DNA: Berca s-a certat cu un coleg din PDL care n-a adus la partid toti banii din mita

Vineri, 24 Iulie 2015, ora 13:48
5939 citiri
DNA: Berca s-a certat cu un coleg din PDL care n-a adus la partid toti banii din mita
Foto: Ziare.com

Fostul ministru de Interne si senator PDL Gabriel Berca i-a reprosat in 2012 lui Mihai Banu, la acea vreme deputat PDL, ca nu a depus la partid toti banii luati de la un om de afaceri din Bacau in schimbul interventiei pentru alocarea unor sume de bani pentru investitiile dintr-o comuna, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventiva a fostului ministru.

"In primavara anului 2012 a existat o discutie intre Banu Mihai si Berca Gabriel, in biroul acestuia din urma (...). Subiectul acestei discutii l-au constituit sumele de bani luate de Banu Mihai de la omul de afaceri.

Berca Gabriel i-a reprosat lui Banu Mihai ca nu a adus la partid toti banii luati de la omul de afaceri, context in care Banu Mihai a incercat sa justifice atat banii luati de la omul de afaceri, cat si modul de cheltuire a acestora, in sensul ca ar fi dus o suma de bani, ca donatie, la sediul central al partidului si ar fi platit o firma de consultanta din Bucuresti. Discutiile dintre cei doi inculpati se purtau pe un ton foarte ridicat", se mentioneaza in referat.

Fostul ministru Gabriel Berca, retinut de DNA

Mihai Banu a recunoscut, pe parcursul anchetei, ca in perioada 2010-2012 a fost de mai multe ori la omul de afaceri respectiv, de la care a luat diverse sume de bani, in lei sau euro, care ar totaliza, in opinia sa, echivalentul a 80.000 de euro.

"Banu Mihai a aratat ca toti acesti bani au fost predati lui Berca Gabriel la sediul partidului, in calitatea sa de presedinte al organizatiei, si ca acesta a stabilit destinatia sumelor de bani, astfel: o parte din acestia (aproximativ 50% din suma primita de la omul de afaceri) erau destinati cheltuielilor partidului, iar diferenta ramanea in posesia si la dispozitia lui Berca Gabriel, ca presedinte de partid, cu titlul de cheltuieli de protocol", se arata in document.

Potrivit procurorilor anticoruptie, Mihai Banu, in schimbul sumelor primite de la omul de afaceri, a solicitat in mod constant alocarea sumelor de bani necesare platii unor lucrarilor executate la scoala din comuna bacauana Ardeoani. Problema a fost discutata si la sedintele conducerii PDL Bacau, iar Berca ar fi fost de acord cu solicitarea, promitand ca se va implica personal la nivel guvernamental pentru obtinerea acestor fonduri.

Inca un fost ministru vizat de DNA: Gabriel Berca, acuzat de trafic de influenta

"Avand in vedere functiile detinute de Berca Gabriel (senator in Parlamentul Romaniei, presedinte al organizatiei judetene Bacau a PDL, vicepresedinte la nivel national al PDL), acesta era singurul in masura sa rezolve solicitarea omului de afaceri, in timp ce Banu Mihai ar fi putut influenta o astfel de decizie la nivel guvernamental doar cu stiinta si acordul lui Berca Gabriel.

(...) Este cert ca au fost primite astfel de sume de bani de catre cei doi pentru finantarea 'la negru' a partidului, iar intre banii dati de omul de afaceri si solicitarea acestuia de a fi alocate fonduri pentru lucrarile de la Scoala Ardeoani exista o legatura directa, intrucat, in toata aceasta perioada, singura solicitare a omului de afaceri a fost ca partidul, prin Berca Gabriel si Banu Mihai, sa-si exercite influenta la nivelul Guvernului Romaniei", se mai arata in referatul DNA.

Conform aceleiasi surse, singurul motiv pentru care omul de afaceri nu a mai dat bani la PDL pentru alegerile locale din vara anului 2012 a fost faptul ca Berca si Banu nu i-au rezolvat solicitarea.

Gabriel Berca, retinut de DNA

Gabriel Berca, senator la data faptei, a fost retinut pentru trafic de influenta, vineri fiind prezentat Curtii de Apel Bacau cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, Gabriel Berca, prin intermediul inculpatului Mihai Banu, a pretins si primit atat pentru sine, cat si pentru formatiunea din care facea parte, de la un om de afaceri, in mai multe transe, suma totala de 185.000 euro pentru ca in calitate de senator si presedinte al organizatiei judetene Bacau a unui partid politic sa isi foloseasca influenta personala pe langa membri ai Guvernului in vederea alocarii unei sume de bani catre o primarie de pe raza judetului Bacau.

"Aceasta suma de bani era necesara pentru achitarea unor lucrari de constructie, in valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri in beneficiul unitatii administrativ-teritoriale", sustin procurorii.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Berca bani mita PDL, #Berca retinut, #Berca trafic influenta, #Gabriel Berca DNA , #ministru de Interne