Azi e Ziua mondiala a rasului - Care sunt beneficiile terapiei prin ras

Duminica, 07 Mai 2017, ora 10:53
8290 citiri
Azi e Ziua mondiala a rasului - Care sunt beneficiile terapiei prin ras
Foto: Pixabay

Ziua mondiala a rasului se celebreaza, anual, in prima duminica a lunii mai, iar in 2017 aceasta zi este marcata la 7 mai.

Initiativa ii apartine indianului Madan Kataria, fondatorul miscarii Laughter Yoga (Hasyayoga), adica terapia prin ras, el fiind si autorul cartii Laugh For No Reason, lansata in 2002 (Razi fara motiv).

Efectele acestei terapii sunt cat se poate de serioase si importante. In primul rand, sustin adeptii terapiei amintite, eliberarea endorfinelor prin ras poate schimba in bine starea de spirit dupa doar cateva minute. Endorfinele, numite uneori si "molecule ale fericirii", sunt substante chimice produse de creier ca raspuns la o varietate de stimului.

Acestea pot reduce stresul, proprietatile lor analgezice fiind comparate chiar cu cele ale morfinei. Mai mult, eliberarea endorfinelor in organism poate duce la imbunatatirea sistemului circulator si intarirea celui imunitar.

In al doilea rand, terapia inspirata de Madan Kataria promite transformarea bunei-dispozitii in adevarate exercitii de respiratie si de tip cardio, ceea ce, pe termen lung, ajuta la oxigenarea mai buna a organismului si la mentinerea unui tonus ridicat.

Bancul zilei - Incepe-ti ziua zambind cu Ziare.com!

Beneficiile rasului nu se opresc doar la o stare euforica de moment si imbunatatirea propriei sanatati, ci includ o mai buna relationare cu cei din jur, rasul fiind o energie pozitiva, de multe ori molipsitoare, care ajuta oamenii sa lege prietenii sau sa le imbunatateasca.

In plus, exersarea rasului si inducerea constanta a bunei dispozitii ne pot ajuta sa trecem mai usor peste momente de cumpana. Nu neaparat in sensul bagatelizarii acestora, cat mai ales prin adoptarea unei stari mentale pozitive, optimiste si dizolvarea emotiilor negative precum anxietatea, tristetea sau furia.

Atat cu prilejul Zilei mondiale a rasului, cat si in cadrul intalnirilor obisnuite ale cluburilor dedicate rasului, sunt programate evenimente menite sa starneasca zambete si hohote de ras, precum spectacole de muzica si dans ori concursuri pentru desemnarea celui mai molipsitor ras sau al celui mai lipsit de talent cantaret. Principalii "inamici" sunt inhibitia, timiditatea, sensibilitatea exagerata si, evident, tristetea sau supararea.

Cluburi de terapie prin ras

Primul club de terapie prin ras a fost infiintat de Madan Kataria in anul 1995, intr-un parc din Mumbai, numarand sase persoane. Kataria a organizat pentru prima data Ziua mondiala a rasului in 1998, tot la Mumbai, cu participarea a peste 12.000 de oameni.

Evenimentul a trecut curand granitele Indiei, in anul 2000 peste 10.000 de danezi marcand aceasta zi in centrul capitalei Copenhaga.

In prezent, exista peste 6.000 de Cluburi de Ras in peste 100 de tari, inclusiv in Romania.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ziua mondiala a rasului, #beneficii ras , #amuzant