Tensiuni în USR după demisia lui Cioloș. 400 de membri au părăsit formațiunea, iar alții cer desfacerea fuziunii

Luni, 14 Februarie 2022, ora 22:05
5636 citiri
Tensiuni în USR după demisia lui Cioloș. 400 de membri au părăsit formațiunea, iar alții cer desfacerea fuziunii
Președintele interimar al USR Cătălin Drulă are misiunea de a ține partidul unit FOTO Facebook / Cătălin Drulă

Tensiunile din USR continuă la o săptămână după demisia lui Dacian Cioloș din funcția de conducere a partidului. Aproximativ 400 de membri ai partidului au demisionat deja, în timp ce alții tranșarea conflictului prin separarea dintre USR și PLUS.

Informația privind demisia mai multor membri din USR a fost confirmată luni, 14 februarie, de către purtătorul de cuvânt al partidului Ionuț Moșteanu. Acesta a subliniat însă că pe lângă cei care au demisionat s-au înscris alți 100 de membri.

"La o primă vedere pare că de la 1 februarie până astăzi au plecat aproximativ 400 de colegi şi au venit aproximativ o sută de colegi noi. Plecarea oricărui coleg este un moment trist pentru noi şi eu le mulţumesc tuturor celor care au ales să îşi dea din timp, o secundă, un minut, o zi din viaţă, pentru acest partid. (...) Aşa cum am trecut de multe ori peste momente complicate, o să trecem şi peste acesta. Am încredere în colegii mei şi în solidaritate", a relatat Ionuț Moșteanu.

Demisiile membrilor USR vin în contextul în care lunea trecută, 7 februarie, Dacian Cioloș anunța că demisionează de la șefia USR după ce Biroul Național al partidului nu a votat propunerile sale de reformă internă. Șefia interimară a fost preluată de către fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă.

Anterior anunțului, Cioloș și-a anunțat că în cazul în care programul său nu este aprobat, își va depune mandatul și că va continua ca simplu membru.

„Fuziunea nu s-a împlinit”

Cu toate că fuziunea dintre USR și PLUS s-a încheiat oficial la jumătatea lunii aprilie anul trecut, mai mulți lideri ai partidului încă pun la îndoială că aceasta s-a împlinit. Într-un interviu pentru spotmedia.ro, fostul vicepreședinte PLUS, actual europarlamentar USR Dragoș Tudorache susține că fuziunea încă nu s-a împlinit și că „de câteva săptămâni” există membri de partid care cer rezolvarea situației prin separarea dintre cele două partide.

Tudorache a explicat că încă de la începutul fuziunii, una dintre principalele probleme a fost diferența de cultură organizațională dintre USR și PLUS, care încă nu a fost rezolvată pe deplin. „Și iată-ne în momentul când ne uităm dacă această fuziune s-a împlinit sau nu. Și vă spun asumat că nu s-a împlinit, mai avem multe de făcut până să ne asigurăm că suntem un tot”, a afirmat europarlamentarul.

Întrebat cât de mare este riscul unei rupturi dintre USR și PLUS, Tudorache a explicat că „gândurile există” și că „de câteva săptămâni sunt membri care ne cer să rupem situația actuală și să o tranșăm prin separare”

„Chestiunea e reală și, fără soluții satisfăcătoare, va deveni risc real de rupere”, a mai relatat Tudorache.

Despre o fuziune neîmplinită a vorbit și fostul lider USR Dacian Cioloș, care consideră că ea a „reușit parțial” și că mai este de lucru în ce privește funcționarea internă a partidului.

„A reuşit parţial (n.red.: fuziunea). Aţi văzut că în exterior, atunci când a fost vorba până acum de poziţii ale partidului în relaţiile politice, cu celelalte partide, guvernare şi aşa mai departe - acolo s-a lucrat unitar şi am reuşit să ne aliniem. Mai greu e pe modul de organizare şi funcţionare internă. Deci, a reuşit parţial, dar mai e încă de lucru”, explica Cioloș săptămâna trecută.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#fuziune usr, #tensiuni usr, #presedinte USR, #dragos tudorache, #Dacian Ciolos USR, #demisii usr , #stiri USR