Curiozitati la pisici. Mitul foarte popular dar total eronat deprins de oameni din povesti

Duminica, 18 Octombrie 2020, ora 06:58
43098 citiri
Curiozitati la pisici. Mitul foarte popular dar total eronat deprins de oameni din povesti
Foto: arhiva ziare.com

Venerate de egipteni inca din anul 4000 inaintea erei noastre, dar domesticite abia 1.800 de ani mai tarziu, pisicile au ajuns cele mai populare animale de companie ale prezentului si, indiscutabil, sunt reginele internetului.

Istoria pisicii incepe acum peste noua mii de ani, undeva in zona Ciprului de astazi, cand se presupune ca a avut loc prima interactiune a omului cu pisica salbatica, desi domesticirea acesteia s-a petrecut cu mult mai tarziu, aproximativ acum patru mii de ani, potrivit Daily Mail.

Stramosul primelor pisici domestice se crede ca a fost pisica salbatica africana, rasa domesticita pentru a apara de rozatoare culturile agricole.

Venerate de egipteni si de chinezi, care le-au ridicat la rang de zeite si li s-au inchinat, exterminate de europeni, in epoca medievala, in timpul epidemiei de ciuma bubonica - pentru care, pe nedrept, au fost gasite vinovate si ucise in masa, desi vina apartinea sobolanilor, care in lipsa pisicilor mai mult s-au inmultit si, odata cu ei, si numarul de imbolnaviri - pisicile ne sunt astazi companioni minunati si, gratie internetului, ne incanta la tot pasul cu lectiile lor de irezistibilitate.

The Pet Club a notat cateva detalii important de stiut despre aceste pufosenii dragastoase, gratioase, jucause, inteligente, pe care pur si simplu nu ai cum sa nu le iubesti:

Temperatura

Temperatura corporala a pisicii este mai ridicata decat a noastra - in jur de 38-39 de grade Celsius. Prin urmare, tolereaza mai bine caldura desi, ca orice animal, si ea poate suferi in zilele toride de vara, cand se intinde pe jos, pe gresie, cauta cele mai racoroase zone din casa si bea mai multa apa decat de obicei. Daca i se supraincalzeste corpul, pentru a-si regla temperatura pisica poate chiar sa gafaie, asemeneni unui caine.

Hrana

Traim cu impresia, probabil din Tom si Jerry, ca pisica trebuie hranita cu lapte. Complet gresit! Laptele, branza, smantana sunt alimente interzise felinelor adulte, doarece ele nu au capacitatea sa digere lactoza. Deci, nu oferiti pisicilor produse lactate pentru ca, desi le vor consuma cu placere, lactatele le provoaca dereglari digestive severe (diaree si varsaturi) sau alergii. Singurul lapte tolerat de organismul pisicii este un sortiment de lapte praf, fara lactoza, special destinat animalelor. In plus, nu uitati ca pisica este carnivora, deci are nevoie de multe proteine.

Cati pui face o pisica

In medie, perioada de gestatie la pisici este de 9 saptamani, iar puiutii pot fi in numar de pana la opt. Blue Bell, o persana din Africa de Sud, detine recordul pentru numarul de pui nascuti odata: 14. Puii se nasc orbi si surzi - vazul se dezvolta dupa cinci zile de la nastere, auzul dupa doua saptamani si pot incepe sa mearga abia dupa 20 de zile.

Cat traieste o pisica fara apa si mancare

Fara apa, o pisica nu poate trai mai mult de doua, trei zile, iar fara mancare rezista in jur de doua saptamani. Daca o pisica refuza apa, este motiv de ingrijorare si trebuie mers cu ea la veterinar. Pisica, daca nu bea apa, se deshidrateaza, iar asta ii afecteaza iremediabil organele vitale. Rinichii sunt primii care cedeaza.

De ce aterizeaza pisicile mereu in picioare

Cand cade de la o inaltime mare, pisica isi roteste corpul in aer - mai intai capul, apoi restul corpului - si aterizeaza in picioare. Este un instinct pe care il au inclusiv pisoii mici, de doar cateva saptamani. Odata ce si-a rotit corpul in aer, pisica isi arcuieste spatele pentru a atenua din socul aterizarii si scoate ghearele pentru a evita sa alunece pe suprafata pe care cade. O pisica are 244 de oase in corp (oamenii, doar 206) si 60 de vertebre. 20 dintre cele 244 de oase sunt localizate in coada, pentru flexibilitate si echilibru.

Pisica alunga energiile negative

Exista multe mituri despre feline, care spun ca sunt animale magice si au darul de a ne proteja casa si familia de spiritele rele. Nu vor putea fi, probabil, nici confirmate, nici infirmate vreodata. Totusi, exista studii care au demonstrat ca pisica are capacitatea de a ameliora somnul stapanului, contribuind la relaxarea si protejarea lui cand acesta se odihneste. Oamenii de stiinta au dovedit ca undele sonore emise de feline au un efect benefic asupra starii emotionale si psihice a oamenilor. Deasemenea, torsul pisicii calmeaza si lupta eficient impotriva insomniei proprietarului. Psihologii chiar recomanda celor suferinzi de nevroza sau stari depresive sa-si ia o pisica.

Alte curiozitati despre pisici

- o pisica poate sari de cinci ori inaltimea ei

- pisica aude pana la 100.000 Hz (in vreme ce cainii, doar pana la 40.000 Hz, iar oamenii, pana la 20.000Hz)

- 80% dintre pisicile albe cu ochi albastri sunt surde

- creierul pisicii este destul de mic (0.9 la suta din masa corporala), dar circumvolutiunile cerebrale sunt uimitoare, iar structura este in proportie de 90% similara cu a noastra

- pisicile pot scoate aproximativ 100 de sunete diferite

- pisicile au 26 de dinti de lapte si 30 de dinti definitivi

- pe parcursul vietii, o pisica poate da nastere la aproximativ 100 de pisoi

- inima unei pisici bate de doua ori mai repede decat inima unui om

- cu cat vorbesti mai mult cu o pisica, cu atat iti va raspunde mai des

- cel mai puternic semn de afectiune al unei pisici este tremuratul cozii

- pisicile disting culorile

- pisicile nu simt gustul dulce

- pisicile merg pe varfuri

- o pisica poate alerga cu o viteza de pana la 48 de kilometri pe ora

- pisoii incep sa viseze de la varsta de o saptamana

- pisicile dorm, in medie, 16 ore pe zi (asta inseamna ca din noua ani de viata, sase ii dorm)

- 30% din timpul cat sunt treze si-l dedica ingrijirii personale

- pisicile torc cu aceeasi frecventa ca un motor Diesel (aproximativ 26 de ori pe secunda)

- pisicile sterilizate traiesc mai mult - prin sterilizare se elimina riscul dezvoltarii unor tumori maligne

- daca pisica te musca dupa ce ai mangaiat-o pe burtica este un semn de afectiune, nu de ostilitate

- pisicile sunt foarte sensibile la tonul vocii, stiu cand le certi sau cand le alinti

- pisicie simt daca esti trist, abatut, deprimat sau vesel si isi schimba comportamentul in functie de starea ta de spirit

- cand se alinta de picioarele tale, nu o fac doar pentru ca te saluta si te iubesc, ci incearca sa-ti transfere si tie din energia lor pozitiva

- cand o pisica da din coada e semn de conflict intern ("sa-l musc, sa nu-l musc", "sa ies afara, sa nu ies afara" si alte asemenea); gestul inceteaza cand ia o decizie

- lanterna si laserul sunt jucariile preferate ale pisicilor (trebuie avut grija, insa, pentru ca se pot juca pana la epuizare)

- pisicile de apartament traiesc aproximativ 15 ani

- pisicile maidaneze traiesc aproximativ 5 ani

- cea mai longeviva pisica din lume, Creme Puff, a trait 38 de ani si trei zile (1967-2005)

- regina Victoria a fost prima din familia regala a Marii Britanii care si-a lasat copiii sa aiba pisici drept animale de companie

- regina Alexandra (regina mama, intre 1910-1925) a fost prima din familia regala a Marii Britanii care s-a fotografiat oficial cu un pui de pisica in brate

- in intreaga lume, se estimeaza ca exista peste 500 de milioane de pisici domestice

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Din cauza scumpirilor, unii români au renunțat la vacanțe sau își permit cu mari sacrificii una pe an. La cealaltă extremă sunt cei care pleacă des în vacanțe mai scurte sau mai lungi,...
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#curiozitati, #pisici, #hrana, #energie, #pui, #depresie, #auz , #animale haioase