem la cativa ani de la instituirea acestor proceduri si nu se stie ce rol are prefectul, primarul etc".

"Aveti bugete de 2-3 ori mai mari decat bugetul presedintelui consiliilor judetene, ca sa nu mai spun ca cereti alimente de la rezerva de stat!", i-a admonestat Berca pe prefectii care se plang ca au nevoie de ajutoare de la Guvern.

Romania nu-si permite sa mai cheltuiasca bani aiurea

Ministrul a abordat si o alta problema: distribuirea unor sume cu incredintare directa acelor localitati afectate de situatia meteorologica. "Nu stiu in ce masura vom putea sprijini cu sume fiecare localitate cu probleme; sa nu-si inchipuie cineva ca nu vor fi monitorizate aceste sume cum se cheltuie; sa nu-si inchipuie cineva ca daca e incredintare directa...nu va frecati mainile. Romania nu-si mai permite sa cheltuiasca bani anapoda".

"Nu voi ezita sa sesizez alte institutii ale statului, sa nu ne facem iluzii ca ne putem imbogati pe seama oamenilor care trec prin dificultati!", i-a avertizat Berca. "Va rog ca atunci cand veti avea de utilizat sume pentru asigurarea financiara a unor autoritati locale care trebuiesc ajutate, vreau sa cred ca veti discuta in comitetele judetene, transparent", a subliniat acesta.

In fine, revenind la problema presei si a exagerarii pericolului, Berca le-a transmis prefectilor: "Folositi mass- media alaturi de dumneavoastra acolo in teren; oamenii fac un efort deosebit sa transmita de la fata locului. Folositi-i, ca prin intermediul lor putem discuta cu oamenii. Nu faceti excese, Romania nu intra in apocalipsa, ci in cod portocaliu de ninsoare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Gabriel Berca, #Gabriel Berca cod portocaliu, #MAI videoconferinta prefecti, #cod portocaliu viscol , #ministru de Interne