VAR-ul nu se vede la orizontul Ligii I. "10 luni durează să pregătim arbitrii"

Miercuri, 15 Septembrie 2021, ora 14:12
1261 citiri
VAR-ul nu se vede la orizontul Ligii I. "10 luni durează să pregătim arbitrii"
Arbitrii noștri abia se pun la punct cu sistemul

Vicepreşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Alexandru Deaconu, a declarat, miercuri, că pentru implementarea sistemului VAR este nevoie de o perioadă de aproximativ zece luni pentru pregătirea arbitrilor. Pregătirea a început în această săptămână, scrie News.ro.

Deaconu susține că nu știe deocamdată când va fi folosit sistemul VAR în România: “Nu pot să răspund în momentul ăsta. Avem nevoie de aproximativ zece luni pentru pregătirea arbitrilor. FIFA monitorizează atent acest proces şi pentru a putea trece la următorul pas e nevoie de validarea FIFA. Acest program de pregătire este un proiect care necesită foarte mult timp. Sunt nişte paşi pe care trebuie să îi completăm obligatoriu, FIFA spune clar că aceşti paşi nu pot fi săriţi”.

Alexandru Deaconu a precizat că în acest moment se desfăşoară faza de pregătire offline. “Practic săptămâna trecută am primit toate echipamentele şi mulţumim deţinătorul drepturilor de televiziune, respectiv EAD. Săptămâna trecută au fost instalate echipamentele în birourile CCA, iar începând de luni am drumul la pregătirea practică a arbitrilor. Se familiarizează cu sistemul. Noi aşteptăm cel mai mult implementarea acestui sistem, pentru că îi va ajuta în situaţiile în care apar nişte greşeli clare, evidente, sau vor fi incidenter care nu pot fi detectate în timpul jocului. Avem două echipe de arbitri care sunt deja certificate VAR, cea a lui Istvan Kovacs şi cea a lui Ovidiu Haţegan. Procesul de implementare a VAR s-a declanşat în octombrie 2019. În martie 2020 a venit pandemia, din motive obiective aproape un an nu s-a întâmplat nimic. Proiectul a fost reluat la începutul acestui an. Au fost foarte multe discuţii împreună cu partenerii FRF, respectiv ai CCA, LPF şi cu deţinătorul drepturilor de televiziune şi într-un final am reuşit să aducem acest sistem în România”.

Marţi, Federaţia Română de Fotbal a anunţat că furnizorul de tehnologie pentru asistenţă video în fotbalul românesc a livrat zilele trecute simulatoarele pentru pregătirea arbitrilor, acestea fiind instalate la sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor, şi că pregătirea practică a început.

Etapele următoare în pregătire sunt definite în programul validat de FIFA:

• Aplicarea protocolului prin analizarea unor faze simple (se pune accent pe colaborarea cu operatorii video, folosirea diferitelor unghiuri de filmare).

• Analizarea unor situaţii complexe prin care se consolidează cunoştinţele acumulate până atunci.

• Asistenţă video în modul offline la meciuri live, pas important în care oficialii de joc urmăresc în timp real partida şi aplică principiile VAR fără însă a influenţa deciziile luate pe teren.

• Simularea incidentelor în jocuri de pregătire – diferite situaţii de joc sunt create special pentru intervenţia sistemului de asistenţă video.

• Jocuri de durată redusă în care sunt regizate situaţii de joc pentru a testa cunoştinţele arbitrilor şi timpii acestora de reacţie.

• Jocuri oficiale de juniori în care situaţiile sunt analizare în timp real de VAR, iar sistemul poate interveni în luarea deciziilor pe teren.

Sunt necesare fiecărui arbitru 29 de ore de pregătire practică pentru obţinerea certificării VAR (conform protocolului, activităţile nu se pot desfăşura în grupuri mai mari de două persoane).

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#arbitri, #var, #liga 1 , #stiri fotbal