Închisoare pe viață pentru Salah Abdeslam, singurul terorist care a supraviețuit atacurilor din Paris în urma cărora au murit 130 de oameni

Joi, 30 Iunie 2022, ora 10:39 1775 citiri
Salah Abdeslam, jihadist care a atacat mai multe locuri din Paris in 2015 FOTO Hepta

Salah Abdeslam, care se pare că este singurul membru supravieţuitor al grupului care a comis atentatele de la Paris din 2015, a fost găsit vinovat, miercuri, 29 iunie, de acuzaţii de terorism şi crimă de către o instanţă penală.

Abdeslam a primit o condamnare de închisoare pe viață pentru rolul său în atacurile cu arme și bombă care au ucis 130 de persoane, cea mai severă pedeapsă din Franța, potrivit BBC.

Procesul, care a avut loc într-o sală de judecată special concepută din istoricul Palat de Justiţie din Paris, a durat nouă luni, cu peste 2.000 de reclamanţi şi peste 300 de avocaţi implicaţi.

El a spus instanţei săptămâna aceasta că ”nu este un ucigaş sau un criminal” şi că a-l condamna sub aceste acuzaţii ar fi ”o nedreptate”.

Timp de mai bine de nouă luni, victimele, jurnaliştii şi familiile morţilor s-au aliniat în faţa sălii de judecată special construite din Paris pentru a reconstitui povestea celui mai grav atac din Franţa de la Al Doilea Război Mondial.

Abdeslam este acuzat că a făcut parte dintr-o echipă de zece jihadişti înarmaţi care au lansat atacul, înainte de a-şi arunca centura pe care avea de gând să o folosească pentru a se sinucide şi de a se întoarce la locuinţa sa din Bruxelles, unde locuiau mulţi dintre ceilalţi inculpaţi.

Procurorii au cerut o pedeapsă pe viaţă pentru Salah Abdeslam, cea mai severă pedeapsă pentru infractori care poate fi impusă conform legislaţiei franceze, cu o şansă mică de liberare condiţionată după 30 de ani. Pedeapsa pe viaţă a fost pronunţată doar de patru ori din 1994.

Statul Islamic a revendicat atacurile, care s-au soldat cu moartea a 130 de persoane şi rănirea altor câteva sute.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News