Rica Raducanu, la 75 de ani! Ce porecla i-a pus prietenul Pele

Luni, 10 Mai 2021, ora 13:23
9458 citiri
Rica Raducanu, la 75 de ani! Ce porecla i-a pus prietenul Pele
Pele si Rica Raducanu, dupa meciul Brazilia - Romania, scor 3-2

Necula "Rica" Raducanu sau "Tamango" implineste astazi 75 de ani. A fost un portar de mare valoare, cunoscut insa si pentru giumbuslucurile sale.

Rica Raducanu este unul dintre personajele insolite ale fotbalului romanesc, un tip spiritual, pus mereu pe sotii, care a fost insa si un portar valoros, cu 61 de selectii in nationala Romaniei si sute de meciuri pentru Rapid.

"Tamango" a jucat in meciul cu Brazilia de la Cupa Mondiala din 1970, iar la final s-a imbratisat indelung cu Pele, atacantul faimos al Selecao.

"Am fost la un turneu in Brailia, la Rio de Janeiro, in 1969. Atunci l-am cunoscut pe Pele si ne-am imprietenit, imi spunea Ricardo. Mi-a dat gol in 1970 si m-au intrebat ziaristii cum am primit gol de la Pele. Le-am spus ca l-am lasat ca e prietenul meu".

Raducanu a vrut sa puna mana pe tricoul lui Pele dupa meciul de la Guadalajara, dar Lucescu a fost mai iute. "La final, am vrut sa iau tricoul lui Pele, dar mi-a luat-o Mircea Lucescu inainte. Cat m-am ofticat! A trebuit sa fac apoi schimb cu Felix, portarul lor".

Raducanu a ramas in istoria fotbalului romanesc si pentru ca a fost primul portar surprins in ofsaid. "Ca antrenor, nu prea mi-ar placea sa am pe unu' ca Rica. Da' pe mine ma impingeau tribunele de la spate sa fac tot felul de ghidusii! Faza cu ofsaidu' s-a petrecut prin '74, intr-un meci pe care l-am jucat cu Rapidul impotriva Farului, pe 23 August. Eram la retrogradare si trebuia sa facem pe dracu' in patru ca sa nu pierdem meciul".

Raducanu a jucat fotbal pana la 57 de ani, fiind legitimat la echipa Senaco Novaci, detinuta pe-atunci de un fin de-al sau. Rica are si 3 goluri in prima divzie, marcate din penalty.

Victor Socaciu i-a dedicat o melodie, "Portar sub Podul Grant", Sorin Satmari a scris despre el cartea "Un portar prea mare pentru un careu atat de mic", iar regizorul Andrei Blaier i-a oferit posibilitatea sa-si joace propriul rol in filmul "Totul despre fotbal", unde a fost coleg de platou cu monstri sacri ai cinematografiei, Gheorghe Dinica si Jean Constantin.

Raducanu Necula

Data si locul nasterii: 10 mai 1946, Vladeni (Ialomita)

Post: portar

Cariera de jucator: Victoria "MIBC" Bucuresti, Flacara Rosie Bucuresti, Rapid, Sportul Studentesc, Steaua, FCM Resita, FC Baia-Mare, Autobuzul Bucuresti, Spartac Bucuresti, Avicola Crevedia, Senaco Novaci

Meciuri / goluri in Liga I: 329 / 3

Selectii / goluri nationala: 61 / 0

A facut parte din lotul Romaniei la Cupa Mondiala din 1970.

Din 2008 este cetatean de onoare al Bucurestiului.

A fost decorat de presedintele Traian Basescu cu "Meritul Sportiv" Clasa III.

#LaMultiAni, nea Rica! 🇱🇻

Legenda noastra, Necula Raducanu, implineste astazi 75 de ani. 🎂

Publicata de Iubesc Culoarea Visinie pe Luni, 10 mai 2021

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Rica Raducanu, #rica raducanu 75 de ani, #pele, #necula raducanu tamango , #stiri fotbal