Procurorii francezi au deschis două anchete privind finanțări ilegale ale campaniilor electorale ale președintelui Macron

Vineri, 25 Noiembrie 2022, ora 23:33
1732 citiri
Procurorii francezi au deschis două anchete privind finanțări ilegale ale campaniilor electorale ale președintelui Macron
Președintele Franței, Emmanuel Macron/ FOTO: PBS

Două anchete judiciare au fost deschise în octombrie de Parchetul naţional financiar, a anunţat joi, 24 noiembrie, PNF, în urma dezvăluirilor apărute în presă. Ambele se referă la "condiţiile de intervenţie ale cabinetelor de consultanţă în campaniile electorale din 2017 şi 2022" ale lui Emmanuel Macron.

Prima anchetă se referă la «non-conformitatea conturilor de campanie» şi «micşorarea elementelor contabile într-un cont de campanie». A doua anchetă are drept cap de acuzare «favoritismul».

Aceste două anchete, date în grija unor judecători de instrucţie, se adaugă anchetei preliminare deschise în martie sub acuzaţia de «spălare agravată de fraudă fiscală» şi care vizează cabinetul de consultanţă McKinsey.

Prima anchetă, cea de acum aproape 8 luni, a fost declanşată în urma publicării unui raport senatorial din care reieşea că McKinsey nu plătise impozite timp de un deceniu cu toate că realiza în Franţa cifre de afaceri anuale de mai multe sute de milioane de euro. În plus, senatorii constataseră că diferitele cabinete de consultanţă prezente în Hexagon îşi dublaseră contractele cu statul francez în perioada 2018-2021 pentru a atinge anul trecut cifra record de un miliard de euro.

Agenţia France Presse reaminteşte de asemenea că în timpul ultimei campanii prezidenţiale, opoziţia ceruse o anchetă cu privire la un posibil favoritism a majorităţii prezidenţiale în favoarea cabinetului McKinsey.

O anchetă publicată anul trecut de ziarul de seară Le Monde demonstrase cât de puternice şi influente au fost aceste cabinete de consultanţă în numeroase decizii luate de preşedintele Emmanuel Macron şi anturajul său. Începând cu creearea partidului prezidenţial En Marche şi până la strategia vaccinală din timpul epidemiei de Covid, peste tot aceste cabinete au fost prezente masiv.

Preşedinţia a declarat pentru AFP că „a luat la cunoştinţă comunicarea PNF cu privire la deschiderea a două anchete în urma plângerilor prezentate de aleşi şi de asociaţii”. Pe 17 martie, Senatul a dezvăluit că achiziţiile publice pentru un anumit tip de consultanţă s-au „dublat” între 2018 şi 2021, atingând o sumă-record de peste un miliard de euro în 2021.

„Dacă există dovezi de manipulare, mergeţi la instanţa penală”, declara recent Macron în cadrul unei emisiuni a postului France 3.

Finanțarea campaniilor electorale în Franța este strict reglementată.

Le Parisien, citând surse anonime, a declarat că magistrații se concentrează asupra condițiilor în care au fost încheiate unele contracte majore între McKinsey și stat după alegerea lui Macron.

Un oficial din cadrul președinției franceze a declarat că Palatul Elysee "a luat la cunoștință de comunicarea Parchetului financiar privind deschiderea a două anchete judiciare. ... Este de datoria justiției să conducă anchete în totală independență". Oficialul nu a fost autorizat să fie identificat public, conform politicii prezidențiale.

Reprezentanții McKinsey din Franța nu au dorit să comenteze.

O altă anchetă a fost deschisă în luna martie a acestui an de către procurorii financiari francezi privind suspiciuni de fraudă fiscală din partea McKinsey. Compania americană a declarat ala acea vreme că "respectă normele fiscale franceze care i se aplică".

Investigația respectivă a fost deschisă la două săptămâni după ce un raport al Senatului francez a afirmat că McKinsey nu a plătit impozit pe profit în țară cel puțin din 2011. De asemenea, raportul a pus sub semnul întrebării utilizarea de către guvern a consultanților privați.

La momentul respectiv, Macron a declarat că a fost "șocat" de suspiciunile de evaziune fiscală din partea firmelor de consultanță.

Așa-numita "Afacere McKinsey" a stârnit critici din partea rivalilor lui Macron înainte de alegerile prezidențiale din Franța, care au dus la câștigarea unui al doilea mandat în aprilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Anchetă împotriva TikTok în UE. Funcția care recompensează timpul petrecut pe aplicație ar putea fi suspendată
Anchetă împotriva TikTok în UE. Funcția care recompensează timpul petrecut pe aplicație ar putea fi suspendată
Comisia Europeană a deschis luni, 22 aprilie, o anchetă împotriva noii aplicaţii TikTok Lite şi ameninţă să suspende, începând de joi, o funcţie a reţelei de socializare chinezeşti...
Un bebeluș de 15 luni a fost ucis de doi câini din rasa pitbull. Mama a fost și ea rănită în timp ce încerca să-l salveze
Un bebeluș de 15 luni a fost ucis de doi câini din rasa pitbull. Mama a fost și ea rănită în timp ce încerca să-l salveze
Un bebeluș de 15 luni din Italia, provincia Salerno a fost atacat și ucis de doi pitbulli. Mama a fost și ea rănită în timp ce încerca să-l salveze pe cel mic. Din primele date reiese...
#Franta, #parchet, #ancheta, #finantare, #campanie, #Emmanuel Macron , #stiri externe