Furtuna Ciaran a făcut ravagii în Europa: oameni morți, trafic blocat, valuri de 9 metri VIDEO

Vineri, 03 Noiembrie 2023, ora 11:07
3133 citiri
Furtuna Ciaran a făcut ravagii în Europa: oameni morți, trafic blocat, valuri de 9 metri VIDEO
Mai mulți oameni au murit după ce copacii s-au prăbușit peste mașinile lor FOTO captură video YouTube

Furtuna Ciaran care s-a abătut începând de joi asupra Europei a ucis cel puţin 10 persoane, inclusiv un copil ucrainean de cinci ani în Belgia, şi a provocat perturbări majore, cu porturi închise şi curse aeriene anulate, informează AFP.

Furtuna, care s-a îndreptat spre est după ce a lovit litoralul atlantic, a făcut trei victime în Toscana, în regiunea central-nordică a Italiei, unde a provocat şi precipitaţii record, au anunţat autorităţile locale.

”Ceea ce s-a întâmplat în această noapte în Toscana are un nume: schimbările climatice”, a scris pe reţeaua de socializare X guvernatorul din Toscana, Eugenio Giani, care a declarat starea de urgenţă.

Copacii prăbuşiţi din cauza rafalelor violente de vânt s-au aflat la originea celor mai multe dintre aceste accidente mortale: două victime au fost înregistrate în Belgia, două în Franţa, una în centrul Madridului, una în Germania şi încă una în Ţările de Jos.

În oraşul belgian Gand (Gent), un copil ucrainean, care se juca afară, a fost rănit de căderea unor crengi de copac şi a murit la spital câteva ore mai târziu, potrivit Parchetului belgian. Într-un incident separat, o femeie de 64 de ani, venită în vizită din Germania, a fost la rândul ei ucisă de un copac care s-a prăbuşit într-un parc al oraşului. Fiica ei, în vârstă de 31 de ani, a fost grav rănită.

Furtuna Ciaran a cauzat întreruperea unei părţi a traficului feroviar în Flandra, iar trenurile au circulat joi cu viteză redusă în restul Belgiei.

Traficul maritim a fost, de asemenea, întrerupt pentru ziua de joi în zona portuară a oraşului Anvers.

Aeroportul din Bruxelles a fost la rândul său perturbat. Însă cursele aeriene au continuat să fie asigurate în pofida numeroaselor întârzieri.

Cele două victime din Franţa sunt un septuagenar care a suferit o căzătură mortală în Le Havre după ce a fost lovit de obloanele casei sale, smulse de vânturile violente, şi un şofer de camion ucis în nordul ţării după ce un copac s-a prăbuşit peste vehiculul său.

Şaisprezece persoane, inclusiv şapte pompieri, au fost rănite în aceeaşi zonă, dintre care una se află în stare gravă, a anunţat ministrul de interne francez.

În Franţa, aproximativ 1,2 milioane de locuinţe au rămas fără electricitate, inclusiv 780.000 în regiunea Bretania din vestul ţării.

Iar peste 1 milion de francezi sunt privaţi de accesul la reţeaua de telefonie mobilă, a anunţat joi ministrul francez pentru Tranziţie Digitală şi Telecomunicaţii, Jean-Noel Barrot, într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X.

Şcoli închise

Furtuna Ciaran a ajuns joi după-amiază şi în Anglia, unde vânturile violente şi ploile abundente au cauzat perturbări importante, inclusiv suspendarea pe timpul dimineţii a legăturilor maritime din portul Dover. Sute de şcoli au fost închise.

Insula Jersey, plasată sub incidenţa unui cod roşu, a înregistrat vânturi de până la 160 km/h şi 35 de persoane au trebuit să se adăpostească în hoteluri după ce locuinţele lor au suferit avarii din cauza vânturilor, potrivit Poliţiei locale.

Toate cursele aeriene au fost anulate pe aeroporturile din Jersey, Guernsey şi Aurigny.

În comitatul Cornwall din sud-vestul Angliei, peste 8.500 de locuinţe au fost private de electricitate.

În Ţările de Jos, nivelul de alertă de vreme severă a fost ridicat la portocaliu, din cauza vânturilor care au bătut cu viteze de până la 110 km/h.

Campionat anulat

Campionatul olandez de ciclism a fost anulat din cauza vânturilor puternice.

La Aeroportul Schiphol din Amsterdam, aproximativ 200 de zboruri, în special spre destinaţii europene apropiate, au fost anulate. Traficul feroviar şi cel al feriboturilor a fost de asemenea perturbat. Din cauza ambuteiajelor, persoanele care deţin permise de conducere a automobilelor au fost îndemnate să lucreze de acasă.

Circulaţia trenurilor regionale din vestul Franţei a fost întreruptă până vineri dimineaţă. Iar trenurile de mare viteză au fost suspendate pe rutele Paris-Le Mans şi Paris-Nantes.

În vestul Franţei, vânturile au bătut în noaptea de miercuri spre joi cu aproape 200 km/h în departamentul Finistere din regiunea Bretania.

Valuri de nouă metri

Sectorul transporturilor a fost deosebit de perturbat în vestul Franţei, unde circulaţia rutieră a fost interzisă joi dimineaţă în Finistere.

Pe aeroportul din Beauvais, în apropiere de Paris, aproape toate cursele au fost anulate până la jumătatea zilei de joi.

În Spania, partea cea mai afectată de furtună a fost nord-vestul ţării, unde mai multe zone din Galicia se află sub incidenţa unui cod roşu din cauza vânturilor extrem de violente din regiunile costiere.

Potrivit Agenţiei spaniole de meteorologie (AEMET), anumite zone costiere din Ţara Bascilor sunt şi ele vizate de un cod roşu, din cauza valurilor care pot atinge înălţimi de 8-9 metri.

Peste 80 de curse aeriene au fost anulate în 11 aeroporturi din Spania.

În estul ţării, ”mai multe incendii agravate de vânt” au fost semnalate lângă Valencia, au anunţat pompierii locali pe reţeaua de socializare X. Incendiile au cauzat evacuarea mai multor sate.

Furtuna Ciaran a cauzat joi şi întreruperea traficului feroviar între Ourense şi Vigo şi între La Coruna şi Ferrol, în Galicia, precum şi pe alte mici linii locale din regiunile Cantabria, Asturia şi Ţara Bascilor.

Portugalia nu va fi ”afectată direct” de furtuna Ciaran, a anunţat Institutul Naţional de Meteorologie, care a plasat totuşi regiuni costiere din centrul şi nordul ţării sub incidenţa unui cod roşu.

Evenimentele meteorologice extreme (cicloane, canicule, inundaţii, secete) sunt fenomene naturale. Însă schimbările climatice provocate de emisiile de gaze cu efect de seră generate de activităţile umane pot să le amplifice.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Ucraina mulțumește pentru noul ajutor militar al SUA, dar insistă cu un avertisment: ”Era păcii în Europa s-a încheiat”
Ucraina mulțumește pentru noul ajutor militar al SUA, dar insistă cu un avertisment: ”Era păcii în Europa s-a încheiat”
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA, dar avertizează, într-un interviu pentru The Guardian, că noile livrări militare către Ucraina nu vor...
#furtuna Ciaran, #ravagii, #Europa, #oameni morti, #trafic blocat , #furtuna