NASA a făcut o descoperire neobișnuită: Fenomenul care a lovit pe 700 de kilometri VIDEO

Joi, 13 Ianuarie 2022, ora 02:22
5320 citiri
NASA a făcut o descoperire neobișnuită: Fenomenul care a lovit pe 700 de kilometri VIDEO
Lacul Maracaibo din Venezuela deține recordul de fulgere la nivel mondial FOTO: NASA

Oamenii de știință de la Laboratorul Național din Los Alamos și de la Universitatea Alabama, Statele Unite, în colaborare cu NASA au studiat fenomenele naturale care se produc în atmosfera Pământului. Ei au întocmit o hartă completă globală a acțiunii fulgerelor și au descoperit că acestea nu ”lovesc” numai pe verticală, ci și pe orizontală, chiar pe arii întinse de 700 de kilometri.

Cercetătorii au avut la dispoziție informații primite de la diverși sateliți NASA de cercetare, precum și de la senzorul de imagine al fulgerelor (LIS) montat pe Stația Spațială Internațională (ISS), potrivit Earth Observatory.

Astfel, oamenii de știință de la Laboratorul Național de la Los Alamos și de la Universitatea Alabama-Huntsville au publicat o hartă globală a acțiunii fulgerelor în martie 2021. În plus, și experții de la Centrul de zbor spațial Marshall al NASA au publicat și ei o hartă similară, bazată pe trei ani de observații provenite de pe ISS.

”Ceea ce este nou și notabil despre senzorul LIS de pe ISS, este faptul că el ne oferă observații semnificativ mai bune, din emisferele nordice și sudice, decât am primit de la satelitul TRMM.

Acestea se întind până la latitudini de 55 de grade nord și sud, până în Canada și Patagonia”, a spus Patrick Gatlin de la centrul Agenției Spațiale din Statele Unite.

Un astrofizician britanic surprinde: ”Extratereștrii sunt mai avansați decât pământenii” VIDEO

Prin reprocesarea tuturor datelor, oamenii de știință au reușit să includă și dimensiunile orizontale ale acțiunii fulgferelor. ”Analiza noastră ține seama și de faptul că fulgerele se pot răspândi și orizontal, nu doar vertical.

Unele fulgere, denumite de noi megaflash-uri, se propagă de fapt pe distanțe orizontale incredibile, uneori pe sute de kilometri. Cel mai lung fulger înregistrat vreodată s-a întins pe 709 kilometri, pe cerul de deasupra Argentinei și Braziliei, timp de 11 secunde, în 2018”, a spus Michael Peterson de la Laboratorul Los Alamos.

Un director de la NASA anunță o veste mare pentru omenire: Două planete din Sistemul Solar pot fi locuibile VIDEO

Un fapt foarte interesant al studiului a fost faptul că lacul Maracaibo din nordul Venezuelei deține primul loc în lume în privința ratei medii de acțiune a fulgerelor, de 389 pe zi, având cea mai mare densitate a acestor fenomene la nivel global.

O capsulă rusească Soiuz s-a cuplat la Stația Spațială Internațională. La bord se află prima cosmonaută belarusă din istorie
O capsulă rusească Soiuz s-a cuplat la Stația Spațială Internațională. La bord se află prima cosmonaută belarusă din istorie
Capsula rusească Soiuz lansată în urmă cu două zile şi care o are la bord pe prima cosmonaută belarusă din istorie, Marina Vasilevskaya, s-a conectat luni cu Staţia Spaţială...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#fulgere, #fenomen neobisnuit, #fenomene, #fenomene naturale uimitoare, #fenomene extreme meteo, #NASA , #descoperire
Comentarii