Paradisul rușilor într-un oraș străin cu 3 milioane de locuitori: Noua casă a fugarilor lui Putin VIDEO

Marti, 14 Martie 2023, ora 01:19
11795 citiri
Paradisul rușilor într-un oraș străin cu 3 milioane de locuitori: Noua casă a fugarilor lui Putin VIDEO
Fântânile din The Palm din Dubai FOTO: NYT

Războiul din Ucraina provocat de Putin acum un an a produs un fenomen greu de imaginat cu câtva timp înainte: un adevărat exod al rușilor din țara lor. Aproximativ 1 milion de fugari au plecat în străinătate, iar un oraș de 3 milioane de locuitori, Dubai, a devenit un paradis pentru cei bogați.

Metropola a devenit Rusia din afara Rusiei, pentru elitele de la Moscova, care duc o nouă viață de lux, fără a fi nevoiți să rupă legăturile cu țara lor de origine, potrivit The New York Times.

La Dubai, în cel mai mare oraș din Emiratele Arabe Unite, situat în Golful Persic, nu există niciuna din atitudinile antirusești care se observă în Europa. Mulți ruși bogați s-au mutat aici, pentru a scăpa de războiul lui Putin.

Ce i-a băgat frica în oase lui Putin: Nu teama de expansiunea NATO a declanșat războiul din Ucraina

Rușii și-au cumpărat apartamente și vile de lux la Dubai, dar și-au deschis și afaceri, departe de țara lor. "Dubaiul este mult mai liber - din toate punctele de vedere", a spus Dima Tutkov, care are o agenție de publicitate, și poartă un tricou de designer rupt, la o cafenea pe care tocmai a deschis-o în oraș, unde copiii săi sunt acum la o școală britanică. "Suntem independenți de Rusia", a spus el. "Acest lucru este foarte important".

După un an de la un atac istoric de sancțiuni economice împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina, bogații Rusiei sunt încă bogați. Iar în Dubai, cel mai mare oraș din Emiratele Arabe Unite, aceștia și-au găsit portul de război.

Printre aleile de pe malul mării, mall-urile palatelor și cartierele suburbane ale orașului, limba rusă devine o lingua franca. Oligarhii se amestecă în stațiunile exclusiviste. Restauratorii din Moscova și Sankt Petersburg se întrec să deschidă acolo noi business-uri. Antreprenori precum Tutkov își conduc afacerile rusești din Dubai și deschid altele noi.

Noua diasporă rusă din Dubai acoperă un spectru care include multimiliardari care au fost pedepsiți cu sancțiuni și lucrători din clasa de mijloc din domeniul tehnologiei care au fugit de proiectul președintelui Vladimir Putin. Dar, într-o oarecare măsură, ei împărtășesc aceleași motive pentru a se afla în Emirate: această țară a menținut zborurile directe către Rusia, și-a stabilit un teren neutru în ceea ce privește războiul din Ucraina și nu manifestă niciuna dintre ostilitatea față de ruși pe care o percep în Europa.

Rușii au cumpărat cele mai multe proprietăți la Dubai în 2022

Într-adevăr, o atracție majoră a Dubaiului este faptul că este apolitic, potrivit interviurilor cu rușii care s-au stabilit acolo. Spre deosebire de Europa de Vest, nu există steaguri ucrainene afișate în public și nici mitinguri de solidaritate. Războiul în sine pare departe. Oricine în Dubai ar avea sentimente antirusești le-ar păstra cel mai probabil pentru sine, oricum, protestele în monarhia autoritară a Emiratelor sunt efectiv ilegale, iar libertatea de întrunire este sever limitată.

"Pentru noi toți, aceasta este o insulă de siguranță pentru o anumită perioadă de timp", a declarat Anatoly Kamenskikh, un agent imobiliar rus care se laudă că echipa sa a vândut anul trecut proprietăți în valoare de 300 de milioane de dolari în Dubai - marea majoritate către cetățeni ruși.

Lovitură primită în plin de Putin: Banii președintelui rus găsiți într-o ascunzătoare de procurori

Emiratele Arabe Unite au o populație de aproximativ 10 milioane de locuitori (Dubaiul având 3 milioane de locuitori), dintre care doar aproximativ un milion sunt cetățeni arabi localnici. Restul sunt expatriați, inclusiv milioane de indieni și pakistanezi, precum și un număr mai mic de europeni și americani.

O analiză a înregistrărilor de zbor efectuată de New York Times în primăvara anului trecut a constatat că Emiratele Arabe Unite au devenit principala destinație pentru zborurile private din Rusia în săptămânile de după invazie, care a început la 24 februarie 2022. De atunci, din câte se pare, atracția țării nu a făcut decât să crească.

Statisticile guvernului rus arată că rușii au făcut 1,2 milioane de călătorii în Emiratele Arabe Unite în 2022, față de un milion în anul 2019, anul de dinaintea pandemiei. Rușii au fost principalii cumpărători nerezidenți ai proprietăților imobiliare din Dubai în 2022, în funcție de naționalitate, potrivit Betterhomes, o agenție de brokeraj din Dubai.

Un expert britanic anunță decăderea liderului de la Kremlin: Putin pierde controlul în Rusia
Un expert britanic anunță decăderea liderului de la Kremlin: Putin pierde controlul în Rusia
Un expert britanic, care a scris cărți despre dictatura lui Adolf Hitler din Germania nazistă, a dezvăluit imaginea președintelui rus ca ”marele protector” al țării sale, mai mult decât...
Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge războiul pe teritoriul NATO. "Chiar şi mâine, rachetele pot zbura spre orice stat" FOTO/VIDEO
Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge războiul pe teritoriul NATO. "Chiar şi mâine, rachetele pot zbura spre orice stat" FOTO/VIDEO
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din...
#fugari rusi, #Dubai, #rusi, #exod Rusia Occident, #Putin razboi, #razboi Ucraina, #Dubai EAU, #Rusia razboi, #rusi bogati , #Razboi Ucraina