Rusia a castigat razboiul cu Ucraina pentru EURO 2020. Ce a hotarat UEFA dupa ce oamenii lui Putin au facut scandal urias din cauza tricourilor oficiale de joc

Joi, 10 Iunie 2021, ora 14:17
3846 citiri
Rusia a castigat razboiul cu Ucraina pentru EURO 2020. Ce a hotarat UEFA dupa ce oamenii lui Putin au facut scandal urias din cauza tricourilor oficiale de joc
Andriy Shevchenko, la prezentarea tricourilor. Foto: Facebook / Andrii Pavelko

UEFA a acceptat protestul Rusiei si cere Ucrainei sa schimbe tricourile pentru Euro-2020 care au creat un scandal diplomatic intre cele doua tari, informeaza gazzetta.it.

Dupa presiunile Rusiei, forul de la Nyon intervine asupra tricourilor Ucrainei pentru Euro-2020, pe care le aprobase intr-o prima faza. Este vizata expresia "Slava eroilor nostri", referitoare la protestele populare de la Maidan.

UEFA a impus Ucrainei sa schimbe tricoul echipei nationale care participa la Campionatul European. Decizia a fost luata in urma protestelor din partea Rusiei, potrivit carora tricoul este "politic". Prin urmare, forul continental de fotbal a impartasit opinia Moscovei, considerand drept politic sloganul "Glorie eroilor nostri" de pe tricoul ucrainean.

"Dupa ce a efectuat o analiza mai aprofundata"", explica UEFA, acest slogan, folosit cu ocazia rebeliunii populare antiruse de la Maidan, in 2014, "este in mod clar de natura politica" si, prin urmare, "trebuie retras in vederea meciurilor din competitia UEFA".

Un nou razboi intre Rusia si Ucraina! Cele doua tari se ataca din cauza tricourilor oficiale pentru meciurile de la Euro! "Glorie Ucrainei!" Puteti visa cat vreti! Crimeea e teritoriul nostru"

Federatia Rusa de Fotbal a anuntat, marti seara, ca a sesizat UEFA cu privire la echipamentul ucrainenilor la Campionatul European, care include harta tarii, inclusiv Crimeea, regiune anexata de Moscova, precum si sloganuri patriotice.

"Atragem atentia asupra folosirii mesajelor politice pe tricoul nationalei Ucrainei, ceea ce este contrar principiilor de baza ale regulamentului UEFA cu privire la echipament", a precizat serviciul de presa al federatiei.

Prezentate duminica, tricourile nationalei Ucrainei includ o harta a tarii, pe care se afla si Crimeea, regiune anexata de Rusia in 2014, precum si teritoriile din est, controlate de separatistii prorusi. Harta corespunde frontierelor cunoscute ale tarii.

Pe tricouri se afla si sloganurile: "Glorie Ucrainei! Glorie eroilor nostri!".

Prezenta acestor sloganuri pe tricou a atras critici de la Moscova, care le-a asociat cu grupurile nationaliste din al doilea razboi mondial care au luptat impotriva sovieticilor.

"In timpul razboiului, acest strigat de razboi nazist a fost folosit de unitatile armate ucrainene nationaliste regulate si neregulate", a declarat, duminica, Maria Zaharova, purtatorul de cuvant al diplomatiei ruse.

UEFA a precizat initial ca echipamentele au fost aprobate "in conformitate cu regulamentul". Regulamentul forului prevede ca niciun echipament nu poate aduce transmite mesaje politice, religioase sau legate de rasa.

Presedintele federatiei ucrainene, Andrei Pavelko, a explicat ca echipamentul a fost aprobat de UEFA cu mult inainte de prezentarea oficiala.

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat un mesaj de incurajare in social media, alaturi de o fotografie in care apare prezentand tricoul: "Noul tricou al echipei nationale a Ucrainei nu este ca altele. Poate soca. Include mai multe simboluri importante care ii unesc pe ucraineni".

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#ucraina rusia, #UEFA, #Euro 2020, #National Arena , #Euro 2020