Caii sunt capabili sa faca diferenta dintre fericirea sau furia de pe chipul unui om

Joi, 24 Iunie 2021, ora 17:362782 citiri
Caii sunt capabili sa faca diferenta dintre fericirea sau furia de pe chipul unui om
Foto: Pixabay

Intr-un experiment in care au aratat cailor fotografii cu fetele mai multor barbati, oamenii de stiinta de la Universitatea din Sussex au constat ca aceste minunate animale domestice au "raspuns negativ" la expresiile de furie.

Caii sunt capabili sa faca diferenta dintre fericirea sau furia exprimata de chipul unei persoane, au concluzionat oamenii de stiinta. Potrivit acestora, domesticirea ar fi invatat caii sa interpreteze comportamentul uman.

Echipa a efectuat testele la manej, unde a prezentant fotografii de mari dimensiuni unui numar de 28 de cai, noteaza BBC.

"O persoana a prezentat fotografiile, iar prima reactie a fost ca, la fetele furioase, caii s-au uitat cu ochiul stang", a povestit cercetatoarea Amy Smith.

Creierele mamiferelor sunt conectate astfel incat semnalele de la ochiul stang sunt procesate de catre partea dreapta a creierului.

"Emisfera dreapta este specializata in procesarea stimulilor negativi", a lamurit Amy Smith.

De asemenea, cercetatorii au echipat caii cu monitoare cardiace, care au relevat faptul ca fetele furioase le-au provocat cailor cresterea ritmului cardiac.

Rezultate similare au fost raportate recent si in privinta cainilor domestici, ceea ce ridica intrebari despre modul in care oamenii ar putea influenta abilitatile animalelor pe care le detin.

In cazul cailor, e posibil ca acestia sa aiba o capacitate innascuta de a-si recunoaste intre ei emotiile, iar domesticirea sa ii fi facut sa se adapteze la comportamentul oamenilor.