Negocieri intre Ucraina si UEFA legate de tricoul oficial de joc de la EURO 2020 dupa ce rusii au facut scandal monstru

Vineri, 11 Iunie 2021, ora 11:02
2549 citiri
Negocieri intre Ucraina si UEFA legate de tricoul oficial de joc de la EURO 2020 dupa ce rusii au facut scandal monstru
Andriy Shevchenko, la prezentarea tricourilor. Foto: Facebook / Andrii Pavelko

Ucraina "negociaza" cu UEFA pentru a pastra neschimbat tricoul echipei sale nationale, al carui slogan a fost considerat "politic" de catre organismul european, pe fondul conflictului ruso-ucrainean, a anuntat Federatia ucraineana de fotbal, citata de AFP.

"Federatia ucraineana de fotbal (AUF) poarta negocieri pentru pastrarea acestui slogan pe tricou, deoarece UEFA aprobase anterior tinuta si toate elementele sale, inclusiv sintagma 'Glorie eroilor'", a precizat serviciul de presa al federatiei de la Kiev.

Presedintele AUF, Andrei Pavelko, a indicat pe Facebook ca a plecat "de urgenta" la Roma, joi dimineata, pentru a "negocia cu reprezentantii UEFA".

"Acest slogan a fost mult timp un salut traditional pentru suporterii nostri", a adaugat el.

Interpelata de protestele rusesti, UEFA a cerut in cursul zilei de joi o modificare a tricoului ucrainean, inaintea deschiderii EURO 2020 (11 iunie - 11 iulie), considerand in cele din urma "politica" mentiunea "Glorie eroilor" denuntata de Moscova.

"Dupa o analiza suplimentara", acest slogan din interiorul gulerului tricoului ucrainean este "in mod clar de natura politica" si, prin urmare "ar trebui sa fie retras, in vederea meciurilor din competitia UEFA", a precizat forul fotbalistic continental.

In schimb, UEFA a validat harta Ucrainei ce figureaza pe tricou si include Crimeea, pe care Rusia a anexat-o in 2014, reamintind ca aceasta corespunde granitelor recunoscute la nivel national ale tarii.

De asemenea, UEFA a respins protestul rus vizand sloganul "Glorie Ucrainei", aprobat de forul european din 2018 si care "poate fi considerat drept o fraza generica si apolitica".

Federatia rusa de fotbal anuntase, marti seara, ca a adresat o scrisoare Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) pentru a denunta noul tricou al selectionatei ucrainene pentru turneul final al EURO 2020, pe care figureaza Crimeea anexata si sloganuri patriotice.

Tricourile prezinta forma Ucrainei si includ Crimeea, anexata de Rusia in 2014, precum si regiunile Donetk si Lugansk, controlate de separatistii pro-rusi.

De asemenea, pe tricouri mai figureaza sloganurile "Glorie Ucrainei! Glorie Eroilor!", facand referire la un cantec patriotic devenit strigat mobilizator pentru manifestantii care l-au inlaturat pe fostul aliat al Kremlinului, Viktor Ianukovici, dupa o miscare populara in 2014.

Serviciul de presa al Federatiei ruse de fotbal a declarat pentru AFP ca "chiar si cu modificarile facute, echipamentul selectionatei Ucrainei ramane politizat si creeaza un precedent periculos", fara a indica ce masuri doreste sa ia in acest caz.

Rusia a castigat razboiul cu Ucraina pentru EURO 2020. Ce a hotarat UEFA dupa ce oamenii lui Putin au facut scandal urias din cauza tricourilor oficiale de joc

Presedintia ucraineana a avertizat, la randul ei, UEFA impotriva deciziilor luate sub "influenta politica".

"Ucraina respecta" deciziile UEFA "care trebuie luate fara nicio influenta politica si interefenta" a precizat presedintia intr-un comunicat, subliniind ca sloganurile contestate sunt "gravate in sufletul fiecarui ucrainean, ne unesc" si "ne ajuta" sa "aparam Ucraina noastra",

Joi, un reprezentant al producatorului echipamentului ucrainean, grupul spaniol Joma, a declarat pentru AFP ca 1.500 de tricouri au fost vandute online in doua zile.

Reprezentativa Ucrainei va debuta in Grupa C de la EURO 2020 pe 13 iunie, la Amsterdam, contra Olandei. Vor urma apoi meciurile cu Macedonia de Nord (17 iunie) si Austria (21 iunie), ambele la Bucuresti.

Emmanuel Macron se face fotbalist. Președintele Franței joacă într-un meci caritabil
Emmanuel Macron se face fotbalist. Președintele Franței joacă într-un meci caritabil
Pentru câteva ore, Emmanuel Macron va da costumul de președinte pe echipamentul de fotbalist, anunță Le Figaro. Preşedintele Franţei este aşteptat miercuri, 24 aprilie, la Plaisir, în...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Rusia Ucraina, #Euro 2020, #fotbal, #tricouri , #Euro 2020