În realitate, frontiera de vest a României chiar este șvaițer. 45% dintre migranții prinși în 2022 în Schengen au trecut prin Banat

Miercuri, 21 Decembrie 2022, ora 13:35
12710 citiri
În realitate, frontiera de vest a României chiar este șvaițer. 45% dintre migranții prinși în 2022 în Schengen au trecut prin Banat
Migranți într-o tabară improvizată pe traseu FOTO Hepta

Rapoartele statistice arată o explozie a numărului de migranți care folosesc în ultimele luni rutele ilegale din România pentru a intra în Uniunea Europeană.

O analiză publicată de portalul de investigații Captura arată că România a pierdut total controlul migrației ilegale la frontiera de vest.

Situația s-a degradat teribil, de la un an la altul, începând din 2018 încoace.

"Cu o fâșie de teritoriu în formă de buclă, care leagă Serbia de Ungaria prin Banat, România contribuie de fapt la cea mai dinamică rută de migrație ilegală din regiune: Western Balkan Route (Ruta Balcanilor de Vest).

Filiera e mai populară azi cu 152% decât acum un an (2021). Și a crescut de nouă ori din 2019.

Anul acesta a fost tranzitată de aproape jumătate (45%) din totalul imigranților ilegali prinși la frontierele UE.

Altfel spus: până în luna noiembrie 2022, pe ruta Balcanilor de Vest au intrat ilegal aproximativ 140.000 de migranți. Înseamnă mai mult decât dublu față de anul trecut (60.540). E cea mai profitabilă rută în acest moment", arată jurnaliștii de la Captura, analizând rapoartele lunare ale Frontex (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă).

Ruta care trece prin Banat este folosită în special de migranți din Asia. "Majoritatea sunt afgani, dar s-au remarcat în timp valuri compacte de sirieni sau irakieni. Unii vin prin Turcia, iar alții reușesc să ajungă direct în Serbia, țară cu regim de vize mai puțin restrictiv. Austria reprezintă într-adevăr destinația lor finală, acolo oamenii solicită azil după ce traversează ilegal porțiuni din România și Ungaria.

Spațiul Schengen e înțepat de obicei la granițele maghiare, de aici drumul fiind liber teoretic până la Viena. Inițial, asta se întâmplă dinspre Serbia, cu ajutorul clanurilor albaneze din regiunea adriatică.

O mutație însă a survenit acum trei ani. “Sub-ruta” nouă, mai alambicată geografic prin Romania, dar considerată facilă de migranți, crește fără oprire de atunci. Iar asta e varianta pentru săraci, povestesc refugiații", mai arată investigația jurnalistică.

Sumele plătite traficanților variază între 3.000 și 5.000 de euro de persoană (echivalent cu salariul pe opt ani în țările lor de origine).

"Prosperă clanurile interlope de pe traseu, care cunosc terenul, coordonează fluxurile de migranți, asigură călăuze și logistică.

La noi, câteva grupări de crimă organizată din Timiș și Arad au pus pe harta continentală a migrației ilegale “bucla românească” din Banat și au făcut posibile “performanțele” înregistrate recent pe ruta Balcanilor de Vest. Li se spune "facilitatori" în argoul Frontex. Românii au ocupat 10% din această piață neagră anul trecut și locul trei în top după spanioli și turci", mai scriu cei de la Captura.

Situația este știută la nivel global, deși politicienii români susțin că nu ne aflăm pe ruta Balcanilor de Vest.

Cifrele de migrație din 2022, defalcate pe luni:

► Ianuarie contabilizează 5.826 migranți reținuți, cu 148% mai mult decât în prima lună a anului precedent (2021). Siria, Afganistan și Turcia formează topul țărilor de origine.

► În februarie, numărul migranților prinși pe ruta Balcanilor de Vest se ridica la 11.700. Dublu față de perioada similară din 2021.

► Statistica reținerilor urcă la 18.300 în martie.

► Scorul ajunge la 27.172 arestări în aprilie. Ruta devine astfel responsabilă pentru jumătate dintre trecerile frauduloase peste granițele UE în acest interval.

► Cele 40.675 de intrări ilegale detectate până în luna mai reprezintă deja de trei ori mai mult decât cifrele omoloage din 2021.

► În iunie sunt consemnate 55.321 fapte.

► Se strâng 70.770 în iulie. Tot triplu în raport cu anul trecut.

► Numărul crește la 86.581 în august. Ruta Balcanilor de Vest rămâne cea mai prolifică.

► Sunt înregistrate deja 106.396 cazuri în septembrie.

► 128.438 în octombrie.

► Și vor ajunge 139.525 în noiembrie, când guvernul român a intensificat activitatea la proiectul Schengen. Pe de altă parte, la sfârșitul lunii trecute, Serbia și-a restricționat regimul de vize, mai scriu cei de la Captura.

Câteva zile au mai rămas până la „Air Schengen”. Ce trebuie să știe cei care vor călători cu avionul. Milioane de pasageri scapă de controlul la frontieră
Câteva zile au mai rămas până la „Air Schengen”. Ce trebuie să știe cei care vor călători cu avionul. Milioane de pasageri scapă de controlul la frontieră
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în spaţiul Schengen pe cale aeriană şi...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#frontiera Romania Ungaria, #Romania Schengen, #migranti Romania , #Spatiul Schengen