Fraudă online la o bancă din România. Un client a reclamat că i s-au furat din cont 50.000 de euro

Vineri, 04 Noiembrie 2022, ora 15:13
8259 citiri
Fraudă online la o bancă din România. Un client a reclamat că i s-au furat din cont 50.000 de euro
Clientul care a rămas fără bani a fost victima unui site de phishing deoarece a accesat o reclamă de pe Google FOTO Pixabay

O firmă care furnizează hrana pacienților de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța s-a trezit fără 50.000 de euro în cont.

Firma vizată de frauda online este Arimex Comexim 2000 SRL, relatează Ziarul Amprenta.

Banii care au fost sustrași din contul Garanti Bank BBVA pe 31 octombrie erau împrumutați de la aceeași bancă, în baza unui contract de creditare încheiat în 2015.

Deși managerul firmei a întreprins toate demersurile pentru blocarea tranzacției, el nu a primit niciun răspuns cu privire la posibilitatea de a-și recupera banii furați.

Cum a fost observată frauda

Contabila societății a accesat pagina de internet banking Garanti Bank pentru a achita salariile angajaților. A realizat diferite actualizări care i s-au cerut - și pe care le realizase și în urmă cu câteva zile - introducând anumite date pe dispozitivul tip ciframatic, cât și pe pagina de internet banking. Femeia a observat imediat că din contul Arimex Comexim 2000 SRL a fost făcut un transfer bancar în contul unei persoane pe nume Dimitri Stratulat, în cuantum de 251.142 lei.

Reacția băncii

Managerul firmei a luat legătura imediat cu reprezentanții băncii.

”Clientul a fost victima unui site de phishing deoarece a accesat o reclamă de pe Google, câutând numele băncii sau al platformei online, în loc să intre direct pe pagina securizată a băncii www.garantibbva.ro. Acest site fraudulos a simulat aspectul și logo-urile băncii pentru a obține datele necesare de la client pentru a confirma o tranzacție cu ajutorul codului generat de Ciframatic, date pe care clientul le-a oferit în necunoștință de cauză.

După efectuarea tranzacției frauduloase, clientul a fost redirecționat către site-ul original al băncii, unde s-a logat din nou și a putut să-si verifice conturile, 2 minute mai târziu.

Banca nu va solicita niciodată actualizarea informatiilor pe mail sau din platforma, așa cum s-a avertizat în trecut în multiple ocazii prin campaniile de informare anti-phishing, pe mail sau prin SMS”, a fost răspunsul managerului Tomis Agency Garanti BBVA, dat prin intermediu unui email.

În următoarea zi, pe 1 noiembrie, banca a transmis clienților săi o informare cu privire la fraudele online, un mesaj fiind postat și pe site-ul instituției.

SC Arimex Comexim 2000 SRL a făcut o plângere și la IPJ Constanța.

Administratorul unui bloc, care a furat 200.000 de lei din banii plătiți de locatari pentru întreținere, va fi trimis în judecată
Administratorul unui bloc, care a furat 200.000 de lei din banii plătiți de locatari pentru întreținere, va fi trimis în judecată
O femeie de 37 de ani, administratoare a unui bloc de locuinţe din municipiul Piteşti, este suspectată de comiterea infracţiunii de delapidare, cu un prejudiciu de 200.000 de lei, bani ai...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#frauda online, #Garanti Bank, #bani furati, #cont banca, #hackeri, #phishing , #frauda