Creștere substanțială în cererea de sisteme fotovoltaice. Cum evoluează interesul pentru energia verde

Luni, 03 Iulie 2023, ora 12:57
2731 citiri
Creștere substanțială în cererea de sisteme fotovoltaice. Cum evoluează interesul pentru energia verde
Casă cu panouri fotovoltaice FOTO Pixabay

Mai mult de 50% dintre românii care locuiesc la case sunt interesaţi să achiziţioneze un sistem fotovoltaic anul acesta de la un furnizor de energie, iar cererea pentru sisteme de panouri fotovoltaice a crescut de 10 ori anul trecut comparativ cu 2021, arată un studiu realizat de un furnizor important pe piața de energie din România, conform News.ro.

”Perspectiva de a deveni independenţi energetic este tot mai tentantă pentru români”. Studiul realizat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional arată că interesul de a deveni prosumatori a crescut puternic printre proprietarii de locuinţe individuale (case). Astfel, peste 50% dintre aceştia au declarat că intenţionează să achiziţioneze un sistem fotovoltaic de la un furnizor de energie în cursul acestui an, marcând o creştere de peste 8% faţă de anul 2021. ”Interesul în creştere continuă pentru sisteme fotovoltaice se explică şi prin faptul că pornim de la un nivel destul de scăzut de dotare cu astfel de sisteme, doar 3% dintre românii care locuiesc la casă declarând că au deja montate panouri fotovoltaice”, arată studiul.

Totodată, rezultatele mai relevă că 28% dintre români ştiu că pot să achiziţioneze sisteme de panouri fotovoltaice de la furnizorul lor de energie.

Programul Casa Verde Fotovoltaice

De asemenea, perspectiva unor economii importante este şi ea un important factor luat în calcul. De exemplu, un sistem cu panouri fotovoltaice de 5 kW care produce circa 6.300 de kWh pe an poate salva 8.500 de lei, reprezentând contravaloarea energiei pe care nu o consumi din reţea, ci o produci.

Cei care au dosarele aprobate pentru subvenţia de 20.000 de lei de la AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice pot achiziţiona şi instala cu furnizorul de energie, începând cu luna iunie, sisteme fotovoltaice între 3 kWh şi 50 kWh.

Studiul efectuat a fost realizat pe un eşantion reprezentativ naţional de 1.000 de persoane fizice lunar, cu vârsta peste 18 ani, prin metodologia CATI (Computer Assisted Telephonic Interviews) în cursul anului 2022. Marja de eroare maximă calculată este de ± 3.1% la un nivel de incredere de 95%.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#fotovoltaice, #panouri fotovoltaice, #panouri solare, #panouri solare energie, #energie regenerabila , #energie