Razvan Burleanu, despre arbitrajul video. Cand va fi primul meci cu VAR din Romania: "FRF si LPF vor imparti costurile"

Joi, 18 Martie 2021, ora 20:58
1916 citiri
Razvan Burleanu, despre arbitrajul video. Cand va fi primul meci cu VAR din Romania: "FRF si LPF vor imparti costurile"
Razvan Burleanu

Presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Razvan Burleanu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul Comitetului Executiv al FRF, ca primul meci din Romania cu arbitraj video nu va avea loc in 2021, ci in 2022, deoarece pregatirea arbitrilor pentru VAR va dura opt luni, incepand cu sfarsitul lunii aprilie, conform agerpres.ro.

El a mentionat ca FRF si LPF au ajuns la un acord si vor imparti in mod egal costurile pregatirii arbitrilor pentru implementarea VAR care se ridica in primul an la 500.000 de euro.

"FRF si LPF vor imparti in mod egal costurile necesare pregatirii arbitrilor din fonduri proprii. Aceste costuri se ridica in primul an la 500.000 de euro, in anul doi aproximativ 100.000 de euro, iar in al treilea de 150.000 de euro. Nu se va apela la drepturile financiare ale cluburilor din Liga I si nici nu se vor percepe taxe suplimentare pentru implementarea sistemului VAR in primul an. Cluburile au precizat ca ar fi de acord ca banii din cotizatia anuala pe care o platesc catre LPF, aproximativ 20.000 de euro, sa se duca in acest proiect.

FRF va identifica resurse suplimentare pentru a aloca suma de 250.000 de euro in primul an, 50.000 euro in anul doi, 75.000 de euro in anul trei. Pana la finalul lunii aprilie vor fi finalizate toate procedurile legale privind semnarea unui contract intre toate partile angrenate. De la sfarsitul lui aprilie ar decurge astfel termenul pe care il cunoasteti de care este nevoie pana la utilizarea acestui sistem in Romania. Deci de la sfarsitul lunii aprilie va mai fi nevoie de opt luni pana vom vedea primul meci cu VAR. Deci in 2021 nu mai e timp (n.r - pentru primul meci cu VAR)", a spus oficialul FRF.

"Relatia dintre FRF si LPF ar trebui sa se bazeze pe armonie si incredere. De aceea, odata cu aceste intalniri imi doresc sa ne apropiem cat mai mult de acest deziderat. Ieri a avut loc o intalnire la care au participat FRF, LPF, detinatorul de drepturi TV, dar si cinci reprezentanti ai cluburilor din Liga I, mai exact de la FCSB, U Craiova, Poli Iasi, FC Botosani si Astra.

Concluzia a fost ca toti ne dorim VAR cat mai repede posibil. Ne-am asumat in unanimitate ca proiectul implementarii VAR in Romania trebuie sustinut printr-un efort comun asumat la nivel de FRF, LPF, detinatorul drepturilor TV si cluburile din Liga I. Am agreat totodata ca nu este ilegal ca LPF sa sustina financiar pregatirea arbitrilor pentru implementarea VAR la nivelul Ligii I", a adaugat el.

Presedintele a mentionat ca perioada de pregatire nu poate fi mai scurta de 8 luni in contextul pandemiei.

"Standardul stabilit de FIFA pentru pregatirea arbitrilor este de minimum 6 luni. Dar atunci cand a fost stabilit, nu era luat in calcul contextul pandemiei. Pentru ca ne intrebam ce se intampla daca vom avea un arbitru care nu va putea participa la o sesiune de lucru. De aceea noi estimam perioada la 8 luni. Vor fi 48 de arbitri in aceasta perioada de pregatire, ei vor fi impartiti in 24 de perechi de cate doi. Pregatirea teoretica este deja parcursa, asa ca urmeaza o etapa de 57 de zile de pregatire in fata simulatoarelor, dar in acest timp arbitrii trebuie sa si arbitreze meciurile, pentru ca nu avem altii.

Apoi urmatoarea etapa sunt meciurile live pe care arbitrii trebuie sa le arbitreze din camera VAR. Pentru aceste meciuri vom inchiria niste echipe care vor fi nevoite sa simuleze, sa comita anumite faulturi, anumite ofsaiduri pentru ca arbitrii din VAR sa poata sa intervina cu decizii", a precizat Burleanu.

Acuratetea deciziilor VAR va depinde in mod direct de numarul de camere TV folosite de detinatorul de drepturi, a explicat presedintele.

"La noi se filmeaza cu 8 camere, iar in Liga Campionilor cu 18. Le-am spus cluburilor din Liga I ca daca detinatorul drepturilor TV nu va face efortul sa creasca numarul de camere TV atunci acuratetea deciziei nu va fi foarte inalta. Nu e un VAR de Romania, pentru ca mai sunt implementari de VAR in Europa si cu mai putine camere", a mai afirmat Razvan Burleanu.

Jaqueline Cristian, victoria carierei. Romanca a invins o fosta castigatoare de Grand Slam si e in sferturi la Sankt Petersburg

Dezvaluire exploziva. Cine e fotbalistul celebru care are relatii sexuale de 12 ori pe zi. Sotia ii este si impresar

FOTO Ea le-a purtat noroc lui Dennis Man si Mihaila. Aparitie de senzatie pe marginea terenului

Cristiano Ronaldo, cel mai bun marcator din istoria fotbalului? Mesajul transmis de legendarul Pele

O cubaneză a obținut cel mai bun rezultat al României la Campionatul European
O cubaneză a obținut cel mai bun rezultat al României la Campionatul European
Sportiva română de origine cubaneză Amanda Zuaznabar-Torres s-a clasat pe locul 7 la cat. 63 kg, vineri, la Campionatele Europene de judo de la Zagreb (Croaţia). Amanda Zuaznabar-Torres a...
Veste mare pentru cei mai săraci români. Care va fi salariul minim net din 2025
Veste mare pentru cei mai săraci români. Care va fi salariul minim net din 2025
Mai mulți bani pentru cei mai săraci dintre români, din 2025. De la 1 ianuarie anul viitor, niciun român nu va încasa un venit mai mic de 500 de euro net („în mână"), adică 2.500 de lei,...
#Razvan Burleanu, #var, #arbitraj, #Romania , #stiri fotbal