Risc major de cancer pentru cei cu un obicei zilnic: Peste 5 milioane de români sunt expuși VIDEO

Vineri, 14 Octombrie 2022, ora 02:00
10517 citiri
Risc major de cancer pentru cei cu un obicei zilnic: Peste 5 milioane de români sunt expuși VIDEO
Fumatul duce la cancer, spun expertii de la Universitatea din San Diego FOTO: Foobot

Oamenii de știință de la Universitatea din San Diego, Statele Unite, care au publicat un studiu în revista Cell Genomics pe 23 septembrie 2022, au descoperit pentru prima dată în lume că există o legătură între cancerul vezicii urinare și fumat. Astfel, obiceiul nociv zilnic al oamenilor îi expune riscului de a dezvolta cancer, iar numărul românilor din această categorie depășește 5 milioane.

Descoperirea a fost posibilă datorită realizării unui nou instrument de machine leaning (învățare automată) ce folosește inteligența artificială, de către echipa de cercetători, pentru a găsi mutații cauzate de agenții cancerigeni și de alte procese de modificare a ADN-ului din corpul uman, potrivit News Medical.

În acest studiu, cercetătorii au descoperit o semnătură mutațională în ADN-ul cancerului de vezică urinară care este legată de fumatul. Descoperirea este semnificativă deoarece o semnătură mutațională a fumatului a fost detectată și la cancerul pulmonar, dar nu încă în cancerul vezicii urinare.

Creștere alarmantă a unei boli în Europa și România. 300 de milioane de oameni afectați: Care sunt cauzele

”Există dovezi epidemiologice puternice care leagă cancerul vezicii urinare de fumatul de tutun. Vedem chiar și o semnătură mutațională specifică în alte țesuturi, cum ar fi gura, esofagul și plămânii, care sunt expuse direct la agenții cancerigeni din tutun”, a spus Ludmil Alexandrov, profesor la universitatea din San Diego.

Cercetătorii au demonstrat acum că există o semnătură mutațională a fumatului în cancerul de vezică urinară și este diferită de cea găsită în cancerul pulmonar.

Conform World Population Review, numărul fumătorilor din România este de peste 5 milioane de oameni, o rată de 25,5% din populația țării, cu un procentaj de 35,2% în rândul bărbaților și 15,8% la femei (date din anul 2018).

„Ceea ce ne spune această semnătură este că anumite mutații ale ADN-ului tău se datorează expunerii la fumul de tutun”, a spus coautorul studiului, Marcos Diaz-Gay.

Avertisment global privind cancerul: Va face ravagii în lume, crescând cu 55%. Care sunt cauzele

Instrumentul a fost folosit pentru a analiza 23.827 de cancere umane secvențiate. S-a găsit patru semnături mutaționale, inclusiv cea din cancerul vezicii urinare legate de fumatul, care nu au fost detectate de niciun alt instrument.

„În bioinformatică, aceasta este prima dată când o analiză comparativă atât de cuprinzătoare a fost făcută la această scară pentru extracția semnăturii mutaționale”, a spus Diaz-Gay.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#fumatul, #risc cancer, #fumatul ucide, #fumatul dauneaza sanatatii, #cancer cauze, #cancer prostata, #fumat sanatate , #stiri sanatate