Ce pățește în România un funcționar public care ocupă ilegal funcția ani de zile, în baza unei diplome de licență falsificate

Miercuri, 31 August 2022, ora 03:10 5943 citiri
Angajată la stat în baza unei diplome de facultate fasle FOTO impact.ro

O femeie din Sighetu Marmației a fost angajată ani de zile în cadrul unor instituții publice din Maramureș în funcții care necesitau studii juridice superioare, deși aceasta nu era absolventa unei facultăți de profil.

Ca să aibă dosarul de angajare complet, funcționara și-a falsificat o diplomă de licență a Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj ca să treacă drept jurist cu acte în regulă. Abia când individa și-a dorit un post tot în administrația publică, dar la oraș, întreaga tărășenie a fost descoperită.

Ileana Măran a ocupat, în perioada 2008-05.12.2016, funcţia de inspector principal în cadrul Compartimentului Stare Civilă și Asistenţă Socială al Primăriei Comunei Onceşti, prin transfer de la Primăria Comunei Bârsana, iar ulterior, în baza Dispoziţiei Primarului Comunei Onceşti, începând cu data de 01.11.2008, aceasta a fost numită pe funcţia de secretar al comunei Onceşti, prin delegare de atribuții.

Cu toate acestea, în urma controalelor efectuate, atât de către echipa de control din cadrul Instituției Prefectului Județului Maramureș, cât și de către echipa de control din cadrul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, nu au fost identificate documentele privind cariera profesională a femeii.

Luată la bani mărunți de echipele de control, care verificau documentele în baza cărora Măran a ocupat funcția de secretar al Comunei Onceşti, aceasta a prezentat reprezentanților Prefecturii, în fotocopie, o diplomă de licență înregistrată sub nr. 166/26.26.2006, emisă aparent de Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Drept. Verificând la sursă care a emis documentul, inspectorii au aflat că diploma era un fals, universitatea din Cluj anunțând persoana căutată nu a fost absolventa Facultății de Drept.

Ancheta a relevant faptul că Măran și-a falsificat diploma de licență, folosind o matriţă găsită pe internet. Deși inițial femeia a explicat că diploma i-ar fi făcut-o o persoană necunoscută, anchetatorii au dovedit că ea singură și-a falsificat documentul de studii, scrisul identificat pe diploma falsă fiind asemănător cu scrisul existent pe documentele din cadrul primăriei comunei Oncești, unde funcționara fusese angajată la ”Starea civilă”.

Cu aceeași diplomă falsă, Măran s-a prezentat inclusiv la un concurs pentru ocuparea funcţiei de inspector specialitate în cadrul Serviciului Public de Gospodărie Urbană Sighetu Marmaţiei, post pentru ocuparea căruia erau necesare studii superioare juridice.

Trimisă în judecată în iulie 2021 sub acuzația de fals material în înscrisuri oficiale Ileana Măran a fost condamnată de Judecătoria Sighetu Marmației la 10 luni închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității chiar în cadrul primăriilor unde femeia a fost angajată pe un post pentru care nu avea studiile necesare.

”(…) pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o munca neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 70 zile. Inculpata va presta muncă neremunerată în cadrul Primăriei Bârsana sau al Primăriei Onceşti. Constată că Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca-Facultatea de Drept nu s-a constituit parte civilă în cauză”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Decizia poate fi atacată cu apel.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com