Emmanuel Macron s-a întâlnit la Paris cu președintele Uzbekistanului, ce mai populată țară din Asia Centrală

Miercuri, 23 Noiembrie 2022, ora 08:13
2168 citiri
Emmanuel Macron s-a întâlnit la Paris cu președintele Uzbekistanului, ce mai populată țară din Asia Centrală
Președintele Franței Emmanuel Macron s-a întâlnit cu președintele Uzbekistanului Şavkat Mirzioiev FOTO Hepta

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit marţi pe omologul său uzbec, Şavkat Mirzioiev, care se află la originea unei relative deschideri a ţării sale, informează AFP.

După un prânz la Palatul Elysée, cei doi lideri au vizitat, însoţiţi de soţii, două expoziţii care îşi deschid porţile miercuri la Paris:"Splendori ale oazelor din Uzbekistan" la Luvru şi "Pe drumurile Samarkandului. Minuni de mătase şi aur" la Institutul Lumii Arabe.

"Sunt foarte bucuros, aici, în această regiune care poate fi o regiune a tensiunilor, să arăt că a fost mai întâi o regiune a schimburilor şi a creaţiei. Şi este voinţa pe care o porţi. Alături de această dorinţă va lucra Franţa", i-a spus Emmanuel Macron omologului său.

Mirzioiev l-a invitat pe Macron să viziteze "noul Uzbekistan"."Vom veni", i-a răspuns acesta.

Într-o declaraţie comună, liderii celor două ţări, care sărbătoresc anul acesta 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice,"au subliniat perspectivele pozitive" deschise de "reformele de modernizare iniţiate de Uzbekistan şi angajamentul faţă de bunele relaţii de vecinătate din Asia Centrală".

Vizita a prilejuit semnarea a 12 acorduri de cooperare (în domenii precum funcţia publică, combaterea corupţiei, educaţie, patrimoniu, aviaţie civilă). Au fost încheiate, de asemenea, acorduri economice "în domeniile energiei, gospodăririi apei, transporturilor şi turismului".

Franţa şi Uzbekistanul "au reamintit ataşamentul faţă de soluţionarea conflictelor prin dialog, cu respectarea deplină a dreptului internaţional şi a Cartei Naţiunilor Unite".

Administraţia prezidenţială franceză a subliniat că întâlnirea a avut loc "într-un context de destabilizare profundă, cauzată de războiul din Ucraina, care necesită un dialog aprofundat între Franţa şi partenerii săi din Asia Centrală", dar conflictul nu a fost menţionat în declaraţia comună.

Uzbekistanul a găzduit, la mijlocul lunii septembrie, la Samarkand, un summit regional cu participarea preşedinţilor chinez şi rus.

După mai bine de un sfert de secol de izolare, Uzbekistanul cunoaşte o relativă deschidere de la moartea în 2016 a preşedintelui Islam Karimov. Şavkat Mirzioiev, prim-ministru în regimul Karimov, a lansat primele reforme liberale în această fostă republică sovietică de 34 de milioane de locuitori, cea mai populată ţară din Asia Centrală.

Ministerele şi administraţiile locale din Franţa încep testarea săptămânii de lucru de 4 zile. Cât timp va dura experimentul
Ministerele şi administraţiile locale din Franţa încep testarea săptămânii de lucru de 4 zile. Cât timp va dura experimentul
Experimentarea săptămânii de lucru de patru zile în ministerele din Franţa va începe în această primăvară şi va dura „cel puţin un an”, potrivit unei note a administraţiei difuzate...
Retrospectivă excepţională Brâncuși, la Centrul Pompidou, sub înaltul patronaj al președintelui Franței
Retrospectivă excepţională Brâncuși, la Centrul Pompidou, sub înaltul patronaj al președintelui Franței
Brâncuşi a fost inventatorul sculpturii moderne. Retrospectiva excepţională de la Centrul Cultural George Pompidou, care s-a deschis marţi, invită publicul să descopere lumea poetică a...
#Franta, #Emmanuel Macron, #Uzbekistan, #Paris , #stiri Emmanuel Macron