Fost premier francez, condamnat la închisoare după ce i-a acordat soției un salariu fictiv uriaș. Pedeapsa primită de François Fillon

Luni, 09 Mai 2022, ora 17:54 2934 citiri
Ancheta a făcut imposibilă candidatura fostului premier francez la președinția țării FOTO Twitter / François Fillon

Fostul premier francez François Fillon a fost condamnat luni, 9 mai, la un an de închisoare cu executare și trei cu suspendare în dosarul privind angajările fictive ale soției sale, între 1998 și 2013.

Decizia Curții de Apel din Paris este definitivă.

În primă instanță, fostul premier primise o pedeapsă de cinci ani de închisoare (din care doi cu executare), dar a făcut apel.

Nu este însă clar dacă el își va ispăși pedeapsa cu executare după gratii sau în arest la domiciliu, notează BiziDay.

Acuzațiile vizează perioada când Fillon ocupa funcția de președinte al Consiliului General de la Sarthe.

François Fillon a fost acuzat că i-a acordat soției sale un salariu de aproximativ un milion de euro din fonduri publice pentru ”efortul minim depus” în calitate de asistent parlamentar.

Între anii 1998 și 2013, Fillon și Marc Joulaud, consilierul principal al său, au angajat-o fictiv pe Penelope ca asistent parlamentar în trei perioade.

Soția fostului premier a fost condamnată în acest caz la doi ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare.

Cei doi soți trebuie să mai achite fiecare o amendă de de 375.000 de dolari, iar Penelope Fillon să restituie suma de 800.000 de euro.

Ancheta, începută în 2017, a făcut imposibilă candidatura fostului premier francez la președinția țării, mai amintește sursa citată.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii