Presedintele Frantei linisteste Europa: Criza din zona euro s-a incheiat

Duminica, 09 Iunie 2013, ora 19:15596 citiri
Presedintele Frantei linisteste Europa: Criza din zona euro s-a incheiat
Foto: news.com.au

Criza datoriilor din zona euro, care a afectat regiunea in ultimii patru ani, s-a incheiat, a declarat presedintele francez Francois Hollande.

"Ceea ce trebuie sa intelegeti aici, in Japonia, este ca criza din Europa s-a incheiat", le-a spus Hollande oamenilor de afaceri japonezi, in timpul unei vizite in Extremul Orient, informeaza BBC.

Intr-un discurs tinut in ultima sa zi in Japonia, presedintele francez a spus ca criza din zona euro a avut de fapt un efect invers asupra Europei: "Cred ca criza, departe de a slabi zona euro, o va intari".

"Acum avem toate instrumentele stabilitatii si solidaritatii. A existat o imbunatatire in guvernarea economica a zonei euro, am instaurat uniuni bancare, avem reguli pe chestiuni bugetare care ne permit sa fim mai bine coordonati", a punctat liderul francez.

Pe de alta parte, rata somajului din Franta a ajuns, in luna iunie, la cel mai inalt nivel din ultimii 15 ani. La nivel european, somajul a ajuns la un nou record - 19,38 milioane de oameni fara un loc de munca.

Zona euro se afla in cea mai lunga recesiune de cand a fost formata, in anul 1999, inregistrand in prezent al saselea trimestru consecutiv de contractare.

In plus, in luna aprilie, au existat temeri in legatura cu viitorul monedei euro, din cauza confuziei create de criza din Cipru.