Gabriel Berca: Antonescu, afectat de referendum - Multi au spus "Ne-am convins"

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 11:52
4887 citiri
Gabriel Berca: Antonescu, afectat de referendum - Multi au spus "Ne-am convins"
Foto: Arhiva

Senatorul PDL Gabriel Berca, fost membru PNL, crede ca promisiunea lui Crin Antonescu de a demisiona in cazul unui esec al referendumului trebuie tinuta. In plus, acesta spune ca fostii sai colegi nemultumiti asteapta alegerile parlamentare pentru a deveni, apoi, mai vocali in interiorul partidului.

Intrebat de Ziare.com daca este de parere ca liderul PNL ar trebui sa faca ce a promis in plenul parlamentului, pe 6 iulie, Gabriel Berca a raspuns: "Este afirmatia pe care a facut-o. Nimeni nu l-a pus sa faca o asemenea afirmatie. A iesit si a spus: 'Eu, Crin Antonescu, plec din politica. Ori eu, ori el!'.

Eu cred ca politica in Romania nu trebuie sa se mai faca pe principiul 'ori eu, ori el' pentru ca avem nevoie si de putere si de opozitie. Discursul acesta populist nu reprezinta PNL, din punctul meu de vedere. De foarte multe ori l-am auzit spunand si in partid: 'Daca nu sunteti de acord cu mine, eu plec!'. Nu se poate sa conduci un partid spunand asta".

Liberalii nemultumiti asteapta sa treaca alegerile

Fost prefect de Bacau si fost secretar general al guvernului Tariceanu, Gabriel Berca a parasit in 2010 PNL spunand ca "lucrurile nu mai sunt in regula de mai multa vreme" in acest partid.

"Eu intotdeauna am considerat ca este necesara o apropiere intre PNL si PDL, adica o clarificare a fortelor de centru-dreapta. Am facut parte din PNL si nu imi pare rau de lucrul asta, dar, din pacate, parcursul partidului a fost altul de cand a fost preluat de Crin Antonescu.(...) Dupa alegerile parlamentare din 2008 a fost un curent in partid pentru a face o guvernare impreuna cu PDL. Mi-as fi dorit sa intram la guvernare impreuna, dar s-a luat decizia (era presedinte Calin Popescu Tariceanu) sa intram in Opozitie.

Eu l-am sustinut pe Crin Antonescu in ideea de a face o alianta de centru-dreapta. Lucrurile s-au dovedit a nu fi realizabile pentru ca, apoi, partidul a mers cu pasi foarte repezi catre PSD. Aceasta a fost nemultumirea mai multor colegi, unii au avut curajul sa se exprime, altii nu, asta e viata", a mai explicat senatorul Berca, spunand ca a preferat sa faca pasul de la PNL la PDL cu toate ca a fost afectat electoral, alegatorii interpretandu-l ca pe o dorinta de a obtine anumite avantaje politice personale, ceea ce nu a fost adevarat.

Intrebat de ce nu sunt mai vocali liberalii nemultumiti de prestatia lui Crin Antonescu, Gabriel Berca a afirmat: "In momentul asta, probabil ca foarte multi se gandesc la colegiile parlamentare si la ceea ce se va intampla in 9 decembrie, de aceea exista o astfel de tacere. Dar nemultumiri exista".

Pe de alta parte insa, senatorul democrat-liberal recunoaste faptul ca, in urma aliantei cu PSD, PNL a obtinut foarte multe mandate in tara, la alegerile locale din 10 iunie.

"Din punctul asta de vedere exista un ascendent pentru Crin Antonescu. Dar foarte multi asteapta alegerile parlamentare, cel putin asa spun neoficial fostii mei colegi, dupa care sa se exprime mai vocal", a adaugat el.

Diplomatia, o virtute

In schimb, esecul referendumului de demitere a lui Traian Basescu a afectat PNL.

"A afectat USL in ansamblu. Cred ca si pe Crin Antonescu ca persoana. Eu am auzit foarte multi oameni in teritoriu spunand 'Am vazut ce face si ne-am convins'. Ma refer la ce a facut ca si presedinte interimar, chiar si la declaratiile referitoare la Departamentul de Stat american. Toata lumea a fost certata. Or, la un asemenea nivel, diplomatia e o virtute", a subliniat senatorul PDL.

"Oamenii s-au saturat de scandaluri, trebuie sa mai si construim in tara asta"

Fostul ministru de Interne in Guvernul Ungureanu sustine crearea platformei de dreapta din care fac parte PDL, PNTCD, Partidul Noua Romanie, Fundatia Crestin Democrata si Initiativa Civica de Centru Dreapta condusa de fostul premier, si spune ca asteapta PNL sa se alature acestor formatiuni de dreapta.

"Sunt multi oameni in PNL care privesc cu simpatie lucrul asta. Nu imi fac iluzii ca acest lucru se va intampla pana in alegerile parlamentare, v-am spus, pentru ca exista acum acest interes al castigarii mandatelor de parlamentar pentru fiecare dintre ei. Mai departe insa, astept o repozitionare pentru multi dintre fostii mei colegi, pe care ii respect. Sunt foarte multi oameni de valoare in PNL", a declarat senatorul.

Intrebat daca se refera la o repozitionare la nivel personal sau de partid, acesta a raspuns: "Astept o repozitionare din punct de vedere doctrinar, al partidului in ansamblu. Dar, repet nu imi fac prea multe iluzii".

"Important este ca noi, PDL, ca partid, dar si prin aceasta miscare de centru-dreapta, si prin comisia de integritate pe care am stabilit-o, sa avem candidati credibili pentru electorat, pentru ca oamenii s-au cam saturat de tot ce s-a intamplat pana acum. S-au saturat de scandaluri, de certuri nesfarsite. Trebuie sa mai si construim in tara asta, cu discernamant si cu echilibru. Astept oameni politici, la cel mai inalt nivel, care sa aiba un limbaj decent si care sa duca la o minima concordie in societatea romaneasca ", a conchis senatorul PDL Gabriel Berca.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Gabriel Berca demisie Antonescu, #Berca liberali nemultumiti, #demisie Crin Antonescu, #miscare dreapta PNL PDL , #stiri Gabriel Berca