Fraudă alimentară de proporții în România și alte 25 de țări din Europa. ”De la ton putrezit la votcă din alcool metilic”

Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 22:35
12467 citiri
Fraudă alimentară de proporții în România și alte 25 de țări din Europa. ”De la ton putrezit la votcă din alcool metilic”
Piața de pește FOTO: Pixabay.com

Opt rețele de crimă organizată ale căror activități principale erau contrafacerea produselor alimentare și băuturilor alcoolice au fost sparte de polițiile din Europa în ultimul an. În 26 de țări, printre care și România, au fost confiscate cantități impresionante de produse necorespunzătoare.

”Operațiunea OPSON XI care vizează frauda alimentară a dus la un număr crescut de confiscări de alimente și băuturi false în toată Europa. Operațiunea, coordonată de Europol pentru acțiuni la nivelul UE, s-a desfășurat între decembrie 2021 și mai 2022. Europol a primit rapoarte din 26 de țări conform cărora aproape 27 000 de tone de alimente false au fost confiscate. Activitățile operaționale au fost susținute de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranța Alimentară a Comisiei Europene (DG SANTE), Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene (DG AGRI) și Uniunea Europeană Oficiul pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), precum și autoritățile naționale de reglementare a alimentelor și partenerii din sectorul privat. INTERPOL a coordonat activitățile desfășurate în afara UE”, transmite Europol.

Operațiunile antifraudă alimentară vizează rețelele criminale care pot dăuna grav sănătății și siguranței consumatorilor.

”De la ton putrezit la vodcă falsificată cu alcool metilic și vitamine contrafăcute, alimentele și băuturile ilegale reprezintă o amenințare serioasă pentru cetățenii UE, care adesea nu știu că de fapt consumă produse otrăvitoare”, mai arată poliția europeană.

Pentru a detecta activitățile criminale, autoritățile naționale au efectuat controale în zonele vamale, pe piețele fizice și online și pe întregul lanț de aprovizionare cu alimente. Acțiunile operaționale s-au concentrat pe frauda fructelor de mare și au desfășurat acțiuni direcționate pe alcool și vin.

Capturi și activități raportate la Europol:

  • 26 800 de tone de produse ilicite confiscate

  • 15 milioane de litri de băuturi alcoolice

  • Aproximativ 74 000 de controale

  • 80 de mandate de arestare

  • 137 de persoane sesizate autorităților judiciare

  • Peste 175 de dosare penale deschise

  • 2 078 dosare administrative deschise

  • 8 rețele criminale perturbate

Principalele categorii de produse confiscate

  • Băuturi alcoolice

  • Cereale, cereale și produse derivate

  • Fructe/legume/legume

  • Suplimente/aditivi alimentari

  • Zahăr și produse dulci

  • Carne și produse din carne

  • Fructe de mare

  • Lactate

  • Produse de pasare

Cramă confiscată de carabinieri

Carabinieri italian NAS a raportat autorităților judiciare proprietarii unei crame care producea și comercializa vinuri sofisticate și alterate. Producătorii au adăugat apă și zahăr la unele dintre etichete. În alte situații au adăugat arome naturale, necorespunzătoare calității vinului reclamă cumpărătorilor. În unele cazuri, au declarat și un conținut de alcool mai mare decât cel real. Autoritățile italiene au confiscat crama, 11 autovehicule și 1 milion de litri de vin.

Un miros picant de gardenie

Garda Civilă Spaniolă (Guardia Civil) a demontat o rețea criminală care vinde gardenia modificată molecular ca și condiment de șofran foarte scump. Suspecții au importat extract de gardenie din Asia. Autoritățile naționale au investigat 3 companii, au arestat 11 persoane și au confiscat 10 000 kg de extract de gardenie, care – dacă ar fi vândută sub formă de șofran – ar fi valorat aproximativ 750 000 EUR. Acest caz evidențiază și un fenomen în creștere: tot mai multe condimente contrafăcute au fost contrafăcute și traficate recent.

Carne proastă

Acțiunile operaționale au vizat și carnea improprie pentru consum. O acțiune a implicat autoritatea portugheză responsabilă cu siguranța alimentară și supravegherea economică (Autoridade de Segurança Alimentar e Económica), care a condus o operațiune împotriva unui abator clandestin. Ofițerii au percheziționat două case suspectate a fi folosite ca locații pentru sacrificarea ilegală și prăjirea porcilor. Acțiunile au avut ca rezultat sechestrarea a 60 de carcase de purcei. Ofițerii au demontat unități de prelucrare a cărnii, care nu aveau licență, condiții precare de igienă și nici control veterinar – toate acestea fiind obligatorii pentru astfel de activități. Deoarece carnea produsă acolo nu putea fi urmărită, aceasta nu îndeplinea condițiile minime de consum. De asemenea, autoritățile au confiscat carne de cal improprie consumului,

Pește proaspăt împuțit

Franța, Italia și Elveția au desfășurat o activitate de prelevare de probe pe pește. Ei verificau dacă indicația de „prospețime” declarată pe etichetă era „adevărată” sau „frauduloasă”.

Probele au fost colectate și ulterior prelucrate și analizate conform procedurii standard de operare. Rezultatele au oferit indicatori de fraudă, care vor face inspecțiile viitoare mai eficiente.

Coaliția coordonată pentru infracțiunile de proprietate intelectuală a Europol este cofinanțată de EUIPO pentru combaterea criminalității în materie de proprietate intelectuală.

Țările participante care raportează fraudele alimentare la Europol

Austria, Belgia, Bulgaria, Columbia, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Muntenegru, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Statele Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#frauda alimentara romania, #alimente contrafacute, #bauturi contrafacute, #votca, #ton putrezit, #Europol , #stiri economice