Ce inseamna rezultatul alegerilor din Franta?

Luni, 07 Mai 2012, ora 10:10
4939 citiri
Ce inseamna rezultatul alegerilor din Franta?
Foto: Day Life

Rezultatul alegerilor prezidentiale din Franta va avea efecte importante pe plan extern, unul dintre cele mai importante fiind acela asupra politicii Uniunii Europene.

Francois Hollande, noul presedinte francez, care este cunosct pe plan international, l-a invins pe actualul presedinte, Nicolas Sarkozy, ale caror esecuri in politica economica i-au dezamagit pe francezi.

Associated Press analizeaza, pe scurt, efectul rezultatului alegerilor din Franta pe plan extern.

Criza europeana

Francois Hollande ar putea reconfigura dezbaterea in zona euro. Pana acum, Franta si Germania - conduse de Nicholas Sarkozy si de Angela Merkel - au stabilit agenda economica a celor 17 state membre ale zonei euro.

Solutia "Merkozy" a fost cea de reduceri bugetare pentru scaderea deficitelor comerciale si asigurarea pietelor. Solutia lui Hollande este urmatoarea: Guvernul trebuie sa sponsorizeze cresterea economica.

Diplomatia

Hollande este cvasi-necunoscut pe plan extern, iar el urmeaza sa stabileasca diplomatia unei tari inarmate nuclear, cu un loc permanent in Consiliul de Securitate al ONU.

Sarkozy este printre cei mai puternici aliati ai Statelor Unite, a sustinut Washingtonul in Iran si Siria, a crescut prezenta militara franceza in Afganistan si a preluat un rol major in campania NATO in Libia.

Hollande si-a anuntat intentia de a-i aduce acasa soldatii francezi si, potrivit analistilor, ar putea fi mai putin "viguros" in diplomatie.

Taxe

Hollande vrea ca bogatii sa plateasca impozite de 75 la suta si le cere companiilor sa-si distribuie profiturile catre actionari, in loc sa investeasca. Sarkozy, de cealalta parte, propunea reducerea taxelor.

Imigratia

Sarkozy ar fi vrut sa limiteze numarul imigrantilor care intra in Franta la 100.000 anual si sa intareasca controalele de la frontiera. Hollande, de cealalta parte, sustine acordarea rezidentei dupa analiza fiecarui caz in parte.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Hollande presedinte Franta, #Hollande diplomatie, #Hollande zona euro, #Hollande imigranti , #presedinte Franta