Greseli uriase de vorbire sau de scriere, folosite de mai toti romanii

Advertorial
Marti, 01 August 2017, ora 14:03
82493 citiri
Greseli uriase de vorbire sau de scriere, folosite de mai toti romanii

Putini sunt cei care scriu si vorbesc 100% corect. Chiar si profesorii de Limba Romana sunt supusi erorilor, dat fiind faptul ca societatea este una activa, care se schimba si care atrage cu sine schimbari de limba. Orice schimbare vine in urma unei erori, asadar, putem sa intelegem, intr-un fel sau altul anumite greseli.

Exista o multime de greseli insa, care nu au absolut nicio scuza. Le vom analiza si vom incerca sa le intelegem pe deplin.

Aseaza sau Asaza?

Mai mult de 50 % dintre romani ar spune aseaza. Nimic mai gresit! La persoana a treia, verbul a aseza se scrie asaza. Confuzia vine din pronuntie, care atrage cu sine un e, ce intervine in grupul "sa".

I-ul, o problema vesnica pentru cei ce scriu

Cati i sunt necesari pentru a scrie un cuvant? Evident, atatia cati spune gramatica. Unele cuvinte insa, sunt destul de greu de deslusit. Verbe precum "a sti" sau "a fi" genereaza o multime de probleme, ce atrag foarte multa critica.

Spre exemplu, exista persoane care scriu "tu stii" cu un singur i, ceea ce nu este corect, in conditiile in care persoana a 2-a singular pentru acest verb necesita doua astfel de vocale. Acelasi verb, a sti, necesita 2 i la indicativ prezent, conjunctiv prezent, forma afirmativa si forma negativa.

Ne raportam la i si mai descoperim o problema: folosirea incorecta a vocalei in momentul in care substantivul este inlocuit cu adjectivul. Ochii albastri, spre exemplu, devin albastrii ochi, in momentul in care este nevoie de o schimbare.

Pe care!

Care sau pe care? Este cea mai promovata greseala a momentului. Exista melodii, reclame si emisiuni TV care aduc in discutie aceasta neconcordanta in scriere si vorbire. Regula este cat se poate de simpla: daca pronumele relativ are functie de complement direct, atunci trebuie sa fie precedat de prepozitia "pe".

Spre exemplu: "Prajitura care am mancat-o a fost delicioasa" poate sa zgarie urechile sau retina unui cunoscator de gramatica, chiar si unul fara prea mari pretentii. Varianta corecta include, in mod evident, un pe: "Prajitura pe care am mancat-o a fost delicioasa".

Substantive cu inteles eronat si cu o folosire gresita

Daca i-ul, prepozitiile si modul de scriere al unor cuvinte pot fi greseli oarecum acceptate, utilizarea unor substantive cu un alt inteles decat cel pe care il au de fapt, poate fi o dovada de snobism. Daca nu cunosti sensul cuvintelor folosite, mai bine nu le folosesti!

Nu am insistat pentru a gasi foarte multe substantive gresit folosite. Trei sunt suficiente pentru a demonstra marea problema din limba romana.

Debut. Folosit pentru a exprima inceputul intr-o cariera, indiferent ca este artistica sau profesionala, substantivul "debut" a inceput sa apara si in alte situatii, total incorecte. Acest substantiv nu este un sinonim pentru inceput, asadar, "debutul concertului", "debutul ploii" sau "debutul meciului" sunt utilizate gresit.

Locatie. Un alt substantiv folosit adeseori si de cele mai multe ori in mod gresit, este substantivul locatie. In dexonline.net, sensul cuvantului este acela de inchiriere sau chirie. Din pacate, majoritatea romanilor cad in capcana pe care tot ei si-au sapat-o, folosind "locatie " cu sensul de spatiu sau de loc.

Membru. Revenim la mult dezbatutul i. Un membru care mai atrage un membru langa el genereaza doi membri. Din pacate, de cele mai multe ori, pluralul aduce cu sine doua litere i. Singura forma la care membri poate fi scris cu doi i, este atunci cand cuvantul este articulat. Articolul hotarat schimba structura cuvantului, asa cum o face pentru elevi, cai, catei si in general, alte substantive care se termina in i.

Verbe cu o utilizare eronata

Verbele nu raman mai prejos, generand si ele destul de multe greseli gramaticale. Ne oprim la cele mai populare verbe, atunci cand vine vorba despre greseli.

A vrea. "Vroiam, vroiai, vroia" sau "Voiam, voiai, voia?". Daca ne raportam la verbul a vrea, niciuna dintre cele doua variante nu este corecta. Da! Cel mai probabil foloseai una dintre cele doua solutii pentru a-ti exprima o dorinta. Corect este "vream, vreai, vrea". La fel de corect este si "voiam, voiai, voia", insa pentru verbul " a voi".

A placea. Este o reala placere sa corectezi pe cineva in momentul in care zice "mi-ar placea". Fie din neatentie, fie din cauza lipsei de educatie in acest sens, multi romani folosesc forma "a place" care este inexistenta in dex, fie el dex online sau dex fizic.

Atunci cand ii spui unei fete "Mi-ar place sa iesim in oras" s-ar putea sa te lovesti de un refuz si sa nu stii care este motivul. "Mi-ar placea sa iesim in oras" este varianta pe care trebuie sa o adopti si sa o folosesti ori de cate ori acest verb iti apare in cale.

Structuri pe care sa nu le mai folosesti niciodata!

In incheiere, bifam si cateva structuri folosite gresit. Unele sunt greu de depistat si sunt folosite de majoritatea oamenilor, in timp ce altele sunt pur si simplu deranjante:

Structura "ca si" - Folosita pentru a evita eventuale cacofonii, aceasta structura este prezenta peste tot: la scoala, pe strada, la televizor si in general in orice institutie si loc unde oamenii comunica. "Eu ca si om" sau "ploaie ca si fenomen" sunt incorecte. Da! Poti folosi "ca si" daca vrei sa eviti o cacofonie, insa doar atunci.

Structura "nu/decat" - De cele mai multe ori, decat este perceput ca fiind un sinonim pentru "doar" sau chiar si pentru "numai". Din pacate, acest lucru este gresit, "decat" trebuind sa fie insotit de negatia "nu". In practica "Au fost decat doua persoane la eveniment" este incorecta, fiind solicitata si prezenta lui "nu". "Nu au fost decat doua persoane la eveniment" este varianta pe care trebuie sa o folosesti.

Limba romana nu este o limba usoara, cu siguranta, asa cum putem afla si de pe www.NextBlogs.info. Este greu sa vorbesti 100% corect, insa este usor sa iti insusesti macar aceste elemente comune, pe care toata lumea le critica si pe care este foarte usor sa le intelegi.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#greseli vorbire, #greseli gramaticale , #amuzant