Ţările G7 vor să introducă un embargou privind importurile de diamante ruseşti

Vineri, 15 Septembrie 2023, ora 15:49
1156 citiri
Ţările G7 vor să introducă un embargou privind importurile de diamante ruseşti
Rusia concurează cu Botswana pentru titlul de cea mai importantă sursă mondială de diamante Foto: pixabay.com

O interdicţie referitoare la importurile de diamante ruseşti ar urma să fie convenită de grupul statelor puternic industrializate (G7) în următoarele săptămâni, a declarat vineri, 15 septembrie, un oficial belgian, transmite Bloomberg.

Mecanismul va consta într-o interdicţie directă asupra achiziţiilor, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, precum şi una indirectă, ce se va aplica treptat, a adăugat oficialul.

Încercările anterioare pentru a sancţiona diamantele ruseşti în Europa s-au lovit de rezistenţa principalelor state importatoare precum Belgia, care au susţinut că o simplă interdicţie ar duce la reorientarea în altă parte a comerţului lucrativ cu pietre preţioase. Elementul indirect al interdicţiei este o încercare de a restricţiona această reorientare prin urmărirea diamantelor ruseşti peste hotare. Belgia nu este ţară membră a G7, dar anterior a spus că va sprijini un embargou, dacă G7 vor găsi un mecanism eficient.

Originea unui diamant este clară la începutul lanţului de aprovizionare, când este eliberat un certificat în conformitate cu aşa-numitul Proces Kimberley, care a fost pus la punct pentru a opri vânzarea de diamante sângerii care finanţează războaie. După aceea, însă, diamantele sunt greu de urmărit.

Oficialul citat de Bloomberg precizează că ţările G7 mai au de finalizat detaliile tehnice ale embargoului, după care Uniunea Europeană va putea elabora propriul său sistem de sancţiuni. Planul este acela de a interzice achiziţiile de diamante brute sau lustruite, fie direct de la gigantul rus Alrosa, care produce aproximativ 30% dintre diamantele lumii, fie de la re-vânzătorii din India sau Emiratele Arabe Unite.

Rusia concurează cu Botswana pentru titlul de cea mai importantă sursă mondială de diamante. De la debutul invaziei ruseşti din Ucraina, mulţi retaileri occidentali de bijuterii au ocolit diamantele ruseşti, în special după ce autorităţile americane au sancţionat grupul rus Alrosa.

Însă, aceste sancţiuni nu au oprit fluxul de diamante din Rusia, chiar dacă volumele de diamante ruseşti importate în UE au scăzut cu aproximativ 95% comparativ cu situaţia de dinainte de război, a spus oficialul belgian. Un număr restrâns de cumpărători din India şi Belgia continuă să cumpere volume mari la preţuri atractive şi pot să îşi aleagă diamantele de care au nevoie, în timp ce alţii stau deoparte. În plus, diamantele ruseşti sunt de asemenea relocate spre hub-uri din Emiratele Arabe Unite, Belarus şi Armenia.

În plus, chiar dacă SUA au impus sancţiuni pentru diamantele care vin direct din Rusia, diamantele brute, tăiate şi lustruite care vin din India sau Belgia au rămas până acum legale.

Specificul industriei diamantelor face dificilă urmărirea pietrelor preţioase. Plicurile cu pietre preţioase se amestecă deseori la casele de trading şi certificatul original este înlocuit de o documentaţie mixtă, care face practic imposibilă urmărirea locului în care diamantele ruseşti sunt până la urmă vândute.

Noul sistem va combina verificările fizice prin deschiderea coletelor şi verificarea greutăţii şi valorii cu date obligatorii privind trasabilitatea pentru cei care produc şi tranzacţionează diamante, a spus oficialul belgian. De exemplu, o firmă din India care se ocupă cu lustruirea va trebui să facă distincţia între diamantele produse în Rusia şi cele din alte părţi în procesul de lustruire. Conform planului, diamantele de origine mixtă nu vor mai fi permise pe piaţa G7.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#G7, #diamante Rusia, #sanctiuni Rusia , #Rusia