Revine epoca ”dinozaurilor”. Politicieni vechi, instalați în funcții de conducere la stat pe lefuri generoase

Marti, 02 August 2022, ora 21:50
7712 citiri
Revine epoca ”dinozaurilor”. Politicieni vechi, instalați în funcții de conducere la stat pe lefuri generoase
Mulți politicieni se retrag în funcții la stat FOTO Colaj Ziare.com

Odată cu coaliția dintre PNL și PSD, în diverse companii ale statului au apărut din ce în ce mai multe personaje un trecut politic bogat și care adesea nu au legătură cu domeniul în care au fost instalați.

Printre vechile personaje politice care au nimerit un post călduț la stat se numără și fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu, instalată la finalul anului trecut la un mandat interimar în Consiliul de Administrație al TAROM. Ulterior, ministerul Transporturilor condus de Sorin Grindeanu a prelungit de două ori interimatul lui Boagiu, prima oară în februarie, iar apoi la finalul lunii aprilie, acesta beneficiind de încă patru luni în această funcție. Conform ministerului, Boagiu ar avea un salariu de aproximativ 12.500 de lei brut.

Boagiu este de profesie inginer constructor. Ea a fost timp de doi ani asistentă de manager și diriginte de șantier la compania italiană S.E.Co.L. S.p.A., iar ulterior a intrat în administrație și politică, ajungând ministru al Integrării în guvernul Călin Popescu-Tăriceanu și ministrul Transporturilor în guvernul Emil Boc, în perioada iunie-decembrie 2000.

Un alt politician resuscitat pentru o funcție importantă în guvern este actualul ministru al Agriculturii Petre Daea, înscăunat de către PSD la începutul lunii iulie. Daea este membru PSD de peste 15 ani și a mai condus portofoliul Agriculturii încă din guvernul lui Adrian Năstase, în 2004. A ajuns din nou în această funcție în 2017 și a rezistat guvernelor Grindeanu, Tudose și Dăncilă, fiind susținut puternic de fostul lider PSD Liviu Dragnea. Înainte de PSD, Daea a fost timp de 19 ani (între 1970 și 1989) membru al Partidului Comunist Român. În ultimul mandat ca ministru, Daea s-a remarcat adesea prin declarații ilare care au provocat deliciul internauților. Salariul ministrului Agriculturii se ridică la peste 21.000 de lei brut.

La stat a fost găsită o funcție și pentru Narcis Chisăliță, membru PSD Caraș-Severin, fost deputat între 2008 - 2012 și senator între 2016 - 2020. Iarna trecută, acesta a fost numit în Consiliul de Administrație al Registrului Auto Român unde primește un salariu net de aproximativ 12.000 de lei. Înainte de a ajunge în Parlament, Chisăliță a mai fost consilier local în Reșita între 2000 și 2004, iar mai apoi consilier județean între 2004 și 2008. În 2011, politicianul a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile, după ce a fost implicat într-un accident cu mașina de serviciu.

Fără experiență în domeniu

Cu o funcție bine plătită a fost recompensat și fostul senator PSD Radu Cosmin Preda, care, conform unor surse G4Media, a fost numit Director General Activități Suport la ANRE. Conform CV-ului personal, Preda este absolvent al Facultății de Mecanică de la Universitatea Craiova și nu a avut legături cu domeniul energiei până la angajarea sa în instituție. Potrivit surselor citate, acesta ar încasa un salariu net de aproximativ 7.000 de euro. Preda a fost senator PSD de Dolj în mandatul 2016 - 2020, înainte de asta fiind expert parlamentar. Înainte de a ajunge senator, Preda a lucrat și ca administrator public la Primăria Municipiului Craiova fiind un apropiat al Liei Olguța Vasilescu. Înainte de alegerile parlamentare din 2020, acesta a demisionat din PSD pentru a candida pe listele PMP, însă partidul nu a intrat în Parlament.

Într-o funcție călduță la ANRE a ajuns și Iulian Iancu, un alt social-democrat cu un trecut controversat. La începutul lunii iunie, Iancu a fost votat pe repede înainte de către Comisiile reunite pentru industrii ale Parlamentului pentru a ocupa funcția de vicepreședinte ANRE ca urmare a demisiei lui Alexandru Stănescu, fratele lui Paul Stănescu. Iancu este recunoscut pentru faptul că a blocat Legea offshore timp de patru ani, dar și pentru presupusele sale legături cu Rusia. În ultimii ani, Iancu a fost acuzat de mai multe ori că ar fi apropiat de interesele Rusiei în materie de energie.

În 2012 numele lui Iulian Iancu era vehiculat pentru mai multe funcții de ministru, care în cele din urmă nu s-au mai concretizat, ca urmare a unor bănuieli că ar avea legături cu Gazprom. La acea dată presa scria că Ambasada SUA s-ar fi opus numirii sale, bănuielile fiind alimentate și de faptul că numele lui Iancu apărea în telegramele Wikileaks, acolo unde era prezentat drept „omul Gazprom”. Într-o telegramă a Ambasadei SUA la București din 2008, Georgian Pop, membru PSD, spunea despre colegul său de partid că este „controlat de Gazprom”. În octombrie 2017, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în guvernul PSD condus de Victor Ponta, scria pe Facebook că „marele câştigător” al unor modificări legislative iniţiate de Iancu „sunt cei de la Gazprom”.

Conform CV-ului, Iancu este licențiat în forajul sondelor și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze, diplomă obținută în 1985. În 2001, acesta obține un doctorat în științe la Universitatea de Petrol și Gaze, iar în 2007 primește un nou titlu de doctorat, de data aceasta în științe economice, la „Universitatea Ovidiu Şincai”. Deși apare cu titlul de universitate, instituția la care face referire Iancu este de fapt Institutul Social-Democrat (ISD) Ovidiu Șincai, o organizație non-profit cu scop declarat de profesionalizare a clasei politice. Totodată, institutul este considerat a fi unul al PSD.

De un salariu de mii de euro va beneficia și Marian Neacșu, fratele secretarului general al Guvernului Marian Neacșu (PSD), care la mijlocul lunii iulie a fost numit în Consiliul de Administrație la Autoritatea Aeronautică Civilă, deși, timp de 24 de ani, a lucrat doar la o firmă de cultivare de produse agricole.

Conform CV-ului lui Marian Neacșu, acesta a absolvit în 1998 Facultatea de Inginerie Mecanică de la Universitatea Politehnică din București, iar apoi a urmat un master în cadrul aceleiași universități cu specializarea Procese si Aparate Termice. Ulterior, acesta a lucrat la Estrella Imex SRL, o firmă de familie specializată în cultivarea produselor agricole, timp de 24 de ani, fără să rezulte că Neacșu ar fi căpătat cunoștințe privind siguranța traficului aerian, adică principalul obiect de activitate al Autorității Aeronautice Civile Române (AACR).

O altă numire pentru un politician cu ștate vechi urmează să fie făcută de data aceasta de către liberali, care vor să-l pună pe fostul ministru al Apărării Teodor Atanasiu la fruntea Consiliul de Supraveghere al Transelectrica. Conform Adevărul.ro, leafa pleacă de la circa 18.000 de lei. Conform sursei citate, fost ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu și prim-vicepreședinte al PNL, Atanasiu este cunoscut în partid pentru jocurile de culise, fiind printre cei care au controlat numeroase filiale din țară, printre care și cea din Capitală.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#functii la stat, #politicieni, #PSD, #ANRE, #PNL , #guvern