Dosarul fraților Tate, trimis instanțelor din România

Autor: Cristian Stefanescu (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Marti, 20 Iunie 2023, ora 19:20
1775 citiri

Vedeta online Andrew Tate, fratele acestuia și alți doi complici sunt acuzați de trafic de persoane, viol și constituirea unui grup criminal care exploata sexual femei. Procesul va fi judecat la Tribunalul București.

Procurorii parchetului anti-mafia din România, DIICOT, i-au trimis în judecată pe influencerul americano-britanic Andrew Tate și pe fratele acestuia Tristan. Cei doi sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane în formă continuată, inclusiv trafic de minori, viol în formă continuată, acces ilegal la sistem informatic, violențe și instigare la violență, precum și spălare de bani. Doar traficul de persoane le poate atrage celor doi sentințe de până la 13 ani de închisoare.

Două femei, între care o fostă polițistă, sunt anchetate în calitate de complici. Dosarul va fi judecat la Tribunalul București, la o dată ce urmează a fi stabilită. Magistrații români avertizează că de mâine intră în grevă, dar, în orice caz, dosarul ar urma să parcurgă procedurile juridice timp de mai mulți ani. Într-o fază preliminară, judecătorii au 60 de zile la dispoziție pentru a verifica legalitatea acuzațiilor.

Între timp, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată a solicitat confiscarea unor terenuri și clădiri ale celor doi acuzați. Sechestru urmează să fie aplicat și pe mai multe mașini și ceasuri de lux, dar și pe lingouri de aur și sume de bani în valoare de aproximativ jumătate de milion de euro, aflate în posesia fraților Tate.

Multiple acuzații

Un rechizitoriu făcut public marți arată că fostul kickboxer în vârstă de 36 de ani, care are milioane de urmăritori pe rețelele sociale, împreună cu fratele lui și alte două persoane (între care o fostă polițistă) „au constituit un grup infracțional organizat în vederea comiterii pe teritoriul României, dar și al altor state, precum Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, a infracțiunii de trafic de persoane”.

Procurorii DIICOT sugerează că acuzații ar fi practicat ceea ce în limbaj colocvial se numește „metoda loverboy”, care presupune că un bărbat seduce o tânără, o convinge că o iubeşte, apoi îi cere să se prostitueze sau să plece cu el în străinătate, unde este vândută unor proxeneţi. Dosarul DIICOT spune că fetele astfel seduse erau sechestrate în apropiere de București, în case din județul Ilfov, unde, „prin intimidare, supraveghere constantă, control și invocarea de pretinse datorii”, dar și prin violențe fizice, erau exploatate sexual de membrii grupului infracțional. Ancheta DIICOT a descoperit șapte persoane vătămate identificate pe parcursul urmăririi penale.

Acuzația de acces ilegal la sistemul informatic se construiește pe suspiciunea că unul dintre acuzați a intrat pe contul de rețea de socializare a uneia dintre victime, unde a postat imagini cu ipostaze compromițătoare pentru persoana respectivă.

Frații Tate au fost reținuți în decembrie 2022, ținuți în arest preventiv până în martie 2023 și apoi plasați în arest la domiciliu, unde procurorii cer ca cei doi să rămână.

„Obiectivul nostru principal va fi stabilirea adevărului și asigurarea unui demers juridic corect și imparțial prin prezentarea de probe si dovezi relevante dosarului”, au transmis astăzi apărătorii fraților Tate. „Trimiterea dosarului in judecată ne va permite să prezentăm o serie de probe cuprinzătoare (...) care, fără îndoială, vor fi esențiale în exonerarea inculpaților”, mai susțin avocații celor doi suspecți.

„Masculinitate toxică”

Andrew Tate, britanic născut la Washington DC și supranumit în lumea sporturilor de contact „Cobra”, a devenit cunoscut în 2016, când a participat în Marea Britanie la reality show-ul Big Brother, de unde a fost eliminat pentru violență fizică față de o altă concurentă.

Ulterior, Tate și-a făcut un renume în rețelele de socializare promovând mesaje misogine și discreditându-i pe cei care îi contestau opiniile. În Regatul Unit, opiniile sale au fost calificate drept „masculinitate toxică”. Tot în Marea Britanie, patru femei l-au acuzat de abuzuri sexuale și viol.

Venirea sa în România a argumentat-o prin faptul că aici poate scăpa ușor de acuzațiile de viol. Ani la rând a susținut teorii conspiraționiste. De-a lungul pandemiei Covid-19 a militat împotriva lockdown-urilor și vaccinării. Contul lui de Twitter a fost suspendat după ce a afirmat că femeile sunt singure vinovate pentru că devin ținta agresiunilor sexuale. La fel, i-au fost închise conturile de Facebook, TikTok sau Instagram, unde avea milioane de urmăritori și vizualizări. Anterior apreciase că fostul președinte american Donald Trump este prototipul masculului alfa, că femeile nu ar trebui lăsate să șofeze și că locul lor este în gospodărie, ca proprietate a bărbatului.

Averea fraților Tate se bazează pe afaceri online cum ar fi platforma video „Hustler University”, care oferea lecții pentru bărbații care doresc să se îmbogățească și să aibă succes la femei. Aproape 150.000 de clienți plăteau zeci de lire lunar pentru a primi sfaturile lui „guru Tate” iar publicul creștea printr-o strategie de manipulare a algoritmilor folosiți de rețelele sociale, pentru a crea vizibilitate afacerii.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



O nouă victorie magnifică pentru România, cu un avans colosal. Echipajul masculin care și-a spulberat rivalii
O nouă victorie magnifică pentru România, cu un avans colosal. Echipajul masculin care și-a spulberat rivalii
Andrei Cornea și Florin Enache au adus României a treia medalie de aur, la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged (Ungaria). În proba de dublu vâsle masculin, Andrei Cornea și Florin...
Super-campioanele României au cedat supremația, după 5 ani de victorii neîntrerupte. Ce s-a întâmplat la Europene
Super-campioanele României au cedat supremația, după 5 ani de victorii neîntrerupte. Ce s-a întâmplat la Europene
Simona Radiș și Ancuța Bodnar au adus României doar o medalie de bronz, la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged (Ungaria). Campioane olimpice, mondiale și europene en-titre în...
#fratii tate, #dosar, #dosar penal, #instante, #Romania , #stiri sociale