Un bătrân din Franța cere României 115 milioane de euro: A cumpărat o obligațiune la purtător emisă de țara noastră în 1929

Vineri, 29 Aprilie 2022, ora 14:58 7695 citiri
Francezul a plătit a plătit 300.000 de euro pentru obligațiune FOTO Pixabay

Un francez în vârstă de 80 de ani, care a cumpărat o obligațiune la purtător care a fost emisă de țara noastră în 1929, solicită de la statul român peste 115 milioane de euro.

Henri B., care locuiește în Aulnay-sous-Bois, a plătit 300.000 de euro pentru o bucată de hârtie un pic îngălbenită, în 2018.

Documentul achiziționat este o obligațiune la purtător, emisă de statul român, potrivit bfmtv.com.

Francezul poate pretinde teoretic 115,88 de milioane de euro României, notează ziariștii francezi, fără a da detalii despre expertiză.

Obligațiunea la purtător ar fi fost emisă pentru a finanța o parte din datoriile României, iar la momentul emiterii, acesta valora „500 de franci de aur”, lucru înscris și pe document, unde ar mai apărea și o dobândă, conform jurnalițștilor.

Astfel se explică suma uriașă la care a ajuns să valoreze documentul, a declarat avocatul bătrânului.

Valoarea actuală a documentului ar fi fost validată de către o societate financiară din România, fără ca numele acesteia să fie dezvăluit, potrivit presei franceze.

Bătrânul a încercat să revendice aproximativ 115.887.000 de euro în 2020.

Banca Națională a României i-a răspuns că nu poate face plata, întrucât nu este autoritatea emitentă, ci „Statul Român prin Ministerul Finanțelor”.

Henri B. a decis să apeleze la începutul acestui an la Ambasada României în Franța.

„Ambasada României nu ne spune nici măcar că refuză să plătească. Doar tace”, a afirmat octogenarul.

„În lipsa unui răspuns, ne vom adresa Ministerului francez al Economiei și Finanțelor. Și apoi la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dacă situația o cere”, a anunțat avocatul bătrânului.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News