Beneficiul ascuns al fulgilor de ovăz. Cum te ajută terciul de ovăz consumat la micul dejun

Duminica, 03 Iulie 2022, ora 03:44
8138 citiri
Beneficiul ascuns al fulgilor de ovăz. Cum te ajută terciul de ovăz consumat la micul dejun
Terciul de ovăz poate fi un mic dejun delicios și hrănitor, însă te ajută și să slăbești FOTO Pexels

Fulgii de ovăz sunt printre cele mai sănătoase cereale. Nu conțin gluten și sunt pline de proteine, minerale, fibre și vitamine.

Ovăzul este o cereală integrală numită științific Avena sativa. Boabele de ovăz, cea mai intactă formă a ovăzului, se gătesc foarte încet. De aceea oamenii preferă fulgii de ovăz, atât pe cei mai întregi cât și pe cei mai mărunțiți.

Fulgii de ovăz sunt consumați adesea la micul dejun sub formă de terci de ovăz. Acest terci se prepară foarte ușor prin fierberea fulgilor în apă sau în lapte.

Terciul de ovăz se află printre mâncărurile preferate de atleți deoarece acesta conține carbohidrați cu absorbție lentă.

Fulgii de ovăz sunt hrănitori

Fulgii de ovăz sunt plini de nutrienți. Aceștia sunt o sursă bună de carbohidrați și fibre, inclusiv fibre beta-glucan.

Aceștia conțin mai multe proteine și grăsimi decât alte cereale. Fulgii de ovăz sunt încărcați cu diferite vitamine și minerale.

Sunt bogați în antioxidanți

Fulgii de ovăz ce nu sunt extrem de prelucrați sunt o sursă bună de antioxidanți. Cel mai notabil grup de antioxidanți sunt Avenanthramides. Aceștia se găsesc aproape doar în fulgii de ovăz.

Avenanthramides ar putea ajuta la scăderea presiunii arteriale prin creșterea producției de oxid nitric. Oxidul nitric mărește vasele de sânge, lucru ce duce la un flux sanguin mai bun.

Conțin o fibră puternică numită beta-glucan

Ovăzul conține o cantitate mare de beta-glucan, o fibră solubilă ce aduce beneficii.

Beta-glucan se dizolvă parțial în apă, formând o pastă groasă asemănătoare cu gelul în intestine. Această pastă face câteva minuni și îți aduce multe beneficii: reduce nivelul colesterolului rău, reduce zahărul din sânge și controlează insulina, crește senzația de sațietate și susține bacteriile bune din sistemul digestiv.

Fulgii de ovăz scad colesterolul

Bolile de inimă sunt principala cauză a decesului la nivel global. Un factor major de risc este adus de un nivel ridicat de colesterol. Multe studii au arătat că fibrele beta-glucan din ovăz pot reduce colesterolul cel rău.

Un studiu a demonstrat că antioxidanții din fulgii de ovăz și vitamina C lucrează împreună pentru a preveni oxidarea colesterolului.

Pot îmbunătății controlul nivelului de zahăr din sânge

Diabetul de tip 2 este o boală din ce în ce mai comună. Principala cauză a acesteia este nivelul ridicat de zahăr din sânge.

Fulgii de ovăz pot ține sub control nivelul zahărului din sânge, mai ales pentru persoanele obeze sau cele ce suferă de diabet de tip 2.

Fibrele beta-glucan, de care am vorbit mai sus, sunt principalul factor în creșterea sensibilității la insulină și reducerea rezistenței. Aceastea formează o pastă groasă ce încetinește absorbția glucozei în sânge.

Fulgii de ovăz te ajută să slăbești

Nu numai că terciul de ovăz poate fi un mic dejun delicios și hrănitor, însă te ajută și să slăbești.

Fulgii de ovăz sunt un aliment ce îți oferă o senzație puternică de sațietate. Astfel, vei mânca mai puține calorii în timp ce te vei simți sătul.

Tot fibrele beta-glucan fac treaba și în cazul de față. Ele formează o pastă groasă ce întârzie golirea stomacului. Acest lucru duce la senzație prelungită de sațietate.

Cu cât va ține mai mult timp senzația de sațietate, cu atât vei dori să mănânci mai rar. Deci, asigură-te că la micul dejun servești o porție de terci de ovăz.

Fulgii de ovăz mărunțiți îți ajută pielea

Nu este nicio coincidență faptul că fulgii de ovăz se găsesc în numeroase produse de îngrijire a pielii.

Dacă te uiți pe lista de ingrediente, s-ar putea să găsești ceva cu numele colloidal oatmeal. Această substanță a fost aprobată încă din 2003 ca fiind capabilă să protejeze pielea.

Fulgii de ovăz pot trata eczemele și pielea uscată și pot ameliora simptomele altor probleme de piele.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#fulgi ovaz dieta alimentara, #colesterol, #beneficii inima , #sanatate
Comentarii
I
ionteleaga
rank 1
fa burnar esti nutritionist cu acte-n regula