Porcii pitici, animale de companie mai istete decat cainii

Luni, 02 August 2021, ora 21:585184 citiri
Porcii pitici, animale de companie mai istete decat cainii
Foto: Facebook/ Animal Planet Romania

Porcii de rasa pitica, crescuti ca animale de companie, sunt capabili sa rezolve singuri anumite probleme mai grele, spre deosebire de caini care cauta sa obtina ajutorul stapanilor, conform unei echipe de cercetatori de la Universitatea ELTE din Budapesta, transmite DPA.

Cercetatorii din cadrul Departamentului pentru cercetari comportamentale comparative, din Ungaria, au dorit sa afle cum se descurca porcii in situatii in care trebuie sa rezolve o anumita problema.

Din ce in ce mai multi iubitori de animale din Ungaria opteaza pentru a avea porci pitici pe post de animale de companie, scrie DPA, citat de Digi24.

Porcii pitici initiaza interactiuni cu oamenii la fel de frecvent cum o fac si cainii, conform concluziilor noului studiu publicat in jurnalul Animal Cognition.

Despre caini se stie ca au tendinta sa-si observe stapanii in astfel de situatii si sa initieze interactiuni comunicationale, chiar de la varste fragede.

Pentru a descoperi cum se comporta atunci cand trebuie sa rezolve o problema, cercetatorii i-au pus pe porci si pe caini in fata unor provocari cu grad din ce in ce mai ridicat de dificultate, cum ar fi deschiderea unor cutii in care se afla mancare. Initial, cutiile erau relativ usor de deschis, in timp ce in ultimele stadii ale experimentului erau inchise bine.

In cazul cainilor, acestia isi indreptau atentia spre stapan pentru a primi asistenta in deschiderea cutiilor, pe cand porcii perseverau in incercarea de a deschide cutiile singuri.

Porcii "erau mai perseverenti in incercarea de a rezolva sarcina ce le-a fost data, lucru care poate sa le reflecte predispozitia de a rezolva singuri problemele", sustine Linda Gerencser, unul dintre cercetatori.

Cercetatorii ungari studiaza modul in care se comporta porcii pitici inca din 2017. Ei isi bazeaza abordarea comparativa pe faptul ca, in Ungaria, din ce in ce mai multi porci pitici ajung sa indeplineasca rolul de animal de companie, rol rezervat de obicei cainilor.