Berca: Verificarile la posesorii de arme letale vor incepe cu lucratorii MAI

Joi, 15 Martie 2012, ora 18:14
1015 citiri
Berca: Verificarile la posesorii de arme letale vor incepe cu lucratorii MAI
Foto: Arhiva

Ministrul de Interne, Gabriel Berca, a declarat, joi, la Pitesti, ca vor fi facute verificari la toti posesorii de arme, iar actiunea va incepe chiar cu verificarea angajatilor MAI.

"Este demarat acest proces. Avem in jur de 208.000 de arme letale la nivelul tarii, urmeaza sa facem analizele si verificarile. Ma intereseaza sa incepem aceste verificari cu lucratorii Ministerului Administratiei si Internelor. Dar vor fi facute verificari in privinta tuturor cetatenilor, pentru a avea o imagine corecta. Ne vom gandi si la alte masuri, dar astept propuneri dupa ce am radiografia exacta a situatiei", a declarat Berca, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul IPJ Arges.

Ministrul a mai spus ca trebuie asigurat un cadru legislativ foarte clar in privinta folosirii armelor de catre politistii aflati in misiune.

"Sunt doua chestiuni pe care trebuie sa le analizam in continuare foarte serios. Pe de o parte, modul in care politistul utilizeaza arma din dotare, si aici va trebui poate sa clarificam mai bine legislativ acest lucru, iar pe de alta parte, exista si reversul medaliei, ultrajul la care este supus politistul de catre tot felul de oameni certati cu legea, care au impresia ca pot sa faca orice in aceasta tara. Aici trebuie sa existe un echilibru just, dar acest echilibru trebuie sa fie asigurat si de un cadru legislativ foarte clar. Exista situatii in care politistul este indecis si nu intervine ferm si exista cazuri in care politistul este supus unui ultraj si umilit si cu asta nu sunt de acord niciodata. Afara, daca ai incalcat legea esti imediat incatusat, daca esti recalcitrant. La noi am vazut uneori imagini in care politistul sau era indecis, sau era umilit", a declarat ministrul.

Gabriel Berca s-a aflat, joi, intr-o vizita de lucru in Arges si a participat la sedinta Colegiului Prefectural, care a avut loc la Palatul Administrativ, dupa care s-a intalnit cu sefii structurilor MAI din judet. Inainte de sedinta Colegiului prefectural, ministrul Administratiei si Internelor a avut o scurta intrevedere cu reprezentantii presei, in care a explicat motivul vizitei.

"Este o obisnuinta a mea sa merg cat de des posibil in teritoriu si sa am discutii administrativo-sociale cu tot ceea ce inseamna structuri din administratia publica locala si structurile operative ale ministerului. Sunt cateva decizii pe care noi le-am luat in Guvern, ele sunt cuprinse in programul de guvernare si vreau sa le discutam", a precizat Gabriel Berca.

Totodata ministrul a mai spus ca printre temele discutate se vor numara si cele referitoare la combaterea evaziunii fiscale si de organizarea alegerilor locale si parlamentare.

"Anul 2012 va fi un an foarte important din punct de vedere economic, un an in care va trebui sa avem stabilitate economica, un an in care va trebui sa lucram mult mai dur cu evaziunea fiscala, un an in care avem nevoie, conform prognozelor, de o crestere economica estimata la 1,5-2%, avem nevoie de atragerea fondurilor europene, iar siguranta economica este mai presus de orice. De asemenea, este un an in care vom avea doua runde de alegeri si de aceea avem nevoie de promptitudine, fermitate, responsabilitate la nivelul fiecarei structuri in parte din administratie si din ordine public", a mai spus Berca.

Ministrul Administratiei si Internelor a mai afirmat ca trebuie analizat mult mai ferm felul in care au loc achizitiile publice din teritoriu. "Noi am stabilit in Guvern cateva masuri ferme si clare la o intalnire cu sefii autoritatilor de management pentru fonduri europene, dar trebuie sa vedem ce se intampla si la nivel local, pentru ca efectiv achizitiile publice aici au loc, procedurile se desfasoara in teritoriu si de multe ori au fost semne de intrebare care au pus intr-o anumita lumina Romania la Comisia Europeana", a sustinut Berca.

La intalnirea de la Colegiul prefectural au mai luat parte si subprefectul Ion Carstoiu, vicepresedintele CJ Arges, Florin Tecau si sefii de deconcentrate.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#verificari permise arma, #verificari posesori arma , #ministru de Interne