Ce s-a întâmplat cu inginerul care a dezvăluit angajările politice de la Apele Române. Avertizorul fusese dat afară la scurt timp după ancheta Recorder VIDEO

Marti, 14 Iunie 2022, ora 15:44
7310 citiri
Ce s-a întâmplat cu inginerul care a dezvăluit angajările politice de la Apele Române. Avertizorul fusese dat afară la scurt timp după ancheta Recorder VIDEO
Gabi Musteață, inginerul care a dezvăluit ce angajări ilegale se făceau la ABA FOTO: Captură Recorder

A trecut aproape un an și jumătate de când dezvăluirile unui inginer din cadrul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad privind angajările ilegale din instituție au făcut înconjurul României.

Ancheta Recorder a fost ultramediatizată la vremea respectivă generând un șir de anchete.

În februarie 2021 a Recorder semnalat practica angajărilor politice din instituția în care lucra: o chelneriță fără pregătire în domeniu fusese numită la dispeceratul departamentului de apărare împotriva inundațiilor.

Investigația care a pornit de la mărturia lui a adunat peste un milion de vizualizări pe platforma site-ului de investigații și a generat un val de reacții în spațiul public. Însă, ca de fiecare dată, foarte mulți oameni au ridicat această întrebare: și, totuși, s-a schimbat ceva?

După aproape un an și jumătate de la publicarea materialului, jurnaliștii Recorder au stat din nou de vorbă cu inginerul Gabi Musteață, avertizorul care a făcut posibilă dezvăluirea, pentru a afla cum a evoluat cazul său și situația din instituție după ce a ales să iasă public și să vorbească despre angajările politice.

”În dispeceratul Apelor Române nu este ca un dispecerat de taxi. Acolo te trezești cu fenomene meteo periculoase care pot însemna vieți omenești”, a explicat Gabi Musteață pentru Recorder.

În urmă cu un an s-a decis să semnaleze presei angajările ilegale din cadrul Administrației Bazinale. La acel moment era vorba despre o tânără angajată la dispecerat. Aceasta nu avea nicio pregătire în domeniu dar trebuia instalată într-un departament cu responsabilități foarte mari privind apărarea împotriva inundațiilor. Însă inginerul nu a fost de acord cu acest lucru și a reacționat.

Citu, despre scandalul de la "Apele Romane". "Nu a luat nimeni decizia de a-l concedia pe domnul respectiv in acest moment"

Ce s-a întâmplat după ce cazul a fost adus în atenția publică?

A apărut în mod surprinzător ancheta DNA-ului. Cei implicați au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu și pentru obținerea de foloase necuvenite.

”După dezvăluirea făcută de jurnaliștii de la Recorder am fost destituit și din funcție și din cadul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad. Mi-am căutat dreptatea în instanțele de judecată, am câștigat pe fond, iar în momentul de față mi-am reluat activitatea. Sunt director tehnic în cadrul ABA Prut-Bârlad. M-am întors la locul de muncă de dinaintea dezvăluirilor”, a explicat Gabi Musteață

Simona Iancu, tânara angajată ilegal la Apele Romane, a fost trimisă în judecată alaturi de persoanele din administrația publică implicate în infracțiune.

Fostul director al Administratiei Bazinale de Apa (ABA) "Prut-Bârlad", Petru Avram, dar și primarul comunei Vatra Moldoviței din județul Suceava, Virgil Saghin, au fost trimiși în judecată de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) într-un dosar privind angajarea fictivă a două persoane.

Șeful devenit subaltern

În prezent, Petru Avram, directorul din acel moment al ABA Prut Bârlad, cel care spunea că este ”un animal politic” și că ar fi putut să ajungă chiar ministru este acum sub comanda lui Gabi Musteață, fostul lui subaltern.

”Colegul meu a căzut în propria capcană, a încercat să mă înlăture și până la urmă a fost înlăturat el din funcția de director ABA. În acest moment, pe organigramă, lucrează într-un departament coordonat de mine”, a mai spus Gabi Musteață.

Inginerul spune că uneori îl sperie ”lucrul acesta, că da, s-a făcut dreptate”. ”Nici dacă gândeam eu dreptatea asta și o așezam pe hârtie, nu era așa. După această poveste, consider că lucrurile s-au așezat într-o oarecare măsură în cadrul instituției. Toți cei care au fost detașați și cei care au intrat pe ușa din dos au plecat.

Am avut șapte colegi cu funcții de conducere, chiar și muncitori au venit să semnaleze, problemele, au înțeles că este un moment prielnic pentru a pune capăt nedreptăților din această subunitate.

Dacă fiecare dintre noi așteptăm ca lucrurile să se schimbe de la sine este o așteptare greșită. Lucrurile se schimbă datorită acțiunilor noastre sau inacțiunii

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#Gabi Musteata, #ABA prut barlad, #angajari ilegale apele romane, #ancheta recorder , #stiri mediu