Ucrainean condamnat la închisoare în Franța pentru spălare de bani în scandalul finanțării unui castel

Joi, 08 Decembrie 2022, ora 18:47
1960 citiri
Ucrainean condamnat la închisoare în Franța pentru spălare de bani în scandalul finanțării unui castel
Castelul La Rochepot din zona viticolă Burgundia FOTO / facebook Castelului La Rochepot

Un ucrainean, principalul inculpat în scandalul finanţării Castelului La Rochepot, o veritabilă bijuterie a regiunii viticole Burgundia, a fost condamnat joi în Franţa pentru spălare de bani la patru ani şi jumătate de închisoare, din care şase luni cu suspendare, şi la o amendă de 100.000 de euro, informează AFP.

Dmitri Malinovski a fost condamnat, de asemenea, de Tribunalul din Nancy pentru folosirea unor documente de identitate false, muncă neînregistrată şi deţinere de arme de foc.

"Nu sunt de acord" cu condamnarea, a declarat el la finalul audierii. Potrivit avocatului său, Benoit Diry, care a vorbit despre "o decepţie", chestiunea "unui apel se impune".

Tribunalul din Nancy a pronunţat şi sentinţe la închisoare care au variat de la doi ani la patru luni cu suspendare pentru alţi patru inculpaţi, inclusiv pentru fosta soţie şi fosta amantă a lui Dmitri Malinovski, ambele femei fiind de naţionalitate ucraineană.

Ele au fost condamnate la un an de închisoare cu suspendare şi o amendă de 30.000 de euro, respectiv la doi ani de închisoare cu suspendare. Fosta amantă a primit şi o interdicţie de a pătrunde pe teritoriul francez timp de cinci ani.

Una dintre circumstanţele agravante - constituire de bandă organizată - nu a fost reţinută de tribunalul francez, care a decis totuşi confiscarea castelului, cu executare provizorie.

Avocata care fusese acuzată că a creat schema financiară ce a fost utilizată pentru achiziţionarea şi administrarea castelului a fost eliberată.

O companie din Singapore deţinută de un cetăţean rus, care ceruse să se constituie ca parte civilă în proces, nu a avut succes de cauză. Tribunalul a considerat că o legătură între escrocheria lui Dmitri Malinovski din 2015, aşa cum pretinde compania singaporeză care se declară victimă a ucraineanului, şi originea fondurilor care au permis achiziţionarea castelului "a fost insuficient stabilită".

Acel verdict a reprezentat "un duş rece" pentru avocata companiei, Charlotte Plantin, care vorbeşte despre "cea mai proastă decizie posibilă" şi a anunţat că va face recurs.

Parchetul din Franţa ceruse o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare pentru principalul suspect, pedepse de la şase luni la trei ani cu suspendare pentru alţi cinci inculpaţi şi confiscarea castelului din Burgundia.

Şapte inculpaţi, din care patru ucraineni, au fost audiaţi timp de opt zile în luna noiembrie pentru a lămuri originea fondurilor utilizate la cumpărarea în anul 2015 a Castelului La Rochepot, o fortăreaţă în stil neogotic din secolul al XII-lea, care rămăsese în vânzare timp de trei ani.

Castelul a fost preluat în 2018 şi complet golit de bunurile din interior, spre marea nemulţumire a locuitorilor din La Rochepot, care beneficiau de pe urma celor 30.000 de turişti veniţi în fiecare an să viziteze renumitul castel aflat în centrul regiunii viticole Burgundia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Hannah Gutierrez, armuriera de la filmările pentru westernul "Rust", a fost condamnată luni la un an şi jumătate de închisoare pentru moartea cineastei Halyna Hutchins, care a fost...
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete de 6 și 11 ani au fost transportate la spital joi, 18 aprilie, după ce au fost atacate cu un cuțit de un bărbat, în apropierea unei școli. Incidentul a avut loc în orașul...
#Franta, #castel, #ucrainean, #burgundia, #inchisoare, #condamnare , #Franta