Haos și violențe la protestele din Franța din cauza măririi vârstei de pensionare: drumuri blocate, incendii la poliție și prefectură VIDEO

Joi, 23 Martie 2023, ora 17:36
1787 citiri
Haos și violențe la protestele din Franța din cauza măririi vârstei de pensionare: drumuri blocate, incendii la poliție și prefectură VIDEO
Proteste violente în toată Franța FOTO / Twitter Anonyme Citoyen

Protestatarii supăraţi pe preşedintele Emmanuel Macron şi pe planul său de creştere a vârstei de pensionare au blocat accesul la un terminal de aeroport, s-au aşezat pe şinele de tren, s-au încăierat cu poliţia şi au aruncat cu sticle incendiare într-o secţie de poliţie, într-o nouă zi de demonstraţii în toată Franţa, relatează Reuters.

Au dat foc în fața unei secții de poliție din localitatea Lorient. În același oraș au incediat o zonă din fața Prefecturii. Un drum expres de la marginea metropolei Toulouse este blocat protestatari și un fum mare, intens poate fi văzut de la kilometri distanță. Situația este similară și în alte zone.

Poliţia a tras cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor din oraşul Nantes, în vestul ţării. În Rennes, poliţiştii au folosit tunuri cu apă. Tot în vest, în Lorient, ziarul Ouest-France a relatat că sticlele incendiare au declanşat un scurt incendiu în curtea unui post de poliţie.

Aeroportul Roissy-Charles De Gaulle din afara Parisului a fost afectat de o acţiune radicală a angajaţilor.

Un terminal al Aeroportului Paris-Charles de Gaulle, blocat de manifestanţi. Un motociclist mort la Amiens, într-un accident lângă un baraj împotriva reformei pensionării.

În apropiere de Toulouse, în sud-vest, mormane de gunoaie în flăcări au blocat traficul pe o autostradă şi au trimis coloane de fum pe cer.

"Există multă furie, o situaţie explozivă", a declarat liderul sindicatului CGT, Philippe Martinez, la începutul unui miting la Paris. Liderii sindicali au făcut apel la calm, dar s-au arătat furioşi faţă de ceea ce au numit comentariile "provocatoare" ale preşedintelui Emmanuel Macron. În cele din urmă, s-a ajuns din nou la incidente, petarde şi gaze lacrimogene.

Prefectura din Lorient

Comisariatul din Lorient

Drum expres blocat în Toulouse. Multe astfel de drumuri sunt blocate în Franța

Sindicate: Macron ”e cel ce dă foc la țară”

După săptămâni de tăcere cu privire la noua sa politică pentru sistemul de pensii, preşedintele Emmanuel Macron a rupt tăcerea şi a apărut la televiziune pentru a spune că va rămâne ferm şi că legea va intra în vigoare până la sfârşitul anului. El a comparat protestele cu asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului american.

Sondajele de opinie arată de mult timp că majoritatea alegătorilor se opun creşterii vârstei de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani. Alegătorii au fost înfuriaţi şi mai mult de decizia guvernului de săptămâna trecută de a adopta modificările la pensii fără un vot parlament, prin asumarea răspunderii guvernamentale, dar şi de comentariile lui Macron făcute miercuri.

"El este cel care dă foc la ţară", a declarat Celine Verzeletti de la sindicatul radical CGT pentru postul de radio France Inter.

Producţia de electricitate a fost redusă joi, în a noua zi de proteste şi greve la nivel naţional, în timp ce sindicatele au crescut presiunea asupra guvernului pentru a retrage legea. Serviciile de transport aerian vor continua să fie reduse în weekend, a anunţat autoritatea aviaţiei civile.

Grevele şi protestele au afectat, de asemenea, depozite de petrol şi au blocat un terminal de gaz lichefiat din oraşul Dunkerque din nordul ţării.

Protestele faţă de noua lege, care prevede, de asemenea, o creştere a numărului de ani de muncă pentru a obţine o pensie completă, au atras mulţimi uriaşe la mitingurile organizate de sindicate începând cu luna ianuarie. Cele mai multe au fost paşnice, dar furia a crescut de când guvernul a ocolit votul din camera inferioară a parlamentului, unde nu are o majoritate absolută şi nu era sigur că va obţine suficient sprijin. De atunci, în ultimele şapte nopţi au avut loc demonstraţii la Paris şi în alte oraşe, cu pubele de gunoi incendiate şi ciocniri cu poliţia.

Ultimul val de proteste reprezintă cea mai serioasă provocare la adresa autorităţii preşedintelui Macron de la revolta "vestelor galbene" de acum patru ani.

"Strada are o legitimitate în Franţa. Dacă domnul Macron nu-şi poate aminti această realitate istorică, nu ştiu ce caută aici", a declarat un protestatar în vârstă de 42 de ani.

Pierderea zilelor de salariu, atunci când muncitorii se află în grevă, se va simţi într-o perioadă marcată de inflaţie ridicată, iar guvernul speră că protestele şi grevele îşi vor pierde în cele din urmă din vigoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete de 6 și 11 ani au fost transportate la spital joi, 18 aprilie, după ce au fost atacate cu un cuțit de un bărbat, în apropierea unei școli. Incidentul a avut loc în orașul...
Fosta soție a lui Vladimir Putin a rămas fără vila de pe costa Atlanticului. Cum s-a ajuns la confiscare decisă în Franța FOTO
Fosta soție a lui Vladimir Putin a rămas fără vila de pe costa Atlanticului. Cum s-a ajuns la confiscare decisă în Franța FOTO
Ludmila Putina, fosta soție a dictatorului rus Vladimir Putin, a rămas fără vila de pe riviera franceză, numită și „Suzanne”. Autoritățile franceze au confiscat conacul în valoare...
#Franta, #proteste, #haos, #violente, #pensionare, #varsta pensionare, #drum blocat , #Franta