Necinstea de a fi roman (Opinii)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 17:43
1465 citiri
Necinstea de a fi roman (Opinii)

De cateva saptamani bune lumea fotbalului romanesc fierbe, miza fiind aducerea arbitrilor straini in returul sezonului 2011/2012. "Fluierasii" romani sunt considerati, cu foarte putine exceptii, hoti, mincinosi si monumente de prostie.

Intr-adevar, prima jumatate a campionatului a fost marcata si de greselile arbitrilor, acestia stricand destul de multe partide iar in altele fiind decisivi in stabilirea invingatoarei. Totusi, acuzarea in bloc a tuturor "centralilor" si "asistentilor" si punerea acestora la zid, solicitand in acelasi timp inlocuirea lor cu straini, reprezinta o mare, mare, greseala.

Am putea pleca de la premisa ca exista arbitri corupti in fotbalul romanesc si nu cred ca ne-am insela foarte mult, chiar daca in ultimii ani am avut doua interventii in forta ale procurorilor anti-coruptie chiar in acest domeniu, interventii care s-au lasat cu arestari. Sa admitem insa ca sunt arbitri care nu se tem de puscarie si care inca mai fac "jocurile" anumitor echipe. Asta nu inseamna ca tot corpul de "fluierasi" este corupt, doar pentru ca un anumit patron cu impresii de fin cunoscator a "mirosit" ceva.

Apoi, tocmai acesti patroni care au intoxicat fotbalul romanesc in ultimele decenii sunt cei care, intr-un fel sau altul, ii corup pe arbitrii, pentru ca acestia nu isi dau bani intre ei pentru a avantaja echipele cu care tin din copilarie. Va mai amintiti de "arbitrii samsung" ai lui Copos sau de cei pe care Borcea i-a pus la picioarele lui Andone dupa cum singur a recunoscut, involuntar ce-i drept? Atunci cum sa credem ca, brusc, ei doi si ceilalti "confrati" au decis sa joace corect si, din nefericire, nenorocitii de arbitrii nu vor acest lucru? Cum sa credem ca in Liga 1, si nu numai, exista o dictatura a arbitrilor, cand doar patronii sunt cei care invart banii si sferele de influenta in fotbalul romanesc? Arbitrii pot fi cel mult doar o parte din uneltele folosite de acestia.

Miza strainilor "corecti"

Bun, acum aceiasi finantatori de echipe, ajunsi la capatul rabdarii in urma "furturilor arbitrilor", solicita brigazi din strainatate. De ce? Crede cineva cu adevarat ca, daca esti strain, esti automat corect?

Sa nu ne facem iluzii. Chiar daca Ion Craciunescu va ceda sau va fi dat la o parte si arbitrii din strainatate vor oficia la meciurile din retur, ei nu vor fi Viktor Kassai, Howard Webb sau altii din Top Class. Nu, vor veni "fluierasi" adusi de prin vecini, unguri, bulgari, sarbi, cehi sau polonezi, cu nimic mai buni decat ai nostri (daca erau, aveau meciuri tari in Liga Campionilor sau turnee finale), insa la fel de coruptibili.

Ei vor arbitra pe mai multi bani, se spune ca vor fi de trei ori mai scumpi decat "autohtonii", si este destul de probabil ca o vor face cu la fel de multe greseli.

Atunci, de unde aceasta cerbicie de necrezut in aducerea lor in Romania?

Sa ne gandim la un scenariu. La meciul dintre doua echipe romanesti, din etapa cu numarul 28, este delegata o brigada din Serbia, sa zicem. Acesti arbitri vor avea asigurate niste sume frumusele pentru 90 de minute de munca. Totusi, ei vor avea nevoie de transport pana la noi si inapoi acasa, vor avea nevoie de cazare, de masa, eventual de niscaiva distractii si suveniruri pentru cei dragi. Teoretic, toate acestea ar trebui sa fie asigurate din acea plata consistenta, insa ar spune ei nu daca un oficial sau un apropiat al unei echipe oarecare le-ar oferi lucrurile astea?

Iar daca echipa respectiva se intampla, absolut neasteptat, sa fie implicata in partida pe care sarbii o conduc, nu s-ar simti ei putini ei datori sa rasplateasca toate acele servicii cu un fault, un offside nesemnalizat sau poate un penalti? Pentru ca, sincer, ei ce risca? Ar primi cate ceva de la niste oameni pe care nu i-ar cunoaste, ar parasi Romania imediat dupa fluierul de final fara intentia de a reveni si ar avea avantajul cetateniei care nu e romana si care ii absolva astfel de orice suspiciune.

Astfel s-ar putea face, in continuare, "jocurile" din fotbalul romanesc, cu amendamentul ca arbitrajul care a dat un Igna, un Craciunescu sau un Porumboiu ar fi pe punctul extinctiei, "cavalerii" nostri putand fi pusi la treaba numai in Cupa sau prin ligile inferioare.

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#arbitri straini liga 1, #arbitri romani corupti, #coruptie arbitraj romania , #arbitri