Gabriel Berca: Regionalizarea lui Ponta duce la cresterea birocratiei

Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 13:08
4233 citiri
Gabriel Berca: Regionalizarea lui Ponta duce la cresterea birocratiei
Foto: Romania Libera

Fostul ministru al Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, sustine ca proiectul de regionalizare prezentat de premierul Victor Ponta nu face decat sa creasca birocratia si sa genereze noi cheltuieli cu administratia.

"Infiintarea regiunilor, pastrand in acelasi timp si judetele, nu reprezinta decat o birocratizare in plus. Intervine o noua structura administrativa intre judete si agentiile de dezvoltare regionala.

Cand faci o noua structura administrativa birocratizezi in plus. Ce facem, vom dota inca o institutie la nivel regional cu oameni, cu sefi?

Prin infiintarea noii structuri vor creste cheltuielile cu administratia. Ce facem, facem un guvernator de regiune, dar in acelasi timp pastram si prefectii, pastram si presedintii de consilii judetene, ce facem?", a comentat fostul ministru, pentru Ziare.com.

Gabriel Berca a spus ca regionalizarea este necesara, insa trebuie aplicata cu atentie.

"Regionalizarea in sine este absolut necesara, principiul trebuie aplicat. Insa modalitatile sunt extrem de sensibile, caci pot sa aiba pe termen scurt niste efecte dezastruoase, daca nu faci studiile de impact.

Daca facem o structura intermediara atunci nu facem decat sa trimitem presedintii de consilii judetene catre noua structura. Si atunci se centralizeaza regional, vom avea o centralizare regionala, despre asta discutam", a completat Berca.

Fostul ministru considera ca intentia lui Ponta de a pastra si judetele dupa crearea regiunilor este menita sa linisteasca presedintii de consilii judetene.

"Prin anuntul ca se vor pastra judetele, Ponta vrea sa linisteasca temerile baronilor locali, care categoric ca nu vor sa-si piarda din influenta", a mai spus Berca.

Ponta anunta reforma administrativ-teritoriala: Facem regiuni peste judete

Premierul Victor Ponta a anuntat, joi, ca doreste ca anul viitor sa se aprobe reforma constitutionala si administrativ-teritoriala a Romaniei, in 2013 urmand sa se consemneze "prima reforma importanta de dupa anul 1968".

"Regiunile trebuie sa primeasca recunoastere in Constitutie, pastrand judetele actuale. Chiar cred ca judetele actuale trebuie sa ramana. Regiunile vor fi deasupra. Asta nu inseamna mai multa birocratie. 1 ianuarie 2014, atunci cand incepem noul exercitiu financiar, trebuie sa ne gaseasca cu regiuni, cu un singurministerpentru acestea", a declarat Ponta.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#Gabriel Berca Victor Ponta, #Gabriel Berca reforma administrativa, #Gabriel Berca regionalizare Ponta, #Gabriel Berca regiuni , #stiri Gabriel Berca