Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Macron, criticat pentru vizita în Qatar. Replica președintelui Franței, în contextul scandalului de corupție din Parlamentul European

Joi, 15 Decembrie 2022, ora 13:49
2714 citiri
Macron, criticat pentru vizita în Qatar. Replica președintelui Franței, în contextul scandalului de corupție din Parlamentul European
Președintele france Emmanuel Macron în tribune la Doha, la meciul Franța-Maroc/ FOTO Captură Youtube

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a susținut joi, 15 decembrie, decizia de a vizita Qatarul pentru a susține moral echipa Franței la Cupa Mondială, în ciuda acuzațiilor care leagă monarhia din Golf de scandalul de corupție din Parlamentul European.

Macron a fost în Qatar miercuri seară pentru a urmări victoria Franței în semifinala cu Marocului, înainte de a se deplasa la Bruxelles pentru a participa la un summit-ul UE.

Șeful statului francez a ignorat apelurile parlamentarilor din opoziție – inclusiv fostul candidat la președinție și europarlamentarul Verzilor Yannick Jadot – de a-și anula călătoria în urma acuzațiilor care au dus la destituirea și arestarea vicepreședintei Parlamentului European Eva Kaili, scrie politico.eu.

Franța, relație specială și uneori controversată cu Doha

Nu este surprinzător faptul că scandalul de corupție din inima UE privind Qatarul a devenit a arpins și clasa politică din Franța, deoarece Parisul a avut o relație specială – și uneori controversată – de decenii cu Doha în domenii precum securitate, energie și cultură.

Statul din Golf a investit masiv în Franța și deține unul dintre cluburile emblematice de fotbal ale țării: Paris Saint-Germain.

Marți, guvernul francez a fost confruntat în Adunarea Națională de partidele de opoziție cu privire la regulile naționale de lobby. Cadrul legislativ, a susținut un deputat socialist, nu este potrivit scopului de a preveni fapte de corupție similare în Franța.

„Faptele pe care le menționați sunt grave, este de competența instituțiilor europene să facă lumină și să tragă consecințe”, a răspuns ministrul Olivia Grégoire, adăugând că executivul este deschis să arunce o altă privire asupra regulilor pentru a le face mai puternice.

Acuzațiile de corupție din Parlamentul European i-au cruțat până acum pe europarlamentarii francezi. Mai mulți eurodeputați francezi de la Bruxelles, inclusiv Manon Aubry și Leïla Chaibi din grupul de stânga, au declarat că au fost abordați de statul din Golf, dar au refuzat să se implice.

Cu toate acestea, Franța este departe de a fi imună la influența petromonarhiei.

Qatarul are legături strânse de lungă durată cu elita politică a Franței, inclusiv cu fostul președinte francez Nicolas Sarkozy.

O anchetă în curs de desfășurare a parchetului financiar francez analizează potențiale acuzații de corupție legate de atribuirea orgazizării Cupei Mondiale în 2022 Qatarului și rolul jucat de oficiali francezi de rang înalt.

Cupa Mondială s-a dovedit controversată în Franța, inclusiv primarii de stânga au decis să o boicoteze. Cu toate acestea, pentru parlamentarii Franței, Qatar a devenit o destinație preferată, potrivit datelor analizate de Paris Influence și citate de POLITICO.

Qatar este a patra țară cea mai vizitată de parlamentari și senatori francezi din 2019, imediat după țări cu profil înalt care sunt ținta diplomației franceze, cum ar fi Israelul, SUA și China. În total, 12 parlamentari au petrecut în total 38 de zile în această țară.

Și în timp ce călătoriile în străinătate ale parlamentarilor pot fi finanțate de sectorul privat, călătoriile în Qatar au fost finanțate direct de statul din Golf, așa cum se arată în înregistrările oficiale.

Cu toate acestea, evidențele oficiale nu oferă informații despre bugete și cheltuieli, ceea ce face mai dificilă stabilirea prețului acestor călătorii.

Câțiva parlamentari, inclusiv senatorul centrist Olivier Cadic, un apărător ferm al Doha, au participat la meciurile de la Cupa Mondială din Qatar. Dacă Franța va câștiga semifinalele, Macron se va întoarce duminică în Peninsula Arabică.

Rezoluție PE pentru suspendarea vizitelor în Qatar și a dosarelor legate de această țară

Presa greacă scrie că 60 de europarlamentari ar fi implicați în scandal Qatargate și că Marocul e și el în vizorul justiţiei belgiene, potrivit Le Soir.

Parlamentul European (PE) a convenit să suspende dezbaterea tuturor dosarelor legislative care au legătură cu statul Qatar şi, de asemenea, vizitele în această ţară. În plus, legislativul european a solicitat oprirea accesului „reprezentanţilor intereselor qatareze” în această instituţie europeană până la soluţionarea presupusului caz de corupţie în care este investigată, printre alţii, fosta vicepreședintă Eva Kaili.

Solicitările sunt cuprinse într-o rezoluţie PE care va fi votată joi, 15 decembrie. Textul menţionează „preocuparea serioasă” a legislativului comunitar asupra acuzaţiilor de corupţie, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat în acest caz deschis în legătură cu tentative ale statului Qatar de a influenţa decizii economice şi politice ale Parlamentului European care privesc situaţia drepturilor omului în această ţară. Acestea sunt acuzaţiile formulate de justiţia belgiană la adresa eurodeputatei Eva Kaili, în prezent arestată şi demisă marţi din funcţia de vicepreşedintă a PE.

Potrivit presei belgiene, au fost inculpaţi şi reţinuţi pentru aceleaşi delicte partenerul Evei Kaili, Francesco Giorgi, consilier în Parlamentul European, un lobbyist de la Bruxelles şi fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri. În urma percheziţiilor la domiciliile acestora, a fost găsită și confiscată suma de peste 1,5 milioane de euro. Au mai fost inculpate alte două persoane, dar fără a fi reţinute, respectiv tatăl Evei Kaili şi secretarul general al Confederaţiei Internaţionala a Sindicatelor, Luca Visentini. Proiectul de rezoluţie al PE mai prevede, printre altele, ca după ce va fi încheiată investigaţia judiciară să se solicite crearea unei comisii de anchetă internă asupra acestui caz concret.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministrul Agriculturii din Ucraina, suspect într-o anchetă privind achiziția ilegală a unui teren al statului în valoare de peste 7 milioane de dolari
Ministrul Agriculturii din Ucraina, suspect într-o anchetă privind achiziția ilegală a unui teren al statului în valoare de peste 7 milioane de dolari
Agenţia ucraineană anticorupţie îl tratează pe ministrul Agriculturii Mikola Solski ca suspect într-o investigaţie asupra achiziţiei ilegale de teren în proprietatea statului în valoare...
Armele inovatoare ale industriei franceze de apărare care vor fi testate în Ucraina
Armele inovatoare ale industriei franceze de apărare care vor fi testate în Ucraina
Noile arme ale industriei franceze de apărare, mai ales cele anti-dronă, vor fi testate în timpul operațiunilor de apărare din Ucraina. Forțele Armate ale Ucrainei ar putea avea nevoie de...
#Franta, #scandal, #Emmanuel Macron, #Qatar, #cupa mondiala, #doha, #meci, #maroc, #coruptie , #stiri externe
Comentarii