Țara din UE în care statul oferă bonusuri pentru repararea electrocasnicelor. Program inedit în Europa

Marti, 15 Noiembrie 2022, ora 12:24
1692 citiri
Țara din UE în care statul oferă bonusuri pentru repararea electrocasnicelor. Program inedit în Europa
Programul este destinat prelungirii duratei de viaţă a echipamentelor şi reducerii deşeurilor FOTO Unsplah

Francezii vor beneficia, din 15 decembrie, de un bonus de la stat pentru a-şi repara electronicele şi electrocasnicele, relatează AFP.

Programul, inedit în Europa, este destinat prelungirii duratei de viaţă a echipamentelor şi reducerii deşeurilor. Fondurile care vor fi alocate se ridică la 419 milioane de euro, pentru o perioadă de 6 ani.

Fondurile pentru reparaţii vor fi alocare pentru o primă serie de aparate vizate, urmate de alte categorii de echipamente, începând din 2024.

Finanţarea programului este asigurată via eco-organizaţii care gestionează sfârşitul ciclului de viaţă al electronicelor şi electrocasnicelor.

”Acest bonus corespunde unei logici care ţine de puterea cumpărare, pentru a reduce costul reparaţiilor”, a explicat Nathalie Yserd, director general la Ecosystem, care gestionează aceste fonduri împreună cu un alt eco-organism, Ecologic. ”Tot ceea ce contribuie la creşterea duratei de viaţă a produselor este în beneficiul mediului, evitând recursul la resursele naturale”, a adăugat Nathalie Yserd, precizând că este vorba de un dispozitiv precursor în Europa, potrivit TVR.

Bonusurile oferite

Potrivit regulamentului, persoanele particulare din Franţa se vor putea duce la unul din primii 500 de reparatori agreaţi (care vor beneficia de eticheta 'QualiRépar') şi vor beneficia de o reducere la repararea electronicelor şi electrocasnicelor.

Printre primele tipuri de echipamente eligibile se numără: filtrele de calea, aparatele de călcat (reducere de 10 euro), aspiratoare, bormaşine, cititoare DVD, sisteme home cinema, instrumente muzicale, trotinete, biciclete electrice (15 euro), console de jocuri video (20 de euro), maşini de spălat, frigidere/congelatoare, tablete, telefoane portabile (25 de euro), televizoare şi videoproiectoare (30 de euro).

Din 2024 vor fi oferite fonduri şi pentru repararea de friteuze, imprimante, roboţi de bucătărie şi cuptoare cu microunde. În 2025 vor fi incluse aparatele de aer condiţionat mobile, uscătoarele de păr şi ventilatoarele.

Sunt excluse produsele care beneficiază încă de garanţie (legală, comercială sau via asigurări).

În prezent se estimează că 10 milioane de reparaţii sunt efectuate anual în Franţa, ţară unde sunt în circulaţie aproximativ 1,5 miliarde de echipamente electronice şi electrocasnice. Obiectivul creşterea volumului reparaţiilor cu 20%.

Ministerele şi administraţiile locale din Franţa încep testarea săptămânii de lucru de 4 zile. Cât timp va dura experimentul
Ministerele şi administraţiile locale din Franţa încep testarea săptămânii de lucru de 4 zile. Cât timp va dura experimentul
Experimentarea săptămânii de lucru de patru zile în ministerele din Franţa va începe în această primăvară şi va dura „cel puţin un an”, potrivit unei note a administraţiei difuzate...
Retrospectivă excepţională Brâncuși, la Centrul Pompidou, sub înaltul patronaj al președintelui Franței
Retrospectivă excepţională Brâncuși, la Centrul Pompidou, sub înaltul patronaj al președintelui Franței
Brâncuşi a fost inventatorul sculpturii moderne. Retrospectiva excepţională de la Centrul Cultural George Pompidou, care s-a deschis marţi, invită publicul să descopere lumea poetică a...
#Franta, #bonus stat, #reparatii, #electrocasnice, #deseuri , #Franta