Rușii iau cu asalt o țară NATO: Creștere cu 670% a firmelor Moscovei din acest stat

Marti, 21 Martie 2023, ora 01:21
22373 citiri
Rușii iau cu asalt o țară NATO: Creștere cu 670% a firmelor Moscovei din acest stat
Explozie de firme înființate de ruși în Turcia în 2022 FOTO: CuddlyNest

După începutul războiului provocat de Putin în Ucraina, Rusia s-a confruntat cu mai multe pachete de sancțiuni economice impuse de SUA și UE. Acum, un raport publicat la Ankara arată că rușii au înființat peste 1.300 de firme în Turcia în anul 2022, o creștere cu 670% față de anul precedent.

Explozia apariției noilor companii cu parteneri ruși evidențiază atractivitatea tot mai mare a Turciei ca destinație pentru ruși și banii lor, după războiul din Ucraina, în condițiile în care ei nu mai pot face afaceri în spațiul Uniunii Europene, potrivit Bloomberg.

Raportul publicat de The Economic Policy Research Foundation of Turkey, un think tank din Turcia reflectă piața imobiliară din această țară, unde rușii au reprezentat aproape un sfert din toți cumpărătorii străini de proprietăți în 2022.

Acțiunile Chinei din relațiile cu Rusia și Ucraina: Scopurile ascunse din spatele ușilor închise

Pe locul al doilea în topul numărului de firme înființate în Turcia de către persoane străine, după cele din Rusia, s-au situat rezidenții veniți din Iran.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, prieten cu Vladimir Putin, s-a abținut de a se alătura la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina, făcând din Turcia o destinație atractivă pentru investitorii care caută refugiu de sancțiuni, inclusiv oligarhii care încearcă să evite potențialele confiscări de active.

Rușii, gata să suporte un nou șoc de la Kremlin: Putin vrea să ia o măsură extrem de nepopulară de la 1 aprilie 2023

SUA și UE au criticat legăturile tot mai mari dintre Rusia și Turcia, spunând că creșterea exporturilor către Rusia din Turcia permite Moscovei să evite sancțiunile SUA și ale Uniunii Europene.

Pe fondul presiunii crescute din partea aliaților occidentali, totuși Turcia s-a retras din sistemul de plăți rusesc Mir și a stopat tranzitul mărfurilor supuse sancțiunilor către Rusia.

Să menționăm faptul că în anul 2022, cele mai mari importuri ale Turciei au fost din Rusia, ele însumând 58,8 miliarde de dolari, o creștere de 200% față de anul 2021, când acestea au fost de 29 de miliarde de dolari, conform datelor TurkStat.

O țară NATO înfurie Statele Unite: Vrea să-și activeze o super armă trimisă de Putin VIDEO
O țară NATO înfurie Statele Unite: Vrea să-și activeze o super armă trimisă de Putin VIDEO
După invazia declanșată de Vladimir Putin în Ucraina, strategia geopolitică a statelor a cunoscut o dinamică continuă în funcție de interesele proprii ale fiecăruia. Acum, o țară...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#fuga rusi, #Rusia Turcia, #Rusia Turcia sanctiuni, #firme rusia, #sanctiuni Rusia UE, #Erdogan Putin, #Turcia NATO , #stiri externe